Te ettél már befőttesüvegből töltött káposztát? Hamarosan fogsz.

Normális ember nem fog neki százasával töltött káposztát dunsztolni – nevetünk össze Trucza Adorjánnal, akit a Taste of Transylvania Gasztrofesztivál kapcsán már ismerhetnek az uh.ro olvasói. De azt, aki a hangyát és a csigát is képes megenni, Székelyföldön mindennek nevezik, csak normálisnak nem.

Fotók: HODGYAI-LŐRINCZ Eszter

Szerencsére ő nem csinál presztízskérdést ebből. Dodót sokkal jobban izgatja az, hogy a nagyon ügyes és proaktív csapatával olyan ötleteket találjanak ki, ami másnak sosem jutott volna eszébe. Vagy ha eszébe jut, akkor is csak legyint egyet, hogy hülyeség.

Dodó nem ilyen legyintős fajta.

Így, amikor a csapat egyik tagja készített egy lecsipecsit befőttes üvegben, az egyből beindította a fantáziáját, és látta már maga előtt, ahogy az egész napi melótól fáradt informatikusok és menedzserek este előveszik a befőttesüvegben dunsztolt töltött káposztát, és pár perc múlva már jóízűen falatoznak belőle.

Igazából ez egy fúziós kaja – állapítom meg magamban, amiben Adorjánék két székely hagyományt ötvöztek. Hiszen a töltött káposztát sem kell Székelyföldön senkinek sem bemutatni, és az aki legalább az egyik nagymamáját ismerte, az a dunsztolásról is hallott már, ha nem is pontosan tudja, hogy az mi. Igazából csak a dunsztolást kellett a töltött káposztának bemutatni, és kész is volt az új termék.

De a Páva és a Taste of Transylvania csapatának nemcsak jó ötleteik vannak, hanem türelmük is van. Adorján elárulja, hogy a dunsztolt termékeken lassan két éve dolgoznak.

Képzeld el, hogy azt a töltött káposztát, amit másfél éve eltettünk, tavaly decemberben elvittük a laborba, hogy nézzék meg, hogy jó-e. És jó volt. Pedig ott állt a szekrény tetején – mondja csipetnyi büszkeséggel a hangjában.

Hogy nyugodt lelkiismerettel garantálják, hogy a terméknek egy évig nem lesz semmi baja, ki kellett várniuk ezt az időt. De most már biztosan tudják, hogy amit elképzeltek, az a gyakorlatban is működik, azaz képesek dunsztolással csírátlanítani ezt a terméket.

Nekem azt tanították, hogy addig ne fejlessz le semmilyen terméket vagy szolgáltatást, ameddig nem látod magad előtt azokat, akik meg fogják azt vásárolni. Erre – nevetve – azt válaszolja Adorján, hogy az nem igaz, hogy ők nem látják a lelki szemük előtt a vásárlót. Inkább az a baj, hogy valójában nem látják. De csak azért nem, mert még nem értesültek a vásárlók erről a termékcsaládról, és még nem tudják, hogy ezek a termékek nemcsak időt és energiát spórolnak meg számukra, hanem autentikus és hiteles íz-élményt is nyújtanak számukra.

Tisztában van azzal, hogy a készételnek – székelyül konzervnek – nem valami fényes a társadalmi megítélése, mert nem tudjuk, hogy miből és hogyan készül. Ezeket a félelmeiket osztották meg vele azok, akikkel eddig beszélt az ötletéről.

Ugyanakkor hisz abban, hogy ha egy ilyen régi technikát okosan elegyítenek a jó minőségű, többségében helyi alapanyagokkal, akkor az lehet jó is.

Lehet finom is. Lehet hiteles is.

Attól, hogy valami konzerv, az még nem jelenti azt, hogy gagyiállítja Adorján, lehet ezt jól is csinálni, csak odafigyelés, jó alapanyag és olyan technológia kell, ami ezt lehetővé teszi.

Annyi a különbség, hogy ők nem 6 literes kis kuktákban dunsztolják négyesével a befőttesüvegeket, hanem egy picivel nagyobbakban.

