Temu: kínai kincsestár vagy kacatok központja? 

Az utóbbi időben rákapott Udvarhely is a Temura. Feltűnően megnőtt azoknak a posztoknak a száma az Udvarhelyi Tudakozó Facebook-csoportban, amelyek arra kérdeznek rá, hogy megéri-e onnan rendelni, mire kell figyelni, milyenek a termékek, hogy történik a kiszállítás. 

És bár elsőre kívánatosnak tűnhet a bő választék, a rengeteg féle termék, az olcsó árak, a kuponok, ha egy picit utánaolvasunk a nemzetközi sajtóban, pillanatok alatt változhat az állásfoglalásunk. De ne siessünk így előre. 

Mi az a Temu? 

Egy ultrafast fashion (nagyon gyors divat, fast fashion márkáknak számít például a H&M, Zara, Bershka, ezek olcsó árukat kínálnak, amik a kifutókat utánozzák nagyon gyors tempóban – szerk. megj.) webáruház, ahol sokkal inkább az a kérdés, hogy mit nem árulnak, mintsem az, hogy mit igen: a ruháktól a cipőkön, kiegészítőkön, szépségipari, lakberendezési termékeken keresztül egész az ipari felszerelésekig mindent megtalálsz itt. Ha rendeltél már korábban a Wishről, Aliexpressről, Sheinről, akkor máris nagyjából tudod, hogy miről van szó: hosszú nevek, olcsó árak, Kínából érkező termékek. 

A Temu termékei nem saját gyártmányok, harmadik felek számára szolgál eladói platformként, a PDD Holdings birtokában áll, a Pinduoduo „testvérvállalata”, amely az elmúlt években hasonló ajánlatokat kínált Kínában. A PDD Holding alapítója, Colin Zheng Huang egyébként Kína negyedik leggazdagabb embere, 30,2 milliárd vagyonnal rendelkezik a Forbes listája szerint. 

A Wikipédián azt írják, a Temu az Egyesült Államokban 2022 szeptemberében jelent meg, Kanadában 2022 februárjában, egy hónappal később Ausztráliában és Új-Zélandon, áprilisban Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Hogy Romániaban pontosan mikor, azt nem sikerült megtalálnom, de 2023. júliusban vannak olyan videók, hogy már ide is szállít a Temu.  

Az udvarhelyi vélemények vegyesek. 

Van, aki jól járt, van, akit átvertek. Van, aki elégedett a minőséggel, van, aki szerint pocsékok a termékek; van, aki a bankkártya adatok miatt aggódik, sőt, olyanok is vannak, akik megemlítik, hogy nem etikus módon állítják elő a termékeket: 

„Engem átvertek. Levették az összeget a számlámról, de amit rendeltem, nem küldték ki… ennek már féléve. Inkább a SheInről rendelj, az megbízható” –  Kovács Petra 

„Én rendeltem egy nagy csomagot, igaz, több mint egy hónapot vártam rá, de megjött, s még a pénzt is visszautalták + kártérítés” –  Fehér Isti 

„Igen, sokszor (rendelt – szerk. megj.) és még fogok. Duplán is kaptam már csomagokat” – Váradi Krisztina

„Gyenge minőség, én nem ajánlom! Ráadásul rabszolgamunkával készítették ezeket! És ujgurokkal, utána kell nézi, honnan és milyen cégtől rendelünk, mert minden vásárlással támogatjuk , hogy kisemmizzék a gyengébbeket!” – Bartos Erika Erzsébet

„Revoluton állítsatok be virtuális, egyszer használatos kártyát és azzal vásároljatok. Nálam, a rendelést követő napon bepróbálkoztak emailen, ha nem vagyok figyelmes, lenulláztak volna rendesen.” – Haáz Sándor

A csomagok nagyjából 10-14 nap alatt érkeznek meg – saját tapasztalatom és az udvarhelyi vásárlók szerint –, de akadnak olyanok is, akik már hét nap után kézhez kapják a rendelt árut, vagy egy hónap alatt, és van az a kategória, akik soha. A rendelés csak előfizetős bankkártyás fizetéssel lehetséges.

A Play Áruházban a Temu: Vásárolj milliomosként (valószínűleg ha a milliomosok narancssárga dobozokat csomagolnak ki, akkor azon nem Temut fog írni, hanem Hermest mondjuk, de parasztvakításnak jó szöveg) nevű alkalmazás több, mint száz millió letöltésnél tart. Az értékelése 4,8 az 5 csillagból a 2.299.008 véleményező szerint. Főleg a kedvező ár-érték arányt emlegetik itt a hozzászólok, kritikákat főleg a ki nem szállított termékek, a kizárólagos bankkártyás rendelés, a silány minőség, a hamis akciók miatt adtak. 

Engem a Facebook-hirdetésük vonzott be

fél évvel ezelőtt. Akkora már láttam pár videót a Temuról a YouTube-on, tudtam, hogy nagyjából olyan, mint a Shein – ami a kínálatot, a minőséget és az árakat illeti –, és mivel a Sheintől is igyekeztem távol tartani magam, amennyire csak tudtam, úgy voltam vele, hogy nem kell belőle még egy. Aztán a Facebook újra meg újra feldobta a Temu hirdetéseit, és az árak nemcsak alacsonyak voltak, hanem pofátlanul extra-hiper-szuper alacsonyak. Kíváncsi lettem, mégis hogy. Letöltöttem. Kiderült, hogy a pofátlanul jó árú termékekből csak egyetlen egyet választhatok a legelső rendelésemnél. 

Elcsábultam. Megvettem 6 lej 41 baniért egy epres vázát, ami 64,09 lenne eredeti áron – pontosabban 131,72, mert állítólag 51 százalékos akcióban van. Hogy áron alul vettem-e? Egészen biztos. Hogy csúnya dolog volt-e az eredeti tervezővel szemben? Egészen biztos. De akkor, ott elvakított a cuki, eper alakú váza, és bele sem gondoltam ilyen kérdésekbe. Csak azon járt az agyam, vajon mit tudnék még rendelni. Gyorsan be is került a kosaramba még pár termék: egy gyerekzár a macskának és egy virág alakú zsákocska, amiről azt ígérték, hogy összeszedi majd mosás közben az állatszőröket, egyéb szöszöket. Nem tette. Még csak meg sem bántam különösebben, filléres termék volt ez is és a gyerekzár is. 

A gyerekzár, a macska meg a májas. Mert persze, hogy pont akkor nem akar a szekrény közelébe se menni, amikor kellene.

A gyerekzárról viszont el kell ismerni, hogy meglepően jól tette a dolgát. Ekkor vettünk már harmadik-negyedik alkalommal gyerekzárat, helyi üzletekben és országon belüli webshopról is szereztük már be korábban, de eddig a temus tartott a legtovább, emellett ennek a legjobban tervezett a nyitási technikája, messze ez volt a legolcsóbb és még aranyos színekből is válogathattam. 

A vázára sincs panaszom: szép, sőt, szinte hihetetlenül szép az árához képest. A probléma vele az, hogy a Temunak nem kellene joga legyen ahhoz, hogy árusítsa, ugyanis a tervek nem az övéi. A legkorábbi bejegyzést a vázáról a thegoldenwebshop Instagram-oldalán találtam 2021 áprilisában. Ekkor a Temu még nem is létezett. 

Minimális méretbeli, óriási árbeli eltérés. Az előző vázás képpel összehasonlítva itt sűrűbb a redőzöttség, részletgazdagabb a festés, a színek élethűbbek.

Ez volt az első és mindeddig utolsó rendelésem. De a telefonomon a mai napig ott van az alkalmazás, és naponta több értesítést küld. 

Aki több kategória őszinte véleményezésére is kíváncsi lenne, annak ajánlom az egyik kedvenc kanadai YouTuberem, Mia Maples videóit a Temuval kapcsolatban azoknak, akik tudnak angolul: ezt és ezt. Akik nem tudnak, azoknak röviden: az első videóban több terméket rendel tesztelésre, amelyek közül az ice rollerrel, egy fülbevalóval, egy műköröm szettel és egy kötött blúzzal, és egy mini asztali porszívóval kapcsolatban nem fogalmaz meg negatív kritikát. A mini nyomtató képeivel csak az egyszerű vonalak esetében elégedett, a csatok minőségét gyengének, a szappanadagoló használatát bonyolultnak, a tréningnadrág anyagát olcsónak találja. Egy másik videóban a Shein, a Wish és a Temu termékeit hasonlítja össze úgy, hogy mindegyiktől ugyanazokat vagy nagyon hasonló termékeket rendel. Mindjárt a videó elején kiderül, hogy már nem a Wish az olcsóság királya, ugyanazokat a termékeket feleannyiért be lehet szerezni a Temunál, a Shein az olcsósági listán a második. A termékek – egy papucs, egy tiara, egy táska, egy fülbevaló, egy szoknya, egy napszemüveg, egy tükör és egy fekete garbó – értékelésében a Wish szinte mindig alulmarad (kivéve a garbó esetében), a Shein és a Temu fej-fej mellett halad egy ideig, majd a Temu elhúz.  

Ne zavarjon meg a reklám az elején, Mia infuenszer, ebből él. De a szabálya az, hogy csakis olyan márkákat reklámoz, amiket tényleg használ és szeret. Pont amennyire kedvesnek tűnik elsőre, annyira kegyetlen tud lenni, ha valami nem tetszik neki.

Hogy miért fontos az őszinte, érdekmentes vélemény? Mert véleményt biztosan bőven fogunk kapni az interneten, azonban nem biztos, hogy azt azért mondják, mutatják úgy, ahogy, mert úgy is gondolják, simán meglehet, hogy az ingyen termékekért teszik. 

És akkor rá is térhetünk a Temu sötét oldalára. 

A Time cikkében Brianna Lukey, aki a texasi Fort Worthben él, azt mondja, hogy 200 dollár értékben kapott ingyenesen termékeket a Temutól. Ezért cserébe azt kellett tennie, hogy Facebookon, TikTokon és a Snapchaten posztolt a Temuról, és meggyőzze a barátait, hogy csatlakozzanak az alkalmazáshoz. Szóval a képlet egyszerű: ingyen reklámért cserébe ingyen cuccokat kap az infuenszer.

De más felületeken is kiemelt figyelmet fordítanak a reklámokra: A Vogue cikkében azt írják, hogy a Temu a Meta adatai szerint egy hónap alatt több mint 8.000 hirdetést helyezett el az Instagramon, a Facebookon és a Whatsappon. Sőt, a Super Bowl alatt – a hirdetők számára az egyik legdrágább reklámidőben – több reklámot is leadtak, hívja fel a figyelmet a New York Times, a Vogue ezt 14 millió dolláros mulatságnak becsülte. 

A Temu SuperBowl reklámja

A Shein üzleti gyakorlatával kapcsolatban a washingtoni törvényhozók intenzíven vizsgálódnak, a jelentések szerint a vállalat gyapotja Xinjianghoz kötődik – Kína egy olyan régiójához, ahol az amerikai tisztviselők szerint a kormány kizsákmányolja az ujgur nemzetiségűek munkáját.

Azzal is vádolták, hogy ellopja a tervezők szellemi tulajdonát. Ahogy a Temu egyre ismertebbé válik, ugyanezekkel a kritikákkal kezd szembesülni, írják a New York Times már említett cikkében. A Vogue-on is hasonló érveket hoznak fel ellene: rossz termékminőség, szellemi tulajdon megsértése és környezeti hatásokkal kapcsolatos aggályok. A BBC is a kényszermunkával készült termékekre figyelmeztet (emiatt egyébként az Adidas és a Nike ellen is vizsgálat folyik). A Times szerint a Temu a ki nem szállított csomagok, a rejtélyes díjak, a hibás megrendelések és az ügyfélszolgálat reakcióképtelensége miatt is kezd rossz hírnevet szerezni.

A New York Times egy másik cikke a Grizzly Research-re hivatkozik, ami nagy állami vállalatokról készít jelentéseket: ez azzal vádolta a Temut, hogy rengeteg rosszindulatú és kémprogramot rejt el a mobilalkalmazásán belül. Ez „potenciálisan teljes hozzáférést biztosíthat a rosszfiúknak az ügyfelek mobilkészülékein lévő szinte összes adathoz” – áll a jelentésükben. A Temut az amerikai kormány is megvádolta, miután anyavállalatát, a Pinduoduo nevű kínai online áruházat a Google eltávolította, mert rosszindulatú szoftvereket tartalmazott. Ennek ellenére nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a Temu biztosan eladta volna ügyfelei adatait. A Temu szóvivője legalábbis ragaszkodott ehhez a verzióhoz. 

Testvércégét, a Pinduoduot egyébként már régóta azzal vádolják, hogy hamisítványokat, illegális árukut vagy a leírásnak nem megfelelő termékeket értékesít. Sőt 2021-ben két alkalmazottjának halála miatt nyomozást indítottak el a vállalat munkakörülményei miatt – írja a New York Times.

Nem minden arany, ami fénylik, 

és nem minden hatlejes vázának kell bedőlni – nekem legalábbis ez volt a tanulság. Főleg miután keresgélni kezdtem az infókat a cikkhez. Nem azt mondom, hogy kukába az egész Temuval meg társaival. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy én ezt fogom tenni. 

A kulcsot a vásárlás előtti alapos átgondolásban látom. Abban, hogy átgondolom azt, hogy vajon hol tudnám még beszerezni az adott terméket, ott vajon jobb körülmények között állítják-e elő, hogy vajon ártok-e valahol a világban egy kisvállalkozásnak a vásárlásommal, és hogy vajon szükségem van-e azokra a termékekre, amiket a kosaramba válogatok, vagy csak azért teszem oda őket, mert már szinte ingyen próbálják utánam dobni őket. Ha ezeken a szűrőkön átmegy, akkor jöhet, mint például a gyerekzár. Az összes többi esetre meg ott van mondjuk a Vinted, ahol szintén jó árban lehet termékekhez jutni azzal a különbséggel, hogy itt jó eséllyel valóban jó minőségű termékekhez, valódi értékekhez juthat az ember.