Te sem érted, milyen levelet kaptál?

Nyugi, nem a fejedet akarják a szolgáltatók, csak az új, államilag kompenzált árakról értesítettek.

Romániában már a 2021/22-es fűtésszezonra maximális fogyasztói árakat szabtak és állami támogatást nyújtanak a hirtelen megugrott számlák kifizetéséhez, lényegében ezt az intézkedést hosszabbították meg egy újabb évre.

Április elsejétől azok a háztartások fizetnek maximum 0,68 lejt egy kilowattóráért, akik havonta legtöbb 100 kilowattórát fogyasztanak (korábban a plafon 500 kilowatt volt). Akik pedig 100–300 kilowattórát használnak el havonta, azoknak 0,80 lej/kwH lehet a maximális díj (korábban ez volt az 500 kilowatt feletti ár), 300 kilowattóra felett nem jár kompenzáció. A nem háztartási fogyasztók maximum 1 lejes egységárat fizetnek  – olvasható a legnagyobb áramszolgáltató, az Electrica hírlevelében, amely megegyezik a kormány korábbi közleményével is.

A földgáz ára változatlan lesz a magánszemélyek számára, 31 bani kilowattonként, a nem háztartási fogyasztók 0,37 banit kell fizessenek kilowattonként – közölte ugyancsak levélben a legnagyobb gázszolgáltató, az E.on, a kormány márciusi döntésének megfelelően.  

Az új árak 2022. április 1. és 2023. március 31. között lesznek érvényesek.