Te is segíthetsz a galambfalvi mesemondó fiún

Súlyosan megsérült egy balesetben, gyűjtésbe fogtak a hozzátartozói és a közösség.
A fotó a család személyes képtárából van.

Egy marosvásárhelyi magánklinikára szállította édesapja a 15 éves Murzán Zoltánt, akit három hete elütött egy motoros Kisgalambfalva területén. A költséges kezelés árának fedezésére adománygyűjtésbe fogott a család, és egy gokartpálya üzemeltetője is besegített.

A rendőrségi jelentés szerint a baleset augusztus 12-én este 20.20 körül történt, amikor a fiú biciklijével körülnézés nélkül fordult meg a Kisgalambfalva szélén áthaladó úton, ekkor ütötte el egy 27 éves Bögöz községbeli motoros. Utóbbi is súlyosan megsérült – közölte honlapján a Hargita megyei rendőrség. Az édesapa ezzel kapcsolatban azt mondta, várják a nyomozás végét, de a szemtanúk elmondása alapján furcsállják, hogy az út baloldalán találta el a motoros, miután fia már átért. A motoros azóta sem jelentkezett, id. Murzán Zoltán úgy tudja, hogy két napot feküdt a kórházban, csak az apja érdeklődött

Zozó állapota felől.

Testvére Facebook-bejegyzéséből az derült ki, hogy Zozónak az agya sérült, ödéma alakult ki az eséstől, amely kómához vezetett, és több más zúzódást is szenvedett. Ezt édesapja is megerősítette, hozzátéve, hogy egy hét után ébredt fel, azóta kórházról kórházra járnak, a megfelelő kezelésért.

Dr. Lőrinczi Csaba, az udvarhelyi kórház orvosigazgatója szerint fel fog épülni, az agyfélteki bevérződés miatt előbb Vásárhelyre vitték az idegsebészetre, de beavatkozni nem kellett (az apuka szerint nem vállalták be), így visszakerült az udvarhelyi idegosztályra. – Törése nem volt, csak könyökén, térdén, mellkasán érték horzsolások. Javul az állapota, zajlik a rehabilitációja, még vannak memóriazavarok az agyrázkódás miatt, de „az majd helyrejön, idővel kiheveri” – mondta bizakodva még egy hete az orvosigazgató.

Az apuka szerint is jobban van a fia, stabilizálódott az állapota, járni tud, beszélni is, de a rövidtávú memóriájával gondok vannak, nem emlékszik a balesetre sem, illetve nem megy az írás, olvasás, számolás sem. Ezért vitték vissza egy vásárhelyi magánklinikára, ahol többrétű terápiában részesül Zozó, első fázisban három hetet kell ott töltenie.

A jelentős költségek

miatt indított adománygyűjtést a családja, eddig éppen annyit sikerült összegyűjteniük, amennyiből az eddigieket fedezni tudják (kb. 12.000 lej az első terápiás szesszió, plusz a járulékos költségek – szállás, étkezés, utazás). Dolgukat csak nehezíti, hogy az édesapának Németországból kellett hazatérnie, ottani munkáját és jövedelmét feladnia a szerencsétlenség miatt, így jelenleg nincs kereső személy a családban.

Az adománygyűjtéshez további 9.500 lejjel járul hozzá a Zete Karting, amelynek jótékonysági gokartozásán mintegy kétszázan vettek részt a múlt hétvégén Fenyéden. Az összeget a következő kezelésre szánják és közvetlenül juttatják el a családnak, mondta el portálunknak Sándor Krisztián Lajos vállalkozó, akinek tudomása van arról, hogy más cégek is támogatnák Zozó felépülését, amennyiben további pénzforrásra volna szükség.

A közösségben mesemondóként és balladaénekesként ismert fiú testi-lelki rehabilitációjára az alábbi bankszámlákra lehet küldeni adományokat:

MURZAN ZOLTAN RO90 RZBR 0000 0600 0968 6745 (Raiffeisen bank)

MURZAN MONIKA GB67 REVO 0099 7001 113594, Swift : REVOGB21 (Revolut bank)