Úgy látja, hogy egyre több az olyan fiatal felnőtt, aki most igyekszik karriert építeni magának, ezért a munka mellett nincs ideje arra, hogy otthon minőségi ételeket készítsen, de azt még nem engedheti meg magának, hogy minden nap étteremben étkezzen napi háromszor. És ez nem csak Székelyföldön van így, hanem a Kárpátok másik oldalán is.

A Taste of Transylvania brand alá felsorakoztatott termékcsaláddal Adorján és csapata elsősorban nekik tud jó minőségű, hiteles és finom készételeket készíteni, amelyekkel nem kell órákat szöszölni, hanem akár perceken belül fogyaszthatók. A gyors fogyaszthatóság mellett számukra fontos az is, hogy ezek minőségi alapanyagból készült, ízletes és finom ételek legyenek.

Nem csak dunsztolással készült termékek találhatók a Taste of Transylvania brand alatt, hanem vannak olyanok is, amelyeket zsírban tesznek el. Ez sem teljesen ördögtől való, sőt, gyerekkorunkból köszön vissza a lesütött oldalas és kolbász. Adorjánék ezt megfejelték egy zsírban eltett, füstölt csülökkel is, aminek nálunk nem volt akkor hagyománya, de ők úgy érezték, hogy a termékcsaládnak ez jól tud állni. Ráadásul – legalábbis szerinte – szemtelenül finom is. És ahogy a szemébe néztem, láttam, hogy nem kamuzik.

De azoknak sem kell aggódniuk, akik mindenképp csirkemellet szeretnének enni. Rájuk is gondoltak, csak kacsazsírban tették el, és ettől szinte mennyeien finom lesz.

Ezen kívül vannak szuvidált és vákuumcsomagolt termékeik is, amelyek készítésekor szintén a fiatal felnőttekre gondoltak, akik szívesen ennének otthon egy finom kacsacombot, de nem szívesen kínlódnak az elkészítéssel, meg nincs is idejük 8 órán keresztül konfitálni.

Kóstold meg őket a Páva Deliben

A Páva Deli az a hely, ahol nem csak megvásárolhatod, hanem meg is kóstolhatod a termékeket. Ahogy a neve is mutatja, a delikátesz koncepcióra épült, azaz mindent, amit megvehetsz, meg is tudod kóstolni, és amit meg tudsz kóstolni, azt meg is tudod venni.

A Delivel egyébként vannak még terveik, ezzel kapcsolatosan csak egy jelmondatot árult el, miszerint „a hájas tészta a mi croissant-unk, és ezt meg is szeretnénk mutatni”.

De a termékek ott vannak a Merkúrban, a Helyénvalóban és hamarosan egyre több üzlet polcain fogod megtalálni a Taste of Transylvania brand alá felsorakoztatott termékcsaládot.

Adorján tisztában van azzal, hogy a Páva és a Taste of Transylvania brandek egymás mellett létezése egyesek fejében zavart okozhat, időnként nekik is dilemmát okozott. Ők úgy gondolják, hogy a Páva brand alatt alapvetően az Udvarhelyen élők számára igyekeznek értéket teremteni, a Taste of Transylvania meg inkább azoknak szól, akik Udvarhely határain túl élnek, vagy időnként átlépik azokat, hiszen a Taste of Transylvania Gasztrofesztiválra is rengeteg udvarhelyi ellátogat, de maga a fesztivál Udvarhely határain kívül zajlik.

Ő annak az áldását és ugyanakkor a felelősségét is érzi, hogy az elmúlt évek során kialakult egy igényformáló szerepük mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. Időnként jönnek olyan ötletekkel, amelyek másnak nem jutnak az eszébe, és mivel egy szuper csapat veszi körül, és vannak eszközeik is, így az ötletek nagy részét meg is tudják valósítani.

Ha meg valamelyik ötletükhöz már nem elég a csapat, vagy nincsenek meg hozzá a szükséges eszközök, akkor a partnereik között megkeresik azt, akivel együtt tudnak működni.

Adorján szerint ez a jövő. És tudja, hogy ennek a jövőnek az eléréséhez ők minden tőlük telhetőt megtesznek a jelenben.