Te tudod, melyik az év dala?

Beyoncé rekordot döntött, Harry Styles-é az év albuma, Servin Hadzsipur dala, ami az iráni tiltakozások himnuszává vált, különleges díjat kapott, 50. születésnapját ünnepelte a hiphop – így ért véget a 65. Grammy-gála

A Los Angeles-i Crypto.com Arénában február 6-án, vasárnap este osztották ki a Grammy-díjakat, amellyel a zeneipar előző évének kimagasló eredményeit ismerik el. Az est és a díj történetének abszolút győztese Beyoncé volt, aki négy idei elismerésével elérte a 32 díjazást. Ezzel megelőzte a magyar származású Solti György eddigi csúcsát, ami 31 volt. Az amerikai énekesnő a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B előadás (Plastic Off the Sofa), valamint a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategóriában nyerte el a Grammy-díjat. 

Az év albuma Harry Styles Harry’s House című lemeze lett, ahogyan a legjobb pop vokálalbum és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumoknak járó elismerés is. 

Lizzo az About Damn Time című dalával hazavihette az év felvételéért járó címet, az énekesnő díját Prince-nek ajánlotta. A legjobb új előadó Samara Joy dzsesszénekes lett, ahogyan a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta. 

A TikTokon maximumra járatott Unholy című dal Sam Smithnek és Kim Petras-nak a legjobb popduó előadásának járó címet jelentette. A legjobb rock album Ozzy Osbourne Patine Number 9 című lemeze lett, az előadó a legjobb metál teljesítményért járó elismerést is megkapta. A legjobb hagyományos vokális pop album elismerése Michael Bublé Higher című lemezét illete. 

Az év dala Bonnie Raitt Just Like That című szerzeménye lett, a legjobb amerikai előadásért és a legjobb amerikai gyökerű dalért járó Grammy is az énekesnő markát ütötte. 

A színész Viola Davis EGOT tulajdonos lett, azaz Emmy-, az Oscar-, Tony- és most már Grammy-díjat is nyert, ez utóbbit Finding Me című hangoskönyvével. 

Az est során rövid műsorral ünnepelték a hiphop műfaj 50. születésnapját. Az előadásban részt vett Grandmaster Flash, a Run DMC, Chuck D, Flavor Flav, Ice-T, Queen Latifah, Busta Rhymes, Nelly és LL Cool J is. A legjobb rap album (Mr. Morales & The Big Steppers) és a legjobb rap előadás (The Heart Part 5) címmel járó érdemek az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamart illeték. 

A gálán az új dal a társadalmi változásért elnevezésű különleges díjat Servin Hadzsipur nyerte el, a hír hallatán, amit egy sötét szobában online kapott meg, elsírta magát. A 25 éves iráni énekes Baraje (magyarul: Valamiért – szerk. megj.) című dala kapta a fent említett címet, amely a Mahsza Amini nevéhez köthető tiltakozások himnuszává vált Iránban.

Servin tavaly októberben tette közzé a dalt Instagram-oldalán, ezt követően az iráni hatóságok őrizetbe vették, majd néhány nap után óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A helyi emberjogi aktivisták szerint akár hat év börtönbüntetést is kaphat a rezsim elleni propaganda, illetve erőszakos uszítás vádjával. Az iráni énekes díját az amerikai first lady, Jill Biden jelentette be, úgy fogalmazott a szerzemény illetően, hogy: „a dal, amely a Mahsza Amini nevéhez köthető tiltakozások himnuszává vált Iránban, erőteljes és költői felhívás a szabadságért és a nők jogaiért.”

A Mahsza Amini, iráni 22 éves nő halálát követő tiltakozásokról korábban beszámoltunk. Azóta a letartóztatottak száma a 20 ezer főre rúg, a halálos áldozatoké pedig legkevesebb 527-re. 

A Trevor Noah által levezényelt Grammy-díjátadón a több tavaly elhunyt sztárról is megemlékeztek, Loretta Lynn-ról, a rapper Takeoff-ról és a Fleetwood Mac zenészéről, Christine McVie-ról. Lynn Coal Miner’s Daughter című dalát Kacey Musgraves adta elő, a Migos hiphop-csapat volt tagját, Takeoff-ot Quavo és a Maverick City Music idézte meg, McVie-ra pedig Sheryl Crow, Mick Fleetwood és Bonnie Raitt emlékezett közösen a Songbirddel – írta az MTI.

A további kategóriák győzteseit itt nézheted meg.

Kiemelt kép: people.com