Tehén helyett mit fejjünk?

Forrás: Vászonzsákoslány Instagram-oldala.

Közel egy éve, hogy a tehéntejről növényi italokra váltottam. Hónapokig kerestem a számomra legjobb alternatívát, feltérképeztem mely kávézókban tudják azzal készíteni a kávémat, számoltam egy doboznyi hellyel a csomagomban minden utazásnál. Mindeközben azt hallgattam a környezetemtől, hogy micsoda vackot iszok, nagyszüleink is egész életükben tehéntejet ittak, mégsem lett semmi bajuk, elköltöm hülyeségre a pénzem.

Eljött az ideje néhány sztereotípia megdöntésének és néhány igazolásának is, meg úgy egyáltalán a téma napirendre tűzésének. A növényi tejekről és a növényi alapú étkezésről Antal Évával beszélgettem, aki Vászonzsákoslány néven lett ismert a közösségi média oldalakon és YouTube-on. Low waste és a vegán életmódról, környezetvédelemről oszt meg tartalmat.

A cikkhez az inspiráció Évi két hónappal ezelőtt posztolt videója volt, ami a Legjobb növényi tej nyomában címet viseli. Még akkor felkerestem az interjú felkéréssel, végül augusztusra tudtunk időpontot egyeztetni.

Már rögtön a beszélgetés elején elmondta: úgy gondolja, ő egy buborékban él, a családja és a barátai rendkívül elfogadóak és nyitottak az új dolgokra, így a hétköznapokban nem találkozik a növényi tejeket körüllengő ítéletekről. Sőt, úgy látja Magyarországon a fővárosban és vidéken is eléggé pozitívan fordulnak az ilyen tejalternatívák felé, sokan egészségügyi okokból, mások elvből. Nagy a választék is, főleg a nagy áruházakban, ahol akár 10-15 opciót is felsorakoztatnak, de a kisebb boltok polcain, vagy félreeső kávézókban is akad 1-2 fajta ital. Rendszerint az interneten találkozik a másik oldallal: „néha meglepődöm, hogy nahát, ilyen is van, hogy valaki nem így gondolkodik”.

Személyes tapasztalatok híján én osztottam meg vele néhány olyan előítéletet, amit a növényi italok kapcsán hallottam. 

Csak pénzlehúzás, sokkal drágább, mint a tehéntej. 

Egyetértettünk abban, hogy Magyarországon és Romániában is egyre olcsóbbak ezek az italok. Némely fajta egyenesen annyiba kerül mint a bolti tehéntej. „Nálunk most kivezették a hatósági árat, és ennek következtében ismét megemelkedett néhány termék ára, és azt lehet tapasztalni azóta, hogy az egyes növényi tejek olcsóbbak lettek, mint a tehéntej”, magyarázta Évi, megjegyezve, hogy Magyarországon a zöldségek és gyümölcsök kimaradtak a hatósági áras termékek közül – nálunk más a helyzet. Bár a növényi tejek már egész jó áron kaphatóak, más, főleg a feldolgozott növényi ételek elég drágák tudnak lenni. 

Jó lenne, hogyha a növényi termékeknek, a növényiparnak is lenne több állami támogatása, mert az állati termékeken óriási adókedvezmények vannak, mondjuk a disznóhús áfakulcsa 5 százalék, a növényi termékeké meg 27. Miközben a növényi termékeket is meg kell termelje egy gazda, farmer, és ugyanúgy nagyon sokat dolgozik rajta. Ráadásul a növényi termékeket előállító gazdáknak talán még nehezebb dolga is van, hiszen ők az időjárással is sokat küzdenek, olyan dolgok befolyásolják a termést, ami nem tőlük függ. Míg az állati termékeket előállító gazdának, aki állatokkal foglalkozik, csak meg kell rendelnie a szója- vagy kukoricatakarmányt, ami nem innen származik – nyilván kivétel mondjuk az, aki szabadtartású állatokkal foglalkozik és legeltet, vagy hazai tápokat használ, de azért az ipari állattartásban nem ez a jellemző trend” – beszélt a magyarországi helyzetről Évi.

Nem tartalmazzák az emberi szervezetnek szükséges tápanyagokat.

Ezt a feltételezést nem csak a növényi tejekre, hanem úgy általánosságban a növényi alapú étrendre, a vegánságra is szokták mondani – mondta Évi. „Az emberekben még mindig az él, hogy ahhoz, hogy valaki egészséges legyen, húst kell ennie, vagy ha nem is húst, de minimum tojást, tejet. Ezt már az összes nagy dietetikai szervezet megcáfolta”.

Természetesen nem arra a növényi étrendre gondolt, ami sült krumpliból és Oreóból áll, vagy csak nyers zöldségekből és gyümölcsökből. „Egy kiegyensúlyozott növényi alapú étrend fenntartható az emberi szervezet számára az élet minden szakaszában. Ebbe beletartozik a csecsemőkor, gyermekkor, serdülőkor, felnőttkor, időskor, várandósság, szoptatás és még az élsport is”.

Ő 12 éves kora óta nem fogyaszt húst, négy éve pedig semmilyen állati eredetű terméket, ez utóbbi időszakban férje is vele tartott, és mindketten egészségesek. Nemrég laborvizsgálaton is volt Évi, ahol minden értéke jó volt, a B12 vitaminé pedig egyenesen tökéletes.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!