Tényleg megvették a Budvár negyedi szavazatokat?

Más választásokhoz hasonlóan, az RMDSZ-tisztújítással kapcsolatban több irányból is felmerült annak gyanúja, hogy választási érdekből fel- vagy kihasználhatják a talán legkiszolgáltatottabb udvarhelyieket, ezért megpróbáltunk utánajárni a helyzetnek.

Arról már beszámoltunk, hogy a Budvár negyedből csütörtökön kaptunk olyan információt, hogy valakik megkeresték az ott lakókat: szavazzanak Antal Lórántra és Antal Csillára. Ezt tetézte az a – Miklós Zoltán táborából – megszellőztetett információ, hogy egyes belépési nyilatkozatokra fel is írták a neveiket, azzal a vélt szándékkal, hogy ne tévesszenek célt az ikszelők.

Miklós-közeli forrásunk és a kampányoldalán megjelent képes bejegyzés is arra utalt, hogy az Ikosnál felállított szavazókörzetben iktattak egy ilyen belépési nyilatkozatot. Kérésünkre ezt a szavazóbizottság elnöke meg is mutatta nekünk. Hogy jelentették-e a városi választási bizottságnál, nemleges választ adtak, arra hivatkozva, hogy egyszeri esetről van szó, és csak akkor fogják megtenni, ha ismétlődik a helyzet.

Figyelték őket. Képernyőkép Miklós Zoltán közéleti Facebook-oldaláról.

Miklós Zoltán kampányoldalán azt is állították, hogy – megfigyeléseik szerint – már reggel óta kettesével-hármasával érkeztek a Budvár negyedi szavazók segélycsomag reményében. Az elnökjelölt szavazókörzeti megfigyelője megerősítette ezt, megjegyezve, hogy írástudatlanok is érkeznek az urnákhoz. „Szép jövő előtt állunk, ha kiszolgáltatott, nehéz sorsú emberek döntik el a mai választás eredményét (…)” – jelentette ki ezzel kapcsolatban a jelölt az említett bejegyzésében.

Az Ikos körül szét is néztünk,

kifejezetten a fentiek ellenőrzésére. A gyanút csak erősítette, hogy a találomra választott időpontban, déli 13 órakor egy nagyobb roma csoport is megjelent a cég udvarán. Kérdésünkre egy kis bizonytalankodás után elmondták, hogy valóban választani jöttek (be is mentek), nem is akárkire: a felnőtteknél Antal Lóránt szenátort és csapatát ábrázoló szórólapok és előre kitöltött belépési nyilatkozatok voltak.

Nem bízták a véletlenre. A szerző felvétele.

Arra nem kaptunk egyértelmű választ, hogy kitől kaphatták a papírokat, többen azt is tagadták, hogy bármit ígértek volna nekik a szavazatukért, de egy fiatal lány végül csak elszólta magát, és valami csomagot emlegetett. A következő pillanatban már sarkon is fordultak és faképnél hagytak további kérdéseinkkel.

A roma szavazók kérdésére

Miklós kampánystábja még jobban ráfeszült: késő délután egy eltorzított hangú és képű videót is közzétettek, amelyen több azonosíthatatlan személy arról beszél, hogy segélycsomagot kapnak, ha Antal Csillára szavaznak. Hanganyagot is megosztottak ugyanebben a témában, ezen arról beszél egy nő, hogy Antal Csilla, a Ficánka napközi igazgatója szavazásra buzdította őket, de nem rá, hanem a „férjére”, Antal Lórántra „kell választani”. A két Antal egyébként nem házastárs, viszont mindketten jelöltek: Lóránt elnöknek, Csilla választmányi tagnak indult.

Azt tudjuk, hogy Antal Lóránt adományozott már karácsonyi csomagot a Budvár negyedieknek Antal Csillán keresztül – az óvodás gyerekek szüleinek osztották ki. Tehát az is lehet, hogy ezekre a csomagokra, vagy időszakos csomagosztásra utaltak, amikor szavazásra buzdították a hátrányos helyzetű embereket.

