Téged is zavarnak az áramkiesések?

Aláírásokat gyűjt az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) annak érdekében, hogy modernizálják a villamosenergia-hálózatot Udvarhelyszéken.

A nyár folyamán Udvarhelyszék lakosságának nagyon sok kellemetlensége volt az áramingadozások és az áramkiesések miatt, nem csak a háztartási fogyasztóknak, hanem az ipari ágazatban is, áll az online petíció indoklásában.

Három tonna nyereség helyett hat mázsa selejt, ha áll a bál

– A Maxollnál például pár napja egész délelőtt állt a gyártás, s ahelyett, hogy termeltek volna 3 tonna terméket, 600 kiló selejt lett belőle, amit más áron tudnak értékesíteni. Vagy a hulladékfeldolgozásban is kiesést okoz, ha nem tudnak dolgozni a gépekkel, a Matplastnak több számvezérlésű gépe van, ami ilyenkor leáll. Ráadásul a munkaerő is áll ilyenkor, meg a gépparkban is tud meghibásodást okozni az áramszünet, száz vagy akár ezer eurós nagyságrendű alkatrészcseréhez vezethet. Ha nem is olyan mértékben, de a szolgáltatószektorban is probléma, blamázs, ha nem tudják megfelelően kiszolgálni a vendégeket – sorolta a tapasztalt gondokat Nagy György, az UKKSZ elnöke.

„Tudjuk, hogy nem az áramhiány a probléma, hanem a hálózat van elöregedve”.

Az UKKSZ nem először próbálkozik: 2017-ben benyújtott egy kérést a brassói székhelyű SDEE áramszolgáltatóhoz, de csak ígéretekkel maradtak, a tapasztalat nem azt mutatja, hogy jelentősen javult volna a helyzet. Mindössze annyi fejlesztést tapasztaltak, hogy a központban lefektették a kábeleket, de például a kiásott gödör a Szentimre és a József Attila utca sarkán sokáig veszélyeztette a gyalogos és autós közlekedést.

Mindezek miatt a petícióban a következőket kérik az SDEE-től:

Habár az UKKSZ alapvetően a cégeket képviseli, a városlakók is csatlakozhatnak az akcióhoz, ha egyetértenek vele.

A petíció online elérhető itt, s szeptember 16–19. között az Őszi Vásár több helyszínén is alá lehet majd írni papíron. Igény esetén más aláírásgyűjtő-pontokat is létrehoznak. Október 10-e után adnák át a dokumentumot a villamossági vállalatnak, és olyan politikai képviselőknek, akik befolyással lehetnek az ügyre – mondta Nagy György.