Télen is székely a madár

Tudtad, hogy csak cinegéből négyféle telel a környékünkön? És vannak még csízek, tengelicek, süvöltők, őszapók meg csuszkák. Ismerd meg őket, mint a pinty!
A szerző felvételei.

A vándormadarakat csak tavasszal fogjuk viszontlátni, addig is tudunk vigyázni az itthon telelőkre. Képriportunk első felében bemutatunk tizenhárom csivitelő lényt, akik nem ijednek meg egy kis hidegtől, hanem télen is hűségesen velünk maradnak.

A széncinege igen színpompás kis madár, a torok feketéje a sárga hasa közepén keresztül egészen a farkáig folytatódik. A háta zöldes, a szárnyai és a farka sötétebb.

A kék cinegének a homlokán kezdődő fehér sáv a fej hátsó részéig ér, és határolja a sötét fejtetőt.

A búbos cinegékre a hegyes bóbitájuk és lágy, trillázó hangjuk jellemző.

A fenyves cinege fekete tarkóján nagy fehér folt látható, hasi oldala pedig sárga.                                                    

A csuszka veréb nagyságú, csak rövidebb. Felül kékesszürke, alul fehér vagy rozsdás.

Az erdei pinty hím olyan, mintha kékesszürke sapkát viselne: a homloka koromfekete, fejtetője és nyakszirtje kékes palaszürke.

A csíz tollazata sárgászöld, szemsávja, farcsíkja és szárnycsíkja sárga.

Az öreg tengelicek feje zászlószerűen színes: az „arcuk” vérpiros, ezt a tarkó felé egy fehér, széles sáv követi, a tarkó és a fejtető pedig fekete.

Az őszapó törzse rövid és zömök. A rövid, kúpos csőre elöl kihegyesedik.

A süvöltő feje teteje a tarkóig, a csőr tövét körülvevő keskeny gyűrű, az evező- és farktollak feketék, kékes fénnyel.

A nagy fakopáncs fehér hasától élesen elválnak a vérpiros alsó farkfedői, oldala csíkozatlan és nagy, fehér ovális vállfoltja van.

A szarka feje, nyaka, begye, háta, farokalja, farcsíkja és combja fekete, de a melle és hasa, szárnyfedői és a nagy evezők belső fele fehér.

A tőkés réce nászruhás példányainál a hímek és a tojók tollazata eltérő. Nyáron mindkét ivar és a fiatalok egyformán rozsdabarna színűek sötétebb rajzolatokkal.

Ha még több madárral szeretnél megismerkedni, akkor kövesd az MME tevékenységét, vagy töltsd le ezt vagy ezt a határozót, ami mindig nálad lesz.

Jövő héten a szakszerű madáretetésről és a cinkegolyó-készítésről lesz szó. Addig is rakhatsz a madáretetőkbe natúr fekete napraforgót, vagy bolti madáreledelt és állati zsiradékot. De soha ne adj semmilyen madárnak kenyeret, kenyérmorzsát, péktermékeket, vagy popcornt, chipset, mert az életüket veszélyezteted vele!