Te mit szedsz?

Ne az italt töltsd, hanem egészségesen az ünnepeket, és kezdd energikusan az új évet.
Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Szétnéztünk a boltban, vajon találunk-e valamit, amitől jobban leszünk, ha már odakint ilyen taknyos idő van. Zakariás Márta, a Merkúr áruház bio- és organikus termékek részlegvezetője tett egy kört velünk.

C, mint vitamin

Először is, Márti szerint jó, ha még a téli szezon beállta előtt elkezdjük szedni a C vitamint, mindjárt ajánlott is egy terméket, ami olyan természetes összetevőkből áll, mint az acerola (másnéven barbadoszi cseresznye), hecserli és még sok más.

„Én a lányaimnak minden ősszel elkezdem adni, és lassan öt éve semmi antibiotikumot nem adtam nekik. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fáznak meg, de a szervezetük leküzdi a betegséget. Van kis levertség, fáradtság, ilyenkor teát, gyümölcsleveket és orvosi pemetefű cukorkát szoktam adni nekik”.

Gy, mint gyógynövény

Ajánlja, próbáljuk ki a Echinacea, azaz a bíborlevelű kasvirág teát, ugyanis ez a gyógynövény köztudottan erősíti az immunrendszert, de enyhe, középsúlyos megfázásra, a légúti és húgyúti fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésére is alkalmas.

És az is jó, hogy nem messze, Szentábrahámon szedték. Ha szeretünk teázni, akkor ugyanebből a termékcsaládból találunk zsályát is, amit régen mindenre jó fűnek tartottak, ma már inkább szájápolásra és torokfájásra ajánlják.

Orvosság vagy édesség?

Eléggé közkedvelt, már csak ismerős íze és köztudottan jó hatása miatt is az orvosi pemetefű cukorka, amely hurutoldó, köhögéscsillapító, nyákoldó, izomlazító hatású. Ez a cukorka olyan gyógynövények kivonatait tartalmazza, mint az orvosi pemetefű (Marrubium Vulgare), orvosi kamilla, lándzsás útifű, kőhárs és szagosmüge.

Elsősorban köhögéscsillapító hatása miatt használjuk, de hurutoldó, nyákoldó és izomlazító is.

Ugyancsak a köhögő betegeknek ajánlott a fenyőtobozkivonat szörp, ami segít a lerakódás felszaggatásában, tisztítja a légutakat is.

A legkisebbeknek a levendulás nyugtatópárnákat is ajánlja a részleg vezetője, mert nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a szülőktől, hogy tényleg segíti a gyerekeket a nyugodt alvásban.

Aszalt vörösáfonyát is rágcsálhatunk, hiszen egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag. Olyan értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor, de A-, B-, C-, és E-vitaminokban is dúskál. „Az én lányaim annyira nem szeretik rágcsálni, de ilyenkor kötelező” – meséli.

Igyál meg valamit!

Levekkel is segíthetünk magunkon. Nemcsak folyadékháztartásunk kiegyensúlyozása érdekében, de vitamindömpingnek, esetleg, ha már gyógyszeres kezelés alatt állunk, kiegészítő kezelésnek is ajánlott.

C-vitaminban gazdag a 100 százalékos citromlé, s bár ízében nem a legkecsegtetőbb, mégis igazán hasznos a homoktövisvelő. De találunk gyömbérmixet, feketeribizlit, sőt zöldségleveket is mint a cékla meg a répa.

Azoknak, akik inkább gyomorbántalmakkal küzdenek, mintsem megfázással, így az ünnepek után elsősorban az articsóka teát (Anghinare) ajánlja, a célra Góbé teakeveréket is találunk a polcokon.

S a máriatövis olajról sem érdemes megfeledkezni, főleg a krónikus májbetegségekkel küzdőknek, de használják étvágytalanság, epekövek, sőt ekcéma és pikkelysömör, fáradtság és daganatos betegségek gyógyítására is. Kiskanállal orvosságként is bevehetjük, de ezt a hidegen sajtolt olajat akár salátákkal is fogyaszthatjuk.