Te tudod, mi az, ami boldoggá tesz?

Képzeld el, hogy ötvenen szélesebben fognak mosolyogni Udvarhely, Vásárhely és Kolozsvár utcáin. És az egyikük éppen te leszel.
fotók: Berkeczi Zsolt

A lélek a testbe öltözik, a test pedig ruhába, így végső soron a ruha a lélek legkülsőbb burka. A Yurkov stílustréningen kihozzák belőled a lelket is.

Valami ilyesmit remél Pálfi Kinga pszichológus, a Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház projektmenedzsere, aki háromgyerekes anyaként egyszer csak ráébredt, hogy mindene megvan. Szerető család, férj, gyerekek, de valami mégis hiányzik. Ő maga. A nő, aki azelőtt volt, hogy feleség, anya, dolgozó ember lett volna. Felfedeztük, hogy mindketten a Discovery Travel and Living csatorna What Not to Wear műsorán szocializálódtunk mint kisgyerekes anyukák, és kerestük magunkat a megváltozott szerepben, élethelyzetben. Kinga azonban tovább kutatott, míg megtalálta a magyar nyelven, elérhető közelségben levő Yurkov Stílustanácsadó Szalont.

– Megnéztem néhány videót, begyűjtöttem három rám illő trükköt, azt alkalmazni kezdtem, és csak jöttek a dicséretek. Ez a három trükk visszaadta a pelenkázások és büfiztetések közt kinyúlt tréningekbe bújt önbizalmam. Önmagam megkeresésének első lépése volt.

Látta Kinga, hogy ez jó, és sziklaszilárdan elhatározta, hogy nem hagyja abba, hanem legközelebbi pesti kiruccanásakor útba ejti Yurkovékat, hogy részt vegyen egy személyre szabott stílustanácsadáson.

Elmondta ezt a barátnőinek is, akik szintén fellelkesültek, és arra gondoltak, ha ekkora igény van erre, miért ne hívnák akkor meg Székelyföldre a stílusszakértőket. Írt nekik egy közvetlen hangú levelet, és egyből pozitív választ kapott. A Kovács Orsolya által 2012-ben létrehozott szalon munkatársai idénre nem terveztek ugyan székelyföldi turnét, de beszúrták a programjukba.

A héten május 22-én Marosvásárhelyen, május 23-án és 24-én Székelyudvarhelyen, május 25-én pedig Kolozsváron tartanak kiscsoportos tréningeket, esténként Kovács Orsolya motivációs előadásokat tart, és még a Bizniszvitamin résztvevőit is kitanítják, hogyan kell illően felöltözni egy üzleti tárgyalásra, s megtudhatják, ciki-e vagy cuki a formális viseletben a rövid ujjú ing.

Hogy működik?

Kovács Orsolya és két munkatársa kiscsoportos tréningeket tartanak 12-15 személy részére. Előbb egy közös motivációs beszélgetésen vesznek részt, megismerkednek a stílusos öltözködés és kinézet elméletével: a színelmélettel, a szabásvonalakkal, testi adottságokkal, majd még kisebb csoportra válnak szét, és 4-5 emberrel foglalkozik egy-egy tréner. Színkendőkkel nézik meg, az évszakelmélet alapján melyik évszakhoz tartoznak a résztvevők, mi az, ami öregíti, komolyítja, és mi fiatalítja, vidámítja őket.

Majd kiválasztják, kinek milyen szabású ruhák előnyösek, végül pedig a sminkre és frizurára is kitérnek.

A stílustréning menetét nyomon követhetjük a nemrég kiadott videósorozatukban, a Stílus születikben, ahol négy különböző életkorú, alkatú és személyiségű nőnek segítenek visszanyerni az önbizalmukat.

Azt hisszük, hogy csak a belső hat a külsőre, de

ez nem teljesen így van. A külső is hat a belsőnkre. Az egész személyiségünkre nagy hatással lehet az, hogy hogy nézünk ki. Próbálom meg előcsalni Kingából a pszichológust, aki egy ideig ragaszkodik hozzá, hogy ő nőként harapott rá a témára, de csak előkerül az öltözködés és a lélek viszonya. Olyannyira, hogy megtudom, Kovács Orsolya tréningjét amerikai pszichoterapeuta írta fel pácienseinek a terápia részeként, miután látta, hogy milyen pozitív változást okoz a személyiségben.