Annyira téma volt ez a Miklós Zoltán oldalán, hogy etnikai kérdéssé kezdett fajulni, és már-már megkérdőjelezték a Budvár negyediek azon jogát, hogy szavazhassanak ezen a választáson: „Az alábbi kisfilmből kiderül, hogy kiket vonnak be tömegesen egy helyi magyar szervezet tisztújító választási eredményének eldöntéséhez. Elkeserítő, hogy tisztességes embereket lejáratnak és bevonják a Budvár lakóit egy szervezet belső választásába…

A felvételek forrását nem tudtuk leellenőrizni.

Megkérdeztük Miklós Zoltánt, hogy milyen forrásból vannak a felvételek, de nem akarta elárulni. Azt mondta, nem az ő csapata készítette ezeket, hanem „magánszemélyektől” kapták őket, és azért tartják hihetőnek ezeket, mert ugyanazt igazolják, amit már hallottak, sejtettek a hét folyamán, hogy mire készül az ellenjelölt tábora. Nekik több olyan belépési nyilatkozatokról van tudomásuk, amelyek sarkán ugyanazzal a kézírással megjelent a két Antal neve. Olyan konkrét ígéretről tudnak Antal Csilla óvónő részéről, hogy aki szavaz, hétfőn kap csomagot, és hogy ő maga is segített a nyilatkozatok kitöltésében.

Az érintetteket is megkérdeztük

Antal Lóránt szenátor tagadta, hogy bármi köze is lenne a dologhoz, de megjegyezte, hogy a Budvár negyedieknek is joguk van a választáson részt venni, illetve Antal Csilla támogatottságát érthetőnek is tartja, mert ő sokat foglalkozik velük pedagógusként. A teljes beszélgetésről videót készítettünk:

Antal Csilla cáfolta a felvételek tartalmát. Messengeren feltett kérdésünkre, miszerint igaz-e, hogy buzdította a Budvár negyedi romákat a szavazásra, és segélycsomagot ígért – akár a maga, akár a Lóci nevében – nekik a szavazásért cserébe ezt felelte: „Nem, nem igaz. Ezt teljes mértékben megcáfolom és nagyon felháborítónak tartom!”

A városi választási bizottság informálisan értesült

a kifogásolt belépési nyilatkozatról is, de írásos, formális panaszt nem kaptak, így eljárni sem tudnak az ügyben, egyébként a felirattól függetlenül érvényesnek tartják a belépő nyilatkozatot. Ha a körzetben jegyzőkönyvbe veszik, akkor ők is foglalkoznak vele, tolmácsolta Dávid.

Habár a kampánycsendre és a kampánymódszerekre kitér a választási szabályzat, bizonyíték hiányában, szóbeszéd és feltételezések alapján „eléggé megfoghatatlannak” tartják azt a vádat, hogy valakik csomagokat ígértek volna szavazatért cserébe – közölte portálunkkal Dávid Endre, a bizottság tagja, még mielőtt a felvételekről tudtunk/tudtak volna. Utólag pedig arra az álláspontra jutottak, hogy a videó eredete megkérdőjelezhető és nincs jogkörük nyomozati eljárás indítására.

Azt furcsálljuk, hogy épp egy választási bizottságnak nincs jogköre egy esetleges csalás kivizsgálására, de tény, hogy Miklós Zoltánék ugyan kampányoltak vele, mégsem jelentették azt hivatalosan, nem is óvták meg Antal Lóránt választási győzelmét. A vesztes jelölt úgy fogalmazott: inkább erkölcsi, mintsem jogi alapon kifogásolják a Budvár negyedi helyzetet, nem azon múlt a választás. „Ez az eredmény nem egy szoros eredmény, ami miatt nekünk óvni kellene”, nyugtázta a dolgot Miklós.