Te is szebbé teheted egy rászoruló család karácsonyát

Krampusz- és Mikulás-sapkáikról ismerheted fel őket, és még a bevásárlókosaruk is sokkal díszesebb, mint az átlagemberé. Önkéntes fiatalok lepték el a Merkúr áruházak  bejáratát, nem akármilyen célból: szebbé szeretnék tenni a rászoruló családok, fiatalok, árvaházak karácsonyát, ezért adománygyűjtést szerveznek.

„Az adventi rohanást szeretnénk megzavarni 

és felhívni az emberek figyelmét arra, hogy sokaknak nem csak az a probléma, hogy milyen ajándékot vegyen karácsonyra a szeretteinek, hanem az is, hogy miből főzzön meleg ételt, ami mondjuk nem éppen egy pityókaleves karácsony estéjén” – mesél motivációjukról Székely Kincső, az UIET önkéntese, a kezdeményezés ötletgazdája. 

Elsősorban tartós élelmiszereket, édességeket, tisztálkodási szereket várnak a Sziget utcai Merkúr áruház mindkét bejáratánál, valamint a Bethlen negyedi Merkúr bejáratánál elhelyezett díszes bevásárló kosarakba csütörtöktől, december 9-étől kezdve egészen 21-éig, a gyűjtési akció végéig: 

„Fontos kiemelni, hogy főként tartós élelmiszereket gyűjtünk, például lisztet, olajat, akár szaloncukrot is, de bármit, amit igazából nem romlandó, nagy szeretettel várunk, mondja Tornai Szilárd, az UIET elnöke, hozzátéve, tisztálkodási szereket, sampont, szappant is szívesen fogadnak adományként. 

A Merkúr áruházakban hétköznapokon 17 és 19 óra között, hétvégén 12 órától délután 14 óráig lesz gyűjtés a rászorulók számára, ezekben az időpontokban egy díszes bevásárló kosarat és két mosolygós önkéntest kell keresni, ők fogják várni az adományokat. 

Aki nagyon ragaszkodna hozzá, anyagiakkal is hozzájárulhat a gyűjtéshez: a bevásárlókosár közelében kihelyezett kis dobozban összegyűlt pénzösszegből további termékeket vásárolnak az önkéntes fiatalok, hogy ha szükséges, kiegészíthessék a csomagok tartalmát, amiket még karácsony előtt eljuttatnak a rászoruló családoknak, szervezeteknek.

A korábbi évekhez hasonlóan, a rászoruló családok listáját idén is az egyházközségektől és a polgármesteri hivataltól szerezték be, emellett a Szent Ferenc Alapítványnak, a székelykeresztúri súlyozottan sérült gyerekeknek, valamint egy farkaslaki, hátrányosabb helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetnek és a bögözi családotthonnak is minden évben szállítanak az összegyűlt csomagokból. 

Emellett, ha valaki tud olyan családról, akinek segítségre van szüksége, az az office@uiet.eu e-mail címen is jelezheti.

Nem csak az üzletben vásárolt termékeket, hanem ruhaneműt, játékot, könyvet, karácsonyi díszeket és más, nem élelmiszer alapú cikkeket is lehet adományozni, hívják fel a figyelmet a fiatalok.  Ezeket a felajánlásokat a Transilvania Broker két irodájába (Bethlen Gábor utca 75 szám és a Kadicsfalvi út 25 szám) vagy a Márton Áron tér 6 szám alatti IKE irodájába lehet bevinni hétköznaponként délután 15 és este 19 óra között.

Az IKE emellett Székelykeresztúron a Szilveszter üzletekben is szervez gyűjtést, oda is várják nagy szeretettel az adományokat.

„Ez egy jó alkalom arra, hogy kicsit otthon is szétnézzünk a nem használt dolgok között, és azoktól úgy szabaduljunk meg, hogy közben másokon segítünk” – fogalmazott Tornai Szilárd, aki elmondta, negyedik alkalommal szervezi meg a Fiatalként a Fiatalokért adománygyűjtő eseményt az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács. 

Közel háromszázötven családnak sikerült segíteni

a tavaly, a több mint nyolcszáz adományozónak köszönhetően: közel 2,7 tonna alapélelmiszer és tisztálkodási szer, valamint összesen 1,5 tonna játék és ruhanemű gyűlt össze adományként – ismertette az adatokat Szilárd, hozzátéve, tavaly érdekesség volt, hogy fenyőfát is felajánlottak az adományozók: összesen nyolc fenyőfát sikerült begyűjteni. „Így kicsit az angyalnak is besegíthettünk – mondja, majd az adományozók mellett az önkéntesek munkáját is kiemeli: tavaly hatvannyolc önkéntes segített be a programba, és remélik, hogy idén is ennyire bátrak lesznek a fiatalok. Önkéntesnek ugyanis bárki jelentkezhet.

– Úgy látjuk, nevelő hatása is van ennek a projektnek, összegez Székely Kincső. A fiatalok, akik önkéntesnek jönnek, empátiát tanulhatnak és tanúsíthatnak azzal, hogy jönnek, segítenek, majd kiosztják az adományokat.

„Van olyan fiatal, aki el sem tudja képzelni, milyen az, amikor nincs meg minden karácsonykor, és ha eljön egy ilyen helyre, átértékelődnek benne a dolgok. Mindemellett azoknak a családoknak, akiknek visszük a csomagokat, sokat jelent, hogy valaki gondolt rájuk.”