Teljesen felfordulhat a Bethlen utca forgalma

Megegyezett a város, a civilek és a rendőrség a biciklisávok ügyében. Mégsem kell 2024-ig várni?
Kiemelt kép: Szász Zsuzsi

Véget vethet az évek óta tartó patthelyzetnek az a kompromisszum, amire a városházán jutottak szerdán délelőtt, a közlekedésfejlesztési munkacsoport gyűlésén, a Bethlen Gábor utcai biciklisáv ügyében. A városvezetés kérését – többszörös visszautasítás után – részben jóváhagyta a megyei rendőrség, egy másik részét pedig egy feltétellel támogatja a forgalmi rendőrség helyi részlege.

Jakab Attila városmenedzser a jóváhagyás megszerzése mellett azt emelte ki, hogy a gyűlésen minden képviselt csoport: kismamák, taxisok, sofőriskolások, biciklisek, gyalogosok, helyi, állami rendőrség, ugyanúgy kezdik látni a dolgokat, „megérteni, elfogadni” azt, hogy nem csak az autós forgalomra kell koncentrálni.

A tervek szerint

a törvényszéktől a város fenyédi kijáratáig három részre osztották fel a város fő útvonalát: az első szakasz a rendőrségig tart, a második a terelőút bethlenfalvi kereszteződéséig, a harmadik pedig a város kijáratáig, a Melinda Impex-ig. Utóbbit nem is tárgyalták, az elutasítás oka a teherforgalom volt, amely komolyabb, fizikai elválasztást igényelne, és az majd a nagy, uniós projekt részeként lesz kivitelezhető – fejtette ki a városmenedzser.

„De fontos, hogy az uniós projekttől függetlenül, a Bethlen utca haladjon, mert ez egy régi terv, és ez a legfontosabb útvonala a városnak” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a bicikliseket képviselő Szekler Teker nevében Simon Szilárd, aki az említett gyűlésen jelen volt. Hozzá hasonlóan gondolkodik erről a városmenedzser, fontosnak tartva, hogy az átfogó biciklisáv-hálózat megvalósulásáig előrelépés történjen, mert kell egy kis idő, amíg az alternatív közlekedéshez hozzászoknak az emberek. Egyfajta pilotprojektnek és átmeneti megoldásnak szánják a másik két szakasz átalakítását.

A rendőrség és a terelőút közti szakaszra

a múlt hét második felében kapták meg a rendőrségi engedélyt, ennek hatására jelentősen átalakul a forgalom – jelentette be a városmenedzser. A jelenlegi négy autós sáv helyett mindkét irányban egy-egy haladó sáv lesz, középen pedig a mellékutcákból kihajtó-behajtó sávot alakítanak ki. A Gábor Áron utcáig tartó útszéli megállás (parkolás) felszámolásával helyet tudnak teremteni az út két szélén húzódó, másfél méter széles biciklisávoknak.

Teljesen újra kell tanulni a közlekedést ezen a szakaszon, mert ilyent még Udvarhely nem látott. (Forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala)

Simon Szilárd elmondása szerint a jobb láthatóság érdekében felmerült az a lehetőség is, hogy fényvisszaverő elemekkel is ellássák a biciklisávokat, azonban a városmenedzser cáfolta, hogy ez a jóváhagyott tervek része volna. Jakab Attila hozzátette: a dupla finanszírozás és a dupla munka elkerülése végett fizikai elválasztó elemek sem lesznek, hogy ne kelljen az uniós beruházás munkálatai során kiszedni és újakat tenni helyettük – tette hozzá Jakab Attila.

Ahhoz viszont, hogy életképes legyen ez a jóváhagyott szakasz, újrafestik a Tamási Áron és az Orbán Balázs utcákon a „meglévő” biciklisávokat, és kapcsolatba hozzák ezekkel – mondta Jakab Attila. Szándékukban áll egy biciklis nyomot felfesteni a Bethlen utcában, a Patkótól a rendőrségig, valamint a Villanytelep-Tompa-Vár utcák mentén. A biciklis nyom abban különbözik a biciklisáv törvényes meghatározásától, hogy nem ad elsőbbséget, csupán figyelmeztető útjelzés. Sharrows-ként ismert a nemzetközi zsargonban – tette hozzá Simon Szilárd.

A kép illusztráció. Forrás: 1stbikes.org

A sharing (megosztás) és arrows (nyilak) kombinációjából származó sharrows fogalma alatt azt az útfelosztást kell érteni, hogy a nyomvonalat biciklis piktogrammokkal és előre mutató dupla nyíllal látják el, bizonyos közönként felfestve, és a kanyarok, körforgalmak ívét is megfelelően követi.

A Bethlen utca központi szakaszára

újabb kérvényt fogalmaznak meg a megyei rendőrség irányába, ezúttal a forgalmi rendőrség helyi részlege is támogatja az elképzelést, azzal a feltétellel, hogyha nem működne a rendszer, akkor állítsák vissza a régi rendet – mesélte még a gyűlésről Szekler Teker embere. A városmenedzser megerősítette, hogy próba jelleggel kérik a jóváhagyást, azonban ennek elbírálásától függetlenül a biciklis nyom kijelölését a hivatal elvégezheti, csak az a kérdés, hogy melyik oldalon parkolnak majd az autók.

A javaslat szerint ugyanis a parkolást az út baloldalára költöztetnék, erre az egyoldalú utcákban törvényes lehetőség van. A cél az, hogy csökkentsék a baleset kockázatát, ugyanis a biciklik jellemzően nagyobb sebességgel tudnak közlekedni ezen a szakaszon, és a jobbról kinyíló autóajtók veszélyeztetik őket. – Újra kell tanuljanak parkolni az emberek, ennyi az egész – magyarázta Simon Szilárd, utalva a rendőrség kételyére.

Ha minden meglesz, akkor így fog kinézni Udvarhelyen a biciklisáv-hálózat. Forrás: Szekler Teker

A Szekler Teker képviselője ugyanakkor üdvözölte, hogy megvan a szándék, és a tervekbe is bele tudnak szólni a civilek, szerinte a kivitelezésnél arra kell majd kiemelten ügyelni, hogy ne maradjanak „tankcsapdák” a pályán, a besüllyedt kanálistetőket vagy a túl magas járdaszegélyt kerülje el a biciklinyom.

A városmenedzser elmondása szerint látható előrelépést még a biciklis szezon vége előtt szeretnének elérni, és a rendőrséggel együtt fogják bemutatni az új forgalmi rendet.