Te láttad Shakespeare-t a Mennyország kapuja mellett?

A fotók a szerző felvételei.

Ahogy kora délután a központ felé tartok, és elérek a városi kórházhoz, lelassítok. Huszonkilenc színes és fekete-fehér fotó tűnik fel a kerítésen: itt egy Pipázó mester, amott a Nagymama, néhány lépéssel tovább Shakespeare tekint vissza rám, és ahogy a Kerekerdő című fénykép mellett elhaladok, A Mennyország kapuja előtt találom magam.

Tavaly, amikor javában zajlott a koronavírus elleni küzdelem, az egészségügyi dolgozók közül többen úgy töltődtek fel lelkileg, hogy természet- vagy portréfotókat készítettek, melyekből szívesen osztottak meg saját közösségi oldalaikon. Innen jött az ötlet a városi kórház részéről, hogy egy fotópályázatot hirdessenek meg a megyében dolgozó egészségügyi dolgozók számára, mondta el Zörgő Noémi, a kórház sajtószóvivője.

Tizenhárom egészségügyi dolgozó – köztük a gyergyói, csíkszeredai, maroshévízi, udvarhelyi kórházakból, emellett egy-egy családorvos Gyimesfelsőlokról és Gyergyószárhegyről – munkájából több mint száz fénykép gyűlt össze A pillanat ritmusa című fotópályázatra. A munkáikból készült szabadtéri kiállítást augusztus 29-én, a magyar fotográfia napjának tiszteletére nyitották meg.

– Volt, aki fényképezőgéppel készített képet küldött be, volt, aki mobiltelefont használt, ez a két kategória eleve külön volt, nem egymással versenyeztek – mondta el Zörgő Noémi. A jelentkezők öt témakörön belül küldhettek be fekete-fehér vagy színes fotókat: tájkép, urbanizáció, természetfotó, portré és absztrakt, melyekből végül huszonkilenc munka került fel a kórház előtti vaskerítésre az erdélyi és magyarországi, elismert fotósokból álló zsűri válogatásával. A zsűritagok között volt Angyalosi Bea fényképész, Csizik Balázs, a Molnár Ani Galéria képviselt művésze, Potozky László fotográfus, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója, valamint Szőcs Edgár, az Azopan Fotóarchívum ötletgazdája, működtetője.

Fényképeik mindegyikének címet adtak az egészségügyi dolgozók, így aki közelebb megy a munkákhoz, a fotók apró részletei mellett azok címét is leolvashatja: Gyűlés a tavon, Hajnalmadár, Vigyázkodás, Üveggolyóba zárt város, Idomok, Vakít a kék, hogy csak néhányat említsek belőlük.

A huszonkilenc fényképet egyébként egészen szeptember végéig tudja megtekinteni az, aki a városi kórház Bethlen Gábor utcai kerítése mellett sétál el, az idő lehűlésével a fotók a kórház különböző beltereit, így a konferenciatermet és az épület folyosóit fogják majd díszíteni – mondta el kérdésünkre Zörgő Noémi, hozzátéve, – a pozitív fogadtatás miatt – jövőben is lehet számítani hasonló pályázati kiírásra.