Tényleg felmondott Puskás Katalin, két hónapig bírta

A júniusban visszatért fejlesztési igazgató megerősítette portálunknak, hogy nem bírta két hónapnál tovább Gálfi Árpád polgármester mellett. Az augusztus 18-ai tanácsülésen hangzott el Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető részéről, hogy Puskás Katalin felmondott a peres úton visszaszerzett igazgatói állásából.

Amikor még Puskás Katalin képviselte a fejlesztési igazgatóságot.
archív fotó Gálfi első mandátumából

A polgármester ugyan végrehajtotta a jogerős ítéletet, és visszahelyezte a tisztségébe, de nem vonta be őt a munkálatokba, kitiltotta a megbeszélésekről, s az ügyek állását sem tudta követni, mert a számítógépére nem telepítették az iktatóprogramot – panaszkodott érdeklődésünkre Puskás, aki szerint így nem lehet dolgozni, ezért távozott.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért ment egyáltalán vissza a hivatalba, mire azt válaszolta: a remény hal meg utoljára. A felmondásához hozzájárult az is, hogy Gálfi nem hagyta abba a pereskedést vele szemben, még a jogerős döntést is megkérdőjelezte, a legközelebbi tárgyalás szeptember elején várható. A DNA-tól nem keresték az elmúlt másfél évben, nem tudja, mi történt, amióta Marosvásárhelyen lezárták a nyomozást, és Gálfi azt is megtámadta Bukarestben.

A polgármester ezzel szemben úgy gondolja, 

hogy ő a törvényes feltételeket teljesítette Puskás visszahelyezése érdekében, illetve biztosította a munkafeltételeket, feladatot is adott neki, így felmondását csak elfogadni tudja.

Akkor hazudik Puskás Katalin? – vetettük fel a keddi rendkívüli tanácsülés után a polgármesteri hivatalban.

Nem szeretnék erre válaszolni – zárta rövidre.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem Puskás Katalin képviselte az igazgatóságot, miért Kovács Attila jelent meg továbbra is a tanácsüléseken, sajtótájékoztatókon, Gálfi csak annyit válaszolt: a polgármester és mindenki más a hivatalban is a hatáskörének megfelelően jár el.

Nem bízott benne? 

Nem szeretnék erre válaszolni, dolgozni szeretnék – ismételte, majd kissé ingerülten faképnél hagyott. 

Tetézi a helyzetet,

hogy a jogerős bírói végzés értelmében a városnak elvileg kötelessége megtéríteni Puskásnak a 2019 áprilisa és 2022 júniusa közötti fizetéskiesését kamatostul, viszont az összeg további pereskedés tárgyát képezi, tudtuk meg a polgármestertől. 

Ráadásul igazgatói székébe nem ülhet vissza automatikusan az állásra korábban bevizsgázott Kovács Attila, vagyis az igazgatói állást kötelezően meg kell hirdetni – tájékoztatott Venczel Attila főjegyző.

Az előzmények

Puskás Katalin – saját elmondása szerint – 1997-től dolgozott a városházán közbeszerzésekkel, fejlesztési igazgatónak 2014/15-ben vizsgázott Bunta Levente polgármestersége alatt. A szejkei csatornázással kapcsolatos korrupciógyanú miatt Gálfi Árpád 2019. április 5-én menesztette a hivataltól. Jogerős bírói határozat nyomán 2022. június 17-én helyezték vissza tisztségébe. Puskás elbocsátása óta már kétszer is betöltötték versenyvizsgával az igazgatói állást. Előbb Szabó Sámuel, majd az ő felmondása után szinte egy évre, 2022 márciusában Kovács Attila foglalta el a széket.

Puskás Katalin fejlesztési igazgatót azzal gyanúsította meg Gálfi Árpád polgármester 2019 folyamán, hogy megkárosította a várost a  szejkei csatornázás közbeszerzésének lebonyolításakor, és rajta akarta behajtani az állítólagos kárt (257 ezer lejt), amelyet többletköltségként hagyott jóvá a kivitelezőnek a beruházás folyamán. Puskást nem csak menesztette a hivataltól, hanem a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is feljelentette Gálfi. A károkozással kapcsolatos pert Puskás jogerősen megnyerte, a marosvásárhelyi DNA is ejtette az ügyet.

A polgármesteri hivatal ezzel párhuzamosan megpróbálta peres úton érvényteleníteni a közbeszerzést elnyert kivitelező Macops Kft.-vel a megkötött szerződést és az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást is, de mindkét fokon elutasították a keresetet. A Macops viszont elvesztette, vagyis visszalépett abból a másik perből, amelyet azért indított, hogy a hivatal vegye át az elvégzett munkálatokat – ezt ugyanis a városháza erre kijelölt bizottsága megtagadta műszaki hiányosságokra hivatkozva. Azóta a cég új pert indított a ki nem fizetett számlák behajtására, a városháza pedig szaktanulmányokat rendelt el az esetleges átvételezés végett.

A szennyvízhálózat meglététől függ a nagyobb (potenciális) beruházások megvalósítása a Szejkén és a meglévő vállalkozások szennyvízkezelését is megkönnyítené.