Amikor padlón vagy, és nincs erőd feltápászkodni, kell a külső segítség. Az önmagaddal való törődés, a mások figyelme visszahozhat az önsajnálat bugyraiból.

– Annyi idézet jelenik meg a közösségi oldalakon, aminek az az üzenete, hogy teremts magadban békét, és akkor békében leszel a világgal. De ez nem ilyen egyszerű. A magaddal való béketeremtésnek első lépése az, hogy ismerd meg önmagad. Hogy teremts békét, ha nem tudod, hogy ki vagy? – teszi fel Pálfi Kinga a költői kérdést.

Ki vagy te nőként?

Válaszként erre felsoroljuk az összes szerepünket, még hozzáteszünk hármat, ha sajnáltatni akarjuk magunkat, vagy kiemelünk kettőt, amikor büszkék vagyunk magunkra. De olyan ritkán történik ez meg. A mindennapokba beleszürkülünk, mert nem tudjuk, hogy mi az, ami boldoggá tesz. A szexualitástól kezdve a ruhákon keresztül a hobbiig. –  Hány nő engedheti meg magának, hogy legyen hobbija? Baráti körben beszélgettük, hogy a férjeinknek mind van, és valószínűleg nekünk is lenne, ha lenne rá időnk és lehetőségünk, de nagyon sokszor nincs – halkul el a projektmenedzser-pszichológus hangja.

Rengeteg létező és képzelt béklyónk van. Mert néha csak olyanok vagyunk, mint a medve, amelyik elől elvették a ketrecet, de úgysem megy tovább, mert megszokta, hogy nem akarhat továbblépni. A stílustrénig egy lépés. Megtudni, hogy mi áll jól nekem, hogyan öltözhetek úgy, hogy jobban érezzem magam a bőrömben.

Számít az, hogyha a szülés utáni pocakot sikerül úgy elrejtenem, hogyha magamra nézek, ne csak a pocakot lássam, hanem egy csinos, egy-két-háromgyermekes anyukát. Ugyanaz az ember, de hatalmas a különbség: ha a csinos nőt látod, az anyaságod nem egy áldozat, hanem egy ajándék.

Csak néha elfelejtjük, és ahelyett, hogy büszkénk lennénk magunkra, hogy szültünk x számú gyereket, magunk alá zuhanunk. Még úgy is, hogy esetleg előre tudjuk, hogy ez fog történni, a fáradtság maga alá teper.

– De most képzeld el, – néz rám lelkesen – hogy húsz nő ezentúl szélesebben fog mosolyogni Székelyudvarhely, Marosvásárhely és Kolozsvár utcáin! És mivel a mosoly ragályos, egy idő után kritikus tömeg leszünk, a felnövő generáció pedig már nem a 90-60-90 alkatú nőre mondja csak, hogy jó nő, hanem arra, aki mérettől függetlenül ápolt és önazonos.

Jó, de milyen áron?

A személyre szabott, kiscsoportos stílustréning ára 600 lej. „Nem olcsó, de ennyit megérdemlek. Meg kell érnie a személyekben a gondolatnak, hogy ennyit magamra költök. Nem áldozok, költök” – jelenti ki Pálfi Kinga, és hozzáteszi, ez nem profitorientált vállalkozás, a budapesti tréning ára, a Yurkov-csapat szállása, útiköltsége jön ki belőle.

Ha pedig magadat nézed, akkor ez egy szett új ruha ára.

Viszont, ha nem jól választottad, mert azt nézted, hogy milyen jó színe van, csak egy kicsit kell bevetetni oldalt, egy arasznyit levágatni az aljából, s ha ráveszel egy zakót, szinte jó lesz, akkor állni fog a szekrényben és kidobott pénz lesz. A stílustréning vezetői azt ígérik, hogy ezentúl időt és pénzt spórolhatsz azzal, hogy gyorsabban megtalálod, mi áll jól neked.

