Te állítod élére az anyádat, vagy az anyád téged?

Egy autóverseny, ahol nem a gyorsaság számít, hanem a kreativitás és a jókedv, de inkább a jó kedv.

Múlt hétvégén szervezték a Rally 60 névre keresztelt autóversenyt, ami Marosvásárhelyről indult, érintette Udvarhelyt, majd meg sem állt Sepsiszentgyörgyig, másnap Csernáton és Bálványos következett, aztán indultak vissza Vásárhelyre.

A kétnapos versenyen az oldtimer autók sofőrjei több mint 300 kilométert tettek meg ezekkel a korukat meg hazudtoló mesterművekkel.

Városunkban volt egy hosszabb megálló, a Junior étterem parkolójában körülbelül 30-45 percet töltöttek el a versenyzők, ennyi idő állt rendelkezésükre, hogy ebédeljenek, megoldják a kirótt feladatokat, és felkészítsék az autókat a következő szakaszra.

Volt egy pár nyakatekert feladvány, például élükre állított anyacsavarokat kellett egymásra rakni, és az győzött, aki a legmagasabb tornyot építette. Második feladatként egy triciklit kellett a bóják között vezetgetni.

De voltak, akik nem szórakoztak ilyen jól, ugyanis autót szereltek vagy kidolgozták az előttük álló út stratégiáját.

Megérdeklődtem, hogy milyen pozitív és milyen negatív emlékekkel fognak visszaemlékezni erre a kis versenyre a résztvevők, de csak az időjárásra panaszkodtak, a többi szuper volt.

Vajon mennyibe kerülhet fenntartani egy ilyen autót? Erre is egy igen egyszerű és frappáns választ kaptam az egyik résztvevőtől: „Egy trabantra is lehet vagyonokat költeni, ha ez valakinek fontos. Határ a csillagos ég.” Sajnos nem derült ki, hogy neki a csillagos ég hány lej magasságában van.

Talán a legérdekesebb autó, amelyik elvitte az egész showt, az a jármű volt, amit a tulajdonos a Schwarzenegger családtól vett. Több évnyi könyörgés után adták el neki ezt a lenti képen látható, csodálatos barna gépet.

Csak ünnepeken hozza ki a garázsból. Mikor a verseny reggelén meglátta, hogy esik az eső, fájt a szíve kiállni vele a garázsból.

A sorok között megpillantottam jó pár Hargita megyei autót is. Szép flottával képviselték megyénket a csíki autósok ezen a kis kiránduláson. Ők csak szórakozni jöttek, hiszen nekik ismerős az itteni terep. Nem is fotóztam le őket, hisz Hargita jelzésű autót mindenki látott. Helyettük itt nézegeti magát a víztükörben két egzotikus nem idevalósi.

Mint minden versenynek, ennek is megvannak a nyertesei, csak itt a kategóriák is érdekesek voltak, nem csak maga a vetélkedő.

A legkisebb motortérfogat kategóriát Imre Ildikó és Imre István nyerte egy 601-Trabanttal. A legidősebb autó kategóriát pedig Fekete László és Kelemen Szabolcs nyerte egy Fiat 1300-zal. A legőrültebb kategória a „crazy” volt: csak a 10., 20. és a 30. hely lett díjazott, így ebben a versenyszámban Ömer Tunagür és Mirela Miron, Tomita Caius és Tomita Georgeta, valamint Andrei és Mioara Uhrec kerültek a dobogóra.

 

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok