Te is hozzájárulhatsz egy vak gyerek tanulásához

Tavaly novemberben adták át az Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítványnak (EMLA) az  udvarhelyi készruhagyártól vásárolt két épületegyüttest a II.Rákóczi Ferenc út 40. szám alatt. Ez volt az egyik nagy lépés ahhoz, hogy vakiskola működhessen a városban. Ám most újabb összefogásra van szükség, a vakiskola elindításához ugyanis speciális eszközök, tanszerek kellenek.

Minden garas számít

– Tavaly, november 18-án, amikor birtokba vettük az épületegyüttest, összeszámoltuk, hogy hozzávetőlegesen mennyire lenne szükségünk ahhoz, hogy elindulhasson ez az intézmény. Egy százezer eurós tételt számoltunk segédeszközökre, mivel egy gyerek taníttatására minimum kétezer euró szükséges – magyarázta az adománygyűjtést ismertető sajtótájékoztatón Buttu Arnold Csaba, az EMLA elnöke. 

Nem egyszerű dolog a speciális eszközök beszerzése, főként az áruk miatt. 

fotó: archív/Magyari Tímea

„Ha egy »normál« gyerek elkezdi a »normál« iskolát, akkor anyuka bemegy a papírboltba, vesz füzetet, ceruzát, pár lej az egész. Ha egy látássérült gyerekről beszélünk, akkor a látássérültségének függvényében vagy nagyító vagy pontírásos eszközt kell vásárolni neki, ami jelentősen drágább” – magyarázta az elnök, majd példaként említette a Fuss Neki! adománygyűjtő akciót, melynek során az összegyűlt pénzből Braille-írógépeket tudtak vásárolni, ám a legolcsóbb is 1100 dollárba került (körülbelül 5160 lejbe), ráadásul az Egyesült Államokból kellett hozni.

Braille-kijelzőkre is szükség van, melyek szintén nem olcsóak, de több mindenre használhatók: tankönyveket is bele lehet helyezni, segítségükkel jegyzetelni tud a vak gyerek, a tanító néni pedig síkírásban tudja megnézni a számítógépen. Egy darab Braille-kijelző 8-900 dollárba kerül megközelítőleg, az alapítványnak már két darab van belőle, de azt szeretnék, hogy széles körben lehessen ezeket használni.

Akinek látásmaradványa van, számára a nagyítóeszközök jóval többe kerülnek, mint a vak gyerek számára szükséges eszközök. Éppen ezért egy jó teljesítményű laptop is kellene, amire telepíthető ilyen program, vagy olyan, melyre már gyárilag telepítve van, az viszont még drágább. A többnyelvűség is fontos, az eszköznek tudnia kell románul és magyarul is, ez pedig nyilván emel az árán is – sorolta Buttu, milyen eszközökre lenne szükség.

Az Elan-Trióval közösen most gyűjtésbe kezdett az Alapítvány:

Adománygyűjtő dobozokat helyeznek ki a héten, május 17-től kezdődően a város Merkúr és Szuper üzleteinek pénztárainál.

Így bárki, aki anyagi támogatással szeretne a vakiskola működéséhez szükséges taneszközök beszerzéséhez hozzájárulni, megteheti. Minden garas jól jön – mondta el az adománygyűjtésről szóló sajtótájékoztatón Tankó Ágnes, az Elan-Trió munkatársa. A vállalat ugyanis felajánlotta, hogy segítségére lesz az alapítványnak a speciális taneszközök beszerzésében, de nem csak az urnák kihelyezésével, hanem eszközvásárlással is segítene a munkaközösség, hogy mihamarabb elindulhasson a vakiskola.

Az urnákban összegyűlt adományok megduplázására is lehetőség van: bárki bármikor kinyittathatja az urnákat és megduplázhatja a bennük lévő összeget. Fontos azonban, hogy a beérkezett adományokat csak és kizárólag speciális eszközök vásárlásra fordítják majd, nem az egyesület működési költségébe kerülnek, nyomatékosította Máté Zsolt, az alapítvány alelnöke.

Hol tart éppen a vakiskola?

Az engedélyeztetési folyamatok elindultak, de nagyon sok engedélyre van szükség, hiszen egy speciális tanintézet fog működni az épületben. Nem tudjuk, hol van ennek az engedélyeztetési folyamatnak a vége, de addig is elő kell teremtenünk az anyagiakat azokra az eszközökre, melyekkel fel szeretnénk szerelni az iskolát – magyarázta az alapítvány alelnöke. 

Jelenleg szakmai felmérést is végez két gyógypedagógus, akik személyesen járnak el az érintett családokhoz, és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem által összeállított kérdőív alapján felmérik, hány és milyen szociokulturális háttérből jövő vak gyerek számára lenne helyre szükség az iskolában. 

„Megérdemlik ezek a gyerekek a segítséget, mert azon kívül, hogy vakok, ők teljesen olyanok, mint akármelyik gyerek a korosztályukból” – fogalmazott az alelnök.