Temesvár lett Európa egyik kulturális fővárosa

Temesvár, Veszprém és a görög Elefszína vette át 2023 kezdetével az Európa Kulturális Fővárosa címet, írják az Agerpresen az Európai Bizottság tájékoztatására hivatkozva.

Ezzel a három város felzárkózik annak a több mint 60 városnak a sorába, amelyek a korábbi években már megkapták a címet. 2023 folyamán számos rendezvénnyel, kiállítással és előadással teszik emlékezetessé a számukra kiemelkedő jelentőségű évet.

Ebből az alkalomból január 9-én Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnöke részt vesz az athéni Akropolisz Múzeumban tartott címátadási rendezvényen, ahol felolvassák Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos üzenetét, majd megünneplik a 2022-es kulturális fővárosokat – Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Litvánia) és Újvidék (Szerbia) – is.

Az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó városoknak a lakói és közösségei aktív részvételét bátorító kulturális programegyüttest kell kidolgozniuk – derül ki a közleményből.

Kiemelt kép: temesvár.eu