Te lehetsz Chuck Norris, ha elég bátor vagy hozzá

Hangos nevetés, gyerekzsivaj szűrődik ki a Szentimre utcai Alsó Géből egy hétköznap délután. Odabent éppen táskájukat veszik le hátukról a kisiskolások, megigazítják egyenruhájukat, majd felszusszannak, hisz tudják, az elkövetkező másfél óra csak a mókáról és nevetésről fog szólni, miközben önmagukat, készségeiket is fejlesztik: dráma foglalkozásokra jöttek. 

Szeptembertől nem csak az iskola, a dráma foglalkozások is elkezdődtek. Idéntől a legkisebbektől a felnőttekig, bárki kipróbálhatja magát az amatőr színjátszásban, Bekő Fóri Zenkő színművész vezetésével.

– Ma a kicsikkel, az elsőtől a hatodik osztályba járó tanulókkal lesz drámafoglalkozás – hív be Zenkő a Gé lenti termébe. A gyerekekkel körbe állnak, majd, miután köszöntötték az időközben csatlakozott tagokat, kezdődhet is a bemelegítő játék, a zipp zapp boing

Nagyon kell figyelni egymásra, hiszen mindig más társuknál van a játékvezetés, a zipp-nek, zapp-nak és boingnak itt külön jelentése és szabálya van, magyarázza Zenkő a gyakran színházi felkészülési gyakorlatként használt játékot.
Az egyik gyereknek 
össze kell kulcsolnia a kezét, majd mutatóujjával a körben egy szomszédos személyre mutat, és azt mondja: zipp, a játékvezetés így átmegy annak a személynek. A zapp-nál bármely nem szomszédos személyre kell mutatni a körben, majd mondani, hogy zapp, míg a boing-nál a játékos felugrik, két kezét felemeli, és azt mondja, hogy boing, így a játék visszakerül az előző játékoshoz, a hibát elkövető játékosok pedig kiesnek.

Majd egy újabb, ezúttal a gyerekek képzeletét is megmozgató játékkal folytatják a bemelegítést: láthatatlan színes labdákat dobnak társaiknak, akiknek nem csak ki kell kapniuk, tovább is kell adniuk azt. A koncentrációs készséget fejlesztő játék pedig egyre csak nehezedik: egyre több és több tarka, láthatatlan labda szállingózik a fejünk felett.

– A kicsiknek sokkal több a mozgásos gyakorlat a foglalkozáson, hiszen őket az köti le a leginkább – magyarázza Zenkő. De azért nekik is jól esik megszusszanni a bemelegítő játékok után: hogy drámás társaikat jobban megismerjék, a nevüket és két szuperképességüket kell megosztaniuk egymással. Itt derül ki csak igazán, mennyi szuperképesség rejlik ezekben a gyerekekben: Matyi nem csak jól focizik, „anyából is mindent ki tud csalni”, Zsófi amellett, hogy lovagol, a via ferrata-t is bármikor megmássza, de olyan lány is akad, aki már hatodikosként több hangszeren játszik, vagy éppen nagyon jól ismeri a gyógynövényeket.

Mi lehet ez a sál a sálon kívül?

– teszi fel a kérdést a gyerekeknek Zenkő, majd egy tekeredő kígyót formál belőle. Rögtön felcsillan a kis drámások szeme: hát persze, ez a sál lehet asztal, póráz, turbán, függőágy, csak a képzelet szab határt – a gyerekek ki nem fogynak az ötletekből, sorra mennek ki társaik elé, hogy bemutassák nekik, és még mindig van újabb ötletük: ki gondolta volna, hogy a sál könyvvé is változhat? 

A drámafoglalkozásnak még nincs vége, hogy a gyerekek ismét megmozgassák magukat, különböző testrészeiket egy adott színre kell tenniük: „jobb kisujjat a zöldre” – hallatszik Zenkő hangja, a kisiskolások pedig már szaladnak is felém, és egyszerre azon kapom magam, hogy több mint tízen „tapadtak” kisujjukkal rám, a zöld kabátomra.

A másfél órás foglalkozást végül egy fantáziajátékkal zárják, a gyerekek párokat alkotnak, majd körbe kell vezetniük egymást otthon: „ez itt a konyha, itt van a hűtő. Neem, itt jobbra kell menni, ez az én szobám” – szűrődnek ki a hangok, a kisiskolások nagy büszkeséggel mutatják be otthonaikat a képzeletben, mintha csak valós lenne.

– Ez a játék a képzelőerő mellett a kommunikációt is fejleszti, azt, hogy hogyan tudják úgy átadni az információt a társuknak, hogy megértse, mondja a foglalkozásvezető. 

