Te szoktál beszélni a lábujjadról?

Két héttel ezelőtt jöttem rá, hogy tabusítunk egy valójában teljesen hétköznapi és rendkívül gyakori egészségügyi problémát, a lábköröm-benövést. Emlékszem, hogy középiskolás korunkban cikisnek gondoltuk azokat, akiket meg kellett műteni emiatt. Ez milyen már? Nem tudja levágni a saját körmét? 

Kis testrészen, kis probléma, de nagy fájdalmak, mégsem beszélünk róla, de miért? Beszélünk a porckopásról, csonttörésről, zúzódásról, ficamról, de a lábujjunk el van mélyen temetve a cipőbe. Pedig éppen olyan egészségügyi probléma ez is, mint a többi, amiről lehet és kell is beszélni, nem tesz kevesebbé az, ha neked is van egy ilyen titkod a lábbelidben. Ha a hétköznapi beszédtémák részét képezné ez a jelenség, lehet, hogy hamarabb szakemberhez fodulnánk vele, nem hanyagolnák el annyira. 

Egy évvel ezelőtt én is cikis voltam,

meg milyen már, benőtt a körmöm. Mint sokszor máskor, kivágtam én magamnak, de ügyetlen voltam és bent maradt egy sarok. Fájt, de azt hittem csak megsérült a bőröm és az vacakol, szóval hagytam, gondolván, majd csak helyre jön magától. De nem jött helyre, én meg szégyelltem elmondani bárkinek is, hogy mi van velem, inkább szinten tartottam a problémát, ha nagyon kezdett elfajulni, tüzet oltottam. 

A köröm mátrix a köröm tövénél található élő rész. Itt jönnek létre az új sejtek, amelyek előre tolják az öreg, “elhalt” sejteket. A mátrix minősége és egészsége határozza meg a köröm állapotát. 

Akinek volt már benőve a körme, az tudja, hogy ez bizony irgalmatlanul tud fájni, néha annyira, hogy már csak bicegni tud vele az ember. Két héttel ezelőtt összeszedtem a bátorságom és elmentem a Vitality Klinika sebészetére, ahol a doktor úr szemrevételezte a területet, majd azt mondta, ő ezt itt helyben megcsinálja. Ez jó döntés volt, mert nem maradt időm meghátrálni. Helyi érzéstelenítéssel levágták a vadhúst, kivágták a köröm mátrix egy részét, majd összevarrták a húst a körömmel egy új „oldalt” létrehozva. 15 perc volt és 400 lej, majd a saját lábamon hagyhattam el a klinikát. Nem tagadom, nem jó érzés és amint kimegy a zsibbasztó, szükség lehet egy-két napig fájdalomcsillapítóra, valamint erős idegrendszerre az otthoni kötözéshez. Akinek ez utóbbi nincs, mindenképp keressen valakit, aki kötözni tudja a friss sebet. 

Fotó: Máté Emőke

A műtét után a sántikálás miatt lépten nyomon el kellett meséljem mi bajom, először kínos volt és szégyelltem, de szinte mindegyik visszacsatolásnak az volt a lényege, hogy vagy az illető személynek, vagy valamelyik ismerősének, családtagjának, barátjának, ugyanez a problémája. Minél többet beszéltem erről, annál több sorstársam került, sokan lettünk cikisek és ezt jó volt tudni.

A varratokat valamivel több, mint egy hét után szedték ki, az már sokkal kevésbé kellemetlen és ha minden igaz, két hét múlva teljesen meg is gyógyulok. Egy évig halogattam ezért a három hétért, holott, ha időben segítséget kérek, egy gyógypedikűr is megoldhatta volna a problémát kevesebb idő és fájdalom árán. 

Te mit tudsz a körömbenövésről?

