Tél lett, közlekedj óvatosan!

A tél beálltával, a megváltozott közlekedési viszonyok miatt a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség Facebook-bejegyzésében kéri a

gépjárművezetőket,

hogy vezessenek fokozott figyelemmel, ne parkoljanak a járdákra, hagyják azokat szabadon a gyalogosok számára. Ne akadályozzák a gyalogosok biztonságos közlekedését, amely a csúszó járdafelületek miatt nehezebbé válik, főként az idősek, gyerekek és a babakocsisok számára.

Tekintettel arra, hogy megsokszorozódtak a vezetést befolyásoló körülmények az utakon – latyakos, jeges, havas utak, korai sötétedés, köd, megnövekedett csapadékmennyiség, havazás, felfagyott szélvédő, amelyek növelik a balesetek kialakulásának lehetőségét –, érdemes mihamarabb felkészülni a téli időszakra, írják a posztban.

Legyen az autón téli gumiabroncs, amiben időnként ellenőrizzük a légnyomást, használjunk az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot, tartsuk tisztán a szélvédőt. Ellenőrizzük a gépjármű lámpáinak megfelelő működését, tartsuk tisztán őket. Valamint vészhelyzet esetére az autóban legyen meleg ruha, vagy takaró, hasznos lehet egy elemlámpa, só vagy homok, jégkaparó eszköz, hólapát, hólánc (felhelyezését ajánlott begyakorolni). És ne feledkezzünk meg a kötelező felszerelésről sem: elsősegély láda, tűzoltó palack, láthatósági mellény és két darab elakadásjelző háromszög.

Az időjárás mellett a városban folyó munkálatok is hatással vannak az autós forgalomra, írják, kérik, hogy indulás előtt tervezzük meg az útvonalat és induljunk korábban, mivel a körülmények miatt több időbe kerülhet elérni úticélunkat, mint máskor.

A gyalogosok figyelmébe

Elővigyázatosan kelljenek át a gyalogátkelőhelyeken, ne szaladjanak, csak azután lépjenek le a járdáról, miután megbizonyosodtak róla, hogy biztonságos az átkelés. A posztban ajánlják, hogy ne hallgassunk zenét az átkeléskor, mert levonja a figyelmet, illetve a barátok bíztatására se keljünk át az úttesten a nem arra kijelölt helyen.

Kérik továbbá a lakószövetségeket, magánházak tulajdonosait és bérlőit, kereskedelmi egységek és intézmények vezetőit, hogy az épületek előtti járdarészek megtisztításáról gondoskodjanak reggel, mivel az éjszaka folyamán leesett hó megnehezíti és balesetveszélyessé teszi a közlekedést a reggelente megnövekedő gyalogosforgalomban, az iskolába tartó diákok számára.

A bejegyzés végén emlékeztetnek, hogy indokolt esetben a hószolgálat a 0749 662 379-es telefonszámon érhető el.