Nem sokban tér el a kicsik és nagyok foglalkozása, mivel ezek a drámajátékok korosztálytól függetlenek, de a nagyobbaknak több szöveges, beszélgetős feladat van, ahol magukról, egymásról beszélhetnek. A cél ugyanis az, hogy a színház eszközeivel megtanulják megismerni önmagukat, egymást, oldják a gátlásaikat. Hiszen ki gondolná, hogy szerda délután 17 órától éppen Chuck Norrisszal kell sörözni az Alsó Gében, miközben te magad vagy Thor?

A héttől kilencedik osztályos drámások viszont ügyesen veszik az akadályt, könnyedén a filmszereplők helyébe képzelik magukat, és az sem jelent gondot, ha Petőfinek kell kocsmáznia Bogyóval és Babócával. Ez az improvizáción alapuló, kommunikációs játék a diákok váratlan helyzetekben adott válaszkészségét is edzi.

Több kis színész többet improvizál

A drámajátékok jobban működnek, ha nagyobb a közösség, és a drámások is könnyebben tudnak fejlődni, ha többen vannak – hangsúlyozza Zenkő. A kedden délután 16 órától, a negyediktől hatodik osztályosoknak tartott drámafoglalkozáson tizennégy kisiskolás vesz részt, de bátran jelentkezhetnek még diákok, hiszen a foglalkozások nemrég indultak el, az új tagokat mindig szívesen látják, akik egy rövid bemutatkozás után rögtön a játék részeseivé válnak – magyarázza Zenkő.

Ugyanígy a szerdai, délután 17 órától kezdődő, hetediktől kilencedik osztályosok számára tartott drámafoglalkozáson is van hely, legtöbb 18 diák fér el egyelőre az Alsó Gé termében. 

És mi lesz a felnőttekkel?

Nem kell sóvárogva nézniük a gyerekeket a felnőtteknek sem, számukra pénteken délután 18 órától vannak drámafoglalkozások az Alsó Gében, és még mindig van hely a felnőtt jelentkezők számára. 

– Egy felnőtt mit kaphat ebből? – kérdez vissza Zenkő. Főleg nyitottságot, bátorságot és önbizalmat, hogy a spontán helyzeteket is tudja kezelni, nagyon sokat improvizálunk, az önkifejezést fejlesztjük, hogy „akár egy állásinterjún el tudd mondani, hogy miért te vagy a legjobb jelölt”.

Amit a leginkább erősít, az az önbizalom és az érzés, hogy értékes vagyok ebben a világban. Mivel sokat dolgozunk  az érzelmeinkkel, ezért feltétele a színjátszásnak, hogy megismerd önmagad.

Nekem az lenne az álmom, hogy csináljunk egy működő színjátszókört és amatőr előadásokat hozzunk létre. Csíkban például már működik, van rá kereslet, onnan is jött a felnőtt színis ötlet. 

A kollégáim már elkezdték a népfőiskola keretén belül, ott tartják a próbáikat és amatőr előadásokat rendeznek. Régen itt is volt a színház előtt a Népszínház, de most úgy érzem, hogy az amatőr színjátszás kicsit háttérbe van szorulva. 

A drámafoglalkozásokkal pedig éppen ez lenne a cél: amellett, hogy szórakozunk, a diákok és felnőttek készségeit fejlesztjük, a felsőbb korosztályokkal egy előadás létrehozására is törekszünk Valeo Art és az UFF közös fesztiváljára, a Színfesztre – mondja Zenkő.

A drámafoglalkozásokat az Alsó Gében tartják, kedden 16 és 17:30 között a 4–6. osztályosoknak, szerdán 17 és 19 óra között a 7–9. osztályosoknak, csütörtökön 17 és 19 között a 9–12 osztályosoknak van színi kör. Péntekenként este 18 órától 20 óráig a 18 éven felülieké a szerep, számukra ebben az időben van drámafoglalkozás. A drámafoglalkozások ára egy hónapra diákoknak 100 lejbe, felnőtteknek 150 lejbe kerül. Érdeklődni Bekő Fóri Zenkőnél lehet a 0743-901-000 telefonszámon, vagy a zenko.bf@gmail.com e-mail címen.

A Fuss Neki! adománygyűjtő eseményen is részt vesz a színi kört működtető Valeo Art, hogy az itt szerzett támogatásokból olyan eszközöket tudjanak beszerezni, amelyek segítik a csoportfoglalkozásokra kialakított tér működését: szőnyegre, párnákra, további fényforrásra gyűjtenek.