A témával kapcsolatban felkerestem Szász Egyed Ibolyát, aki Szentegyházán dolgozik gyógypedikűrösként, vannak vendégei Székelyudvarhelyről, Csíkszerdából, Székelykeresztúrról, Korondról, a Hargitáról és a Homoród mentéről is. Tevékenységinek listája hosszú, ám engem a lábkörömbenövés-jelensége kérdekelt.

Fotó: Pál-Katona Csaba

Több okból alakulhat ki ez a probléma, az egyik ilyen a nem megfelelő cipő használata, a szűk orrú és az acélbetétes lábbelik. A másik, hogy sokan nem jól vágják le a körmüket, túlságosan lekerekítik a sarkát, vagy épp hogy túl élesen hagyják, ami nyomás hatására belevág a húsba és benő a köröm. Lehet örökölni is: rosszul nő a lemez a mátrix görbülete miatt. Akinek a csontjai torzulnak és változnak a köszvény miatt, a járása is módosul, így a körmök is elcsavarodnak és benőnek. 

A gyógypedikűrösök nagyon gyakran találkoznak ezzel a problémával, sok helyen népbetegségnek titulálják a körömbenövést, Szász Egyed Ibolyát eddig keresték fel hat hónapos kisgyerekkel és kilencven éves vendégen is segített már. Elmondta, klienseinek körülbelül 5-10 százalékát gyerekek, 40 százalékát nők, 50 százalékát pedig férfiak teszik ki. 

A benövés előfordulásának nincsenek megnevezett fajtái, a probléma előrehaladottságának mértéke különböztetheti meg az eseteket. „Van, amit sima tamponálással meg lehet oldani, ilyenkor a benövés körüli terület meg van pirosodva, ám nem levedzik, gennyedzik, nincs vadhús kialakulva, ezt relatív könnyebb kikezelni” – magyarázza Ibolya. Hozzátette a második „szint”, amikor már levedzik is a seb, azt pedig a vadhús kialakulása követi. 

Tudod, kihez fordulj?

„Kell tudja egy pedikűrös, hogy mi az az állapot, amikor az illetőt orvoshoz kell küldeni”, mondta Ibolya. Egészen addig a gyógypedikűrös is segíthet rajtunk, amíg nincs vadhús a köröm mellett, azonban, ha az kialakult már, előfordulhat, hogy a sebészetre küldik tovább a kedves beteget. A kisebb, kezdetleges „vadhajtást”, még megpróbálja helyrehozni, mondta Ibolya. 

A körömbenövéskor, hogy védjük a problémás területet a nyomástól és a fájdalomtól, megváltozik a járásunk, ami gerincproblémákoz vezethet. 

Aki vérhígítót szed, vagy cukorbetegséggel küzd érdemes egyből orvos segítségét kérnie. „A cukorbetegeket egészen másképp kell kezelni, mint más betegeket. Nehezen gyógyulnak a sebhelyeik és könnyen el is fertőződnek. A cukorbetegségben szenvedőknél könnyen alakulnak ki tájogok, amik elgennyesednek, nem húzódnak össze, gyorsabban üszkösödnek, nehéz őket kezelni.” 

Ezzel már menj orvoshoz!

A szakember elmondta, ha valaki azzal keresi fel, hogy benőtt a körme, előbb azt vizsgálja meg, mennyire pirosodott el a kérdéses terület, illetve, hogy meddig ér a pirosság. Ha az egész lábfej piros, biztosan orvoshoz küldi az illetőt. Ez utóbbi esetben helyi érzéstelenítéssel kivágják a körmöt, majd antibiotikumot írnak fel a páciensnek, tudtam meg. 

A vadhússal szintén érdemes orvoshoz fordulni, ahol ezt levágják, majd bevarrják. 

Akkor ez így most jó lesz?

„Amennyiben a benövés nem örökletes és nem csontcsavarodástól van, hanem például egy esküvőn megnyomta a lábunkat a cipő és a köröm széle elvágta a sáncot, ezáltal pedig egy gyulladás keletkezett, a probléma egy tamponálással kikezelhető.” A tamponálás folyamata fertőtlenítéssel kezdődik, majd megnézik, hová és milyen szögben hatolt be a köröm, a szélét erre alkalmas krémekkel és töméssel körbevonják és alulról adnak neki egy támasztékot. Ez által nem tudja vágni a mellette lévő bőrt és húst, megváltozik a növekedés iránya.  

A nagylábujjon, más néven az öregujjon a legyakoribb a benövés, ám kialakulhat a kettes ujjon is, ahol valamivel könnyebben kikezelhető a probléma a köröm puhább textúrája miatt.  

Ha már gennyesedik a kérdéses terület, akkor 45 fokos szögben levágják a köröm szélét és kihúzzák, majd szintén tamponálnak. A következő alkalommal felhelyeznek egy körömszabályzót, ami segít, hogy megfelelő irányba nőjön a köröm. A körömszabályozást egy spange elnevezésű eszközzel végzik, ez egy drót amit a körömhöz ragasztanak, majd úgy hajlítanak, hogy tartsa a körmöt és segítse, hogy jól nőjön ki. Ez egy fájdalommentes beavatkozás és alkalmazható cukorbetegeken is, tudtam meg. Ibolya elmondta, ha időben léptem volna, ez az eljárás az én problémámat is megoldotta volna. 

A vadhúsos esetek is kezelhetőek gyógypedikűrösök által, hogyha nem túl nagy a kinövés, ilyenkor ezt hidrogén-peroxiddal leszárítják, majd tamponálással, körömszabályozással, gyakori vizsgálatokkal és ami a legfontosabb, megfelelő kötözéssel kezelik ki. „A vadhús egy elfertőződés, amit úgy is előidézhetnek, ha az otthoni körömvágónkat nem tisztítjuk meg használat előtt és véletlenül megszúrjuk, belevágunk a bőrbe, ezzel baktériumokat juttatva be a körömsáncba. Így vadhús keletkezhet körömbenövés nélkül” – magyarázta a gyógypedikűrös. 

Szintén a jó megoldások közé tartozik az az eljárás, amikor szikével (néhány éve lézerrel is csinálnak ilyen műtéteket) megvágják a mátrixot 45 fokos szögben és kiveszik azt a kis háromszög alakú köröm részt, ez által új formát kialakítva, mivel, ahonnan kiveszik a mátrixot, nem nő többé köröm. Ha van vadhús, levágják, majd a húst összevarrják a körömmel egy új körömsáncot és „oldalt” kialakítva. Ezt a beavatkozást sebész végzi el, hosszú távon ez a legjobb megoldás, hiszen nagyon lecsökkenti az esélyét a probléma újbóli kialakulásának. A gyógypedikűrös hozzátette, ez egy fájdalmas beavatkozás, ne hanyagoljuk el annyira a benővést, hogy erre legyen szükség. 

Még egy fajta beavatkozást osztott meg velem a gyógypedikűrös, bár ő maga még nem végzi. Ennek során egy satu szerű eszközbe helyezik a lábujjat, tűvel rögzítik, majd fémmel kiemelik a körmöt a sáncból, és ezüst-nitrát tartalmú anyaggal merevítik

„Minden beavatkozás, amit én elvégzek, csak hetven százalék, otthon keményen kell dolgozni azon, hogy rendbejöjjünk. Figyelni kell a kötözésre, ha szabályzó van rajta, akkor a körömpuhító olajok használatára, például ha ez kimarad, felszakadhat a húsból” – hívta fel a figyelmem Ibolya.

Ezt a megoldást kerüld el

A gyógypedikűrös szerint a körömlevétel nem a legjobb kezelése a problémának, mivel a mátrix görbülete ugyanaz marad, és amikor hónapokkal később kinő a köröm, ugyanúgy benőhet. Hozzáfűzte, minden nap, minden eset, minden személy és annak körme, szervezete más és más, így találkozott olyannal is akinek a körömlevétel megoldotta a problémáját. Meglátása szerint, sokan azért nem fordulnak orvoshoz, mert félnek a körömlevételtől, ezért fontosnak tartotta hangsúlyozni, nem csak úgy gyógyulhatunk meg, ha leveszik a körmünket – a korábban felsoroltak a példák rá. 

Bár nem mindig árt, de súlyosbíthatja a problémát, ha szakember helyett internetes fórumokon szerzett tanácsokkal „kúráljuk” magunkat. Gyakran látni olyan tanácsokat, amik csak rontanak a helyzeten, Ibolya elmesélte, hogy a napokban egy vendége szemölccsel kereste fel, amire előzőleg zsírba kevert szalicilt tett, „alig tudtam megoldani”, mesélte. A benövésnél az áztatás ilyen tévhit, „azt egy szakember el kell lássa, utána otthon fertőtleníteni, kezelni, majd kötözni kell, de semmiképp nem áztatni. Inkább kérjük ki egy szakember véleményét. Azt gondolom, hogy nekünk pedikűrösöknek az is dolgunk, hogy tanácsot adjunk, nem azért hogy elvegyük az emberek pénzét, hanem hogy segítsünk neki, hogy hogyan segíthet saját magán.”

Mindennek a kulcsa a fertőtlenítés

Az egészben a legfontosabb a fertőtlenítés. Nagyon fontos, hogy a gyógypedikűrös eszközei sterilek legyenek, ahogyan a kötszerek is. Figyeljünk az otthoni körömvágónk és a kezünk tisztaságára is. Ebbe a steril képbe nem fér bele például a lakkozás. A szakember szerint sokakat inkább érdekel az, hogy elfedve, pirosra legyen festve a körmük, még úgy is, ha alul gombás, minthogy kikezelődjön a probléma. Szerinte az ilyen kezelésekbe nem fér bele a festés, ahogyan az ő szakterületébe, a gyógypedikűrösségbe is nehezen.

Szimpla pedikűrös végzettséggel nem lehet ezt a munkát végezni, még akkor sem, ha a gyógypedikűrös munkakört nem tartja számon külön a rendszer. Ibolya pályakezdőként, 15 évvel ezelőtt minden lehetőséget meg kellett ragadjon, hogy fent tudja tartani magát, a gyógypedikűrösség nem hozott eleget a konyhára. A szakmát több év alatt, különböző képzéseken sajátította el, legutóbb segédápolónak tanult, ott sajátította el, hogyan kezelhet cukorbeteget, illetve, hogyan veheti észre, ha valaki az. 

Elmondta, legyünk körültekintőek, amikor pedikűröst választunk, ha van rá lehetőség nézzük meg a szakember korábbi munkáit, kérdezzünk utána, hogyan dolgozik. „Sokan nem fertőtlenítik kellőképpen az eszközeiket, amivel nagy problémákat lehet okozni a vendégnek” – indokolta meglátását. 

Előzd meg a problémát

A benövést elkerülhetjük a helyes körömvágással és olyan cipő választásával, ami nem szorítja túlságosan össze a lábujjakat. Tamponálással azok is kikerülhetik a problémát, akik egyébként örökletesen hajlamosak rá. Ha nincs más otthon, sodorjunk össze egy kis vattát és tegyük be a köröm széle és a sánc közé – magyarázta a Ibolya. 

A lábujjon nem kerekítjük le a körmöt, hanem a sarkokat meghagyva egyenesre vágjuk azt, esetleg reszelő segítségével kicsit kerekíthetünk a hegyes széleken.
Fotó: brendon.hu

Akik rendszeresen, 4-6 hetente járnak pedikűröshöz, ahol megfelelőképpen ápolják a körmeiket, szinte teljes mértékben védve vannak a benövés kialakulásától, tudtam meg.