Tătaru: országos szintű antitestszűrés indul

Országos szintű antitestszűrés indul június 1-je után annak megállapítására, hogy a romániai lakosság mekkora hányada esett át a koronavírus-fertőzésen – mondta el hétfő este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint jövő hónap elején kezdődik a tesztelés, amelyet az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet végez. “Van nyolc fejlesztési régiónk. Valamennyi megyében, valamennyi korcsoporttól vesznek mintát és tesztelni fogják. (…) Így kiderül, hogy korcsoportonként mekkora az aránya azoknak, akik már védettek a vírussal szemben” – magyarázta Tătaru, hozzátéve, az eredmények alapján meg tudják majd becsülni a populációimmunitás fokát, ami segíthet képet kapni arról, miként alakul majd ősszel a járványgörbe.

Csütörtöktől pedig arról fognak képet kapni, hogy milyen hatása lesz a szükségállapotot követő lazításnak – véli az egészségügyi miniszter.

„Az emberek örültek a szabadságnak, egyesek túlzottan is. Ennek a három napnak a hatása csütörtöktől kezdődően mutatkozik majd meg. (…) Remélem, óvatosan örültünk – bár láthattuk, hogy voltak helyek, ahol nem volt annