Téged megszámoltak már?

Már egy ideje tudtunk arról, hogy elkezdődött a népszámlálás, meg arról is, hogy – most először – online is ki lehet tölteni. Sőt, szabadnap is jár érte, de úgy voltunk vele, mint a számlákkal: ráérünk arra még! Aztán egy nap, amikor pont a művelődési házban jártunk, feltűnt, hogy az előtér egyik sarkában ül egy elegánsan öltözött hölgy, előtte az asztal tele mindenféle szórólappal. Kiderült, hogy népszámlálóbiztos, és szívesen segít kitölteni az online kérdőívet, ha van egy szabad félóránk. 

Akkor pont nem volt, de egy hét múlva örömmel tértünk vissza hozzá, tudván, hogy így legalább nem kell bajlódnunk az online kitöltéssel, amitől csak elriasztott egy 40 perces(!) útmutató videó meg a terjedő szóbeszéd, miszerint tele van buktatókkal a kérdőív s – kimondani is szörnyű – még a végén elveszítjük a magyarságunk. Nos, nem volt rossz döntés Nyisztor Orsihoz és a számlálóbiztosok koordinátorához, Veimberger–Pálfi Noémihez fordulni, mert a segítségük nélkül lehet, hogy el se jutunk a nemzetiségi „hűségnyilatkozatig”, a meglepetés kovidkérdésig pedig szinte biztosan nem. Kipróbáltuk utána otthon is a kérdőív kitöltését, ezek után gyerekjáték volt, úgyhogy nem kell félni, ha figyelünk, szinte lehetetlen elrontani.

Mit készíts elő? 

A személyi azonosító számokat (CNP) már a legelején kérni fogják a háztartást alkotó személyektől, így azok mindenképp legyenek nálad. De ha nincs, az sem baj, kérhetsz telefonos segítséget is – ahogy mi is tettük először. 

Ha céged van, akkor nem árt, ha annak a bejegyzési adatai is nálad vannak, ha nincs céged, akkor a munkáltatóddal egyeztess, hogy mi a fő tevékenysége a cégnek, és milyen beosztásban alkalmaztak pontosan – de az is előfordulhat, hogy megúszod ezeket a kérdéseket, és már kitöltve találod az erre vonatkozó mezőket. Orsi tapasztalatai szerint, ha hivatalosan alkalmaztak, akkor valószínűleg ez fog történni. Hozzáteszi, ezeknél a mezőknél már találkoztak olyan válaszokkal is, amiket nem tudtak sehova besorolni. „Átvették a CAEN-kódokat, de van, ami hiányos”, egészíti ki Noémi, ilyenkor próbálnak valami hasonlót írni, azt tanácsolják, te is ezt tedd, ha otthon válaszolnál a kérdésekre.  

Ezenkívül az sem árt, ha megkukkantod a telekkönyvi kivonatban, hogy hány négyzetméteres lakásban laksz, ezt akár egy méteressel is megmérheted és kimatekezheted.

Ha ez mind megvan, kezdheted is a regisztrációt. 

Ide kattints először. Ne ijedj meg, nem kell majd végig használni a román tudásod, később válthatsz magyarra. 

Az 1-es ponthoz kell beírnod a családfő CNP-jét és az e-mailcímét kétszer. Családfő bárki lehet, aki elmúlt már 15 éves, ti döntitek el, reméljük, senki nem megy ökölre a családfői rang miatt.

A 2.1-es kérdés bonyolultnak tűnhet elsőre, de valójában egyszerű: arra kíváncsiak, hogy egy vagy több háztartás osztozik ugyanazon a lakáson. Csak akkor kell nemmel válaszolni, ha ugyanazon a címen több, nem rokoni kapcsolatban lévő háztartás él együtt (pl. bentlakás, idősszálló, menekülttábor). Ha ez a helyzet nem áll fenn, akkor is igennel kell válaszolni a kérdésre, ha tömbházban vagy sorházban élsz. Ezután a Județ mezőbe jön a megye, a Localitateba a település neve, a további mezőkbe a pontos címet kell, hogy írjuk. Ide fontos, hogy a valós lakcímedet add meg, ami eltérhet a személyi irataidban szereplőtől.

A referenciadátum egyébként 2021. december 1-je, ha azóta elköltöztél, akkor a régi címed kell írnod, ha éppen akkor nem voltál otthon, az nem számít. Ha az előbb igennel válaszoltál, a 2.2-es pontban még azt kell jelezni, hogy a címen egy vagy több rokoni háztartás él, ami azt jelenti, magyarázza Orsi, hogy egy vagy több generáció él együtt a lakásban.

A 3-as pontba be is kell vezetned a háztartás/család többi tagjait. Ha rendelkeznek román CNP-vel, akkor csak azt kell bepötyögni, ha nem, akkor a születési évüket és a nemüket. Ha van saját ímélcímük, akkor, miután kipipáltuk az Are e-mail propriu melletti ablakocskát, írjuk be azt is, hogy ők maguk is ki tudják majd tölteni a kérdőívet.

A 4-es pontban a nyaralót, másodlagos lakást lehet hozzáadni, amennyiben van ilyened. 

Lépj be az e-mail fiókodba.

Itt a kék betűkkel írt szövegre kell kattintani, majd beikszelni, hogy nem vagy robot. Ha a linkre kattintva egy hibaüzenet jelenik meg, ne ijedj meg, próbálkozz újra, pár perc múlva valószínű, hogy be fog töltődni az oldal. Itt már megváltoztathatod a kérdőív nyelvét, a magyar a lista legalján van. Ne lepődj meg, ha itt-ott mégis marad pár angol és román szó, mondat.

Középen meg fognak jelenni a már korábban beírt helyadataid, alatta a számlálóbiztos azonosítószámát kérik – ha otthon magunknak töltjük ki, akkor ide nem kell semmit írni –, és az alatta lévő Record current time-ra kattintva 

indulhat is a kérdőív kitöltése, 

ami egyébként méri majd, mennyi idő alatt sikerül a végére érned. Ez segítőink szerint általában 20 percbe telik, nekünk nagyjából 10-15 perccel több időt vett igénybe, de közben jegyzeteltünk, fotóztunk, képernyőképeket készítettünk, mindent is megkérdeztünk. 

A kérdőívnek több része van, ezeket a képernyő bal oldalán fogod látni. A kék színűek a még kitöltetlen kérdéseket jelölik, a megválaszolt kérdések zöldre változnak. Ha egy kérdésre logikailag helytelen választ adsz (például betűk helyett számokat), be fog pirosodni, úgyhogy ha jól válaszolsz minden kérdésre, baloldalt minden kizöldül, mondja Orsi. Ő azt tanácsolja, hogy azokat a mezőket is töltsük ki, pontosabban írjunk egy nullást, ahol nincs adat, így majd „kizöldül” a teljes kérdőívünk, és „sokkal jobban fog kinézni”.

A háztartás összetétele fülre kattintva arról fognak érdeklődni, hányan éltek a háztartásban, van-e ideiglenesen távollévő vagy jelenlévő személy, A háztartásban élő személyeknél a korábban megadott CNP-k mellé kell neveket írj. Ide nem muszáj a teljes nevet kiírnod, keresztnév vagy becenév is elég lesz, mivel ezek csak a kitöltő dolgát könnyítik meg a kérdőív során. Akár a Királyfi és Hercegnő beceneveket is választhatod – ahogy mi is tettük.

A háztartás tagjaira vonatkozó információknál jöhetnek a családi viszonyok, elsőre kicsit furcsa kérdés fog fogadni: milyen kapcsolatban állsz saját magaddal? Mivel trónörökös opció nem volt, ezért családfő lett esetünkben a Királyfiból. A többi kérdés egyszerű lesz, azt fogják feltérképezni, ki milyen kapcsolatban áll a többiekkel, így lett a Hercegnőből hivatalosan élettárs. Statisztikailag teljesen elfogadható egyébként az, ha társad más háztartásban, valaki mással él valójában, erről is nyilatkozhatsz az egyik kérdésnél. 

Ha ezzel megvagy, következhetnek A lakásinformációk

Itt főleg könnyen megválaszolható kérdések lesznek a lakásodról: hány szoba van, van-e konyha, fürdő, mivel fűtötök, van-e melegvíz. Ami talán nehezebb lehet, a lakás nagysága négyzetméterekben kifejezve, úgyhogy ezt nem árt megtudni már a kitöltés előtt. Tipp: ha nem tudsz valamit, ne szégyellj telefonos segítséget kérni egy kedves szomszédtól, mi ezt tettük.

Ha eddig eljutottál, akkor jól figyelj, az oldal alján meg fog jelenni egy Interview completed (vagyis: interjú kitöltve) gomb, de ne kattints egészen addig rá, hívja fel Orsi a figyelmet, amíg nem érsz el a kovidos kérdésig, az lesz az utolsó. Ha korábban megnyomod, akkor a kérdőív egy nagy részét (köztük a nemzetiségi hovatartozást, anyanyelvet) nem tudod kitölteni, mert nem fog több kérdést generálni, és Noémi szerint az sem biztos, hogy el fogják utasítani a kérdőíved, mert amikor a rendszer ellenőrzi, azt fogja látni, hogy 100 százalékban kitöltötted. Egyébként a bal felső sarokban van egy kék színű csík, ez jelzi, hogy a kérdések hány százalékát válaszoltad meg.

Ezután is könnyen megválaszolható kérdések következnek, rákérdez például arra, hogy: házas vagy-e, van-e gyermeked, mi a legfelső szintű végzettséged, 2021. november utolsó hetében volt-e aktív munkaviszonyod, hagytad-e el valaha a származási helyed, esetleg miért költöztél haza. Ne lepődj meg, lesznek olyan infók, amiket már kitöltve fogsz találni, ilyen lehet a foglalkozásod, de azt is tudhatja a rendszer, ha elváltál már.

Amit viszont biztosan neked kell megmondanod, az a nemzetiségi, vallási hovatartozásod, az anyanyelved. Amint arról külön írtunk, végül a magyar alkategóriájaként bekerült a székely is, szóval ezt is választhatod, ha nem tartasz attól, hogy elvesznek nyelvi jogaink, amiket nem az anyanyelv, hanem a nemzetiség helyi arányához köt a törvény – az asztalon talált szórólapok ugyanis erre hívják fel a figyelmet.

A várva várt, legeslegutolsó kovidos kérdés picit csalódás volt, csupán arra kíváncsiak, hogy mennyire forgatta fel az életed a járvány: nagyon kicsit vagy kicsit nagyon? Úgy néz ki, ez sem mindegy, de ennél konkrétabb kérdést, például hogy átestél-e vagy karanténban voltál-e, nem fogsz kapni.

Ha minden „kizöldült”, végeztél.

Kattinthatsz a Finalizare gombra, a képernyőn meg fog jelenni, hogy hány kérdésre válaszoltál, válaszaidat le is töltheted, és még üzenhetsz is a népszámlálóknak, amit csak akarsz. Ha úgy gondolod, hogy valamit kifelejtettél, elrontottál, újra regisztrálhatsz, de újra ki kell töltened az egész kérdőívet, ilyenkor a rendszer felülírja az előzőt, és a legutolsót őrzi meg.

A népszámlálás hivatalos oldalán tudod ellenőrizni a személyi számoddal, hogy a rendszer elutasította vagy elfogadta a kérdőíved. Ha sikeres volt, hét nap elteltével le is töltheted pdf formátumban az erre vonatkozó igazolást, amit a munkáltatónak kell bemutatnod, hogy a következő egy évben felhasználhasd a kitöltésért járó szabadnapot. Szabadnapra mindenki jogosult, aki az első, online periódusban tölti ki a kérdőívet, függetlenül attól, hogy összeíróponton vagy otthon tette meg.

Hányat számoltak eddig? 

Hivatalos adatok városszinten nincsenek, mondta el Noémi, azt azonban elárulhatta, hogy 13-áig a város összeírópontjaiban 1.334-en töltötték ki a kérdőívet. Hargita megyében 46.986-an töltötték ki a kérdőívet, ez a lakosság (296.240) 15.86%-át jelenti. Országosan összesen 3.477.661 kérdőívet töltöttek ki, az összlakosság száma 19.020.173, azaz 18,28%-uk töltötte ki a kérdőíveket. 

Ha segítséggel töltenéd ki a kérdőívet, Székelyudvarhelyen a következő pontokon teheted meg: 

  • Művelődési Ház (Tamási Áron utca 15. szám)

         hétfőn, szerdán, pénteken 10 és 16 órák között

         kedden, csütörtökön 13 és 18 órák között

  • Bethlen 6 lakástulajdonosi társulás (Építők utca 1. szám)

         kedden, csütörtökön 17 és 19 órák között

  • Bethlen 1 lakástulajdonosi társulás (Függetlenség sugárút 61. szám)

         hétfőn 15 és 18 órák között

         szerdán 10 és 12 órák között

  • Haáz Rezső múzeum (Bethlen Gábor utca 2-6. szám)

         keddtől péntekig 9 és 17 órák között

         szombaton, vasárnap 10 és 14 órák között

  • Bethlenfalvi kultúrház (Termés utca 3. szám)

         kedden, szerdán 10 és 16 órák között

         pénteken 13 és 19 órák között

  • Caritas (Budvár utca 43. szám)

         hétfőtől péntekig 8 és 16 órák között

  • Kuvar lakástulajdonosi társulás (1918 December 1 utca 5/A. szám)

         kedden, csütörtökön 16 és 19 órák között

         vasárnap 10 és 14 órák között

  • Városi könyvtár (Kőkereszt 2. szám)

         hétfőn, szerdán, pénteken 14 és 19 órák között

         kedden, csütörtökön 9 és 13 órák között