Arra szánom, hogy megismerjem, nekem mi jó. Mi áll jól nekem színben, fazonban, mi illik a mostani identitásomhoz. Ami szerintem megfizethetetlen, az az érzés, hogy kezdtem érezni, hogy élek. És az előbb említett három trükk rádöbbentett, hogy betölthető ez a hiány.

Ha nincs ennyi pénzed erre, akkor sincs veszve minden, délután az árban jobban elérhető stílusesteken vehetsz részt, annak 25 lej a díja.

A stílus demokráciája

Azt szeretem még bennük, – sorolja Kinga –, hogy nem csak pénzért árulják a tudásukat, hanem megosztják másokkal is, és nem csak méregdrága cuccokat akarnak megvetetni veled, hanem a Stílus születikben egy turkálólánc partnereként épp azt nézik meg, hogy a turiból hogy lehet jól öltözni.

A videóikban is elmondják ugyan, hogy egy adott szezonnak mi a divatszíne, de a slow fashion, azaz lassú divat képviselőiként nem cseréltetik le havonta a teljes ruhatárad, hanem megmutatják, milyen kiegészítőkkel lehet beépíteni a meglévő gardróbodba. A ruhák összeválogatásánál is az úgy nevezett kapszula gardrób hívei: megmutatják, milyen összeállításban mehetsz el délelőtt egy tárgyalásra, hogy aztán a tűsarkút sportcipőre cserélve tökéletes viselet legyen a délutáni játszóterezéshez a gyerekkel.

Kik jelentkeztek?

Udvarhelyen a stílustréningre már elfogytak a jegyek. A 30 pluszosok jelentkeztek inkább, akik már elég pénzt elköltöttek ahhoz, hogy tudják szükségük van segítségre, és átmentek bizonyos élettani kríziseken. Elsősorban vállalkozók, akik felismerték, hogy egy-egy találkozás, tárgyalás során nem mindegy, hogy milyen első benyomást keltenek a partnerükben, a mínuszból indulnak, a semlegesből, vagy épp a pozitívból, amikor együttműködést szeretnének.

Újból dagadni fog a mája

A sílusestre férfiakat is várják, akárcsak a csütörtök délelőtti Bizniszvitaminra, ahol az üzleti etikett és öltözködés lesz a téma a HBC-ben.

Miért érné meg egy férfinak befizetni a barátnőjét, feleségét? – kérdezem, tudva azt, hogy sokan lehetnek, akik nem épp kitörő örömmel veszik tudomásul párjuk ilyen jellegű kiadásait.

– Előbb megkérdezném, hogy mennyibe kerül az ő halász-vadász felszerelése – neveti el magát Kinga, aztán korrigál. Azt mondanám, hogy mennyit fizetne azért, hogy egy kicsit visszakapjon abból a nőből, akibe beleszeretett. Mert ő nem az anyukába, a háztartási robotba, a feleségbe, a cégvezetőbe, a reggeltől estig dolgozóba szeretett bele, hanem egy nőbe. Képzelje el, hogy a felesége, barátnője mosolyogva megy haza, úgy, hogy jól érzi magát a bőrében. És a vásárlásoknál is így lesz, dagadni fog a mája, hogy né milyen jól néz ki az asszony, pedig semmi sem változott, csak a párja belülről. Ez pedig megfizethetetlen.

Mikor, hol és mennyiért?

május 22. – Marosvásárhely // HELYSZÍN: Bernády Ház

stílustréning 10-16 óra között

stílusest: 18-19.30 között: jegyet vásárolni ITT vagy a helyszínen lehet.

május 23. – Székelyudvarhely – 1. csoport // HELYSZÍN: Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház

stílustréning 10-16 óra között

tílusest: 18-19.30 között: jegyet vásárolni ITT vagy a helyszínen lehet.

május 24. – Székelyudvarhely – 2. csoport // HELYSZÍN: Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház

stílustréning 10-16 óra között

május 25. – Kolozsvár // HELYSZÍN: K+ rendezvényterem

stílustréning 10-16 óra között

stílusest: 18-19.30 között: jegyet vásárolni ITT vagy a helyszínen lehet.

A stílustréning ára fejenként 600 lej. A stílusestre a belépő 25 lej/fő. Hogy mi kerül ennyibe? Nézz be a https://szekelyfolditurne.yurkov.hu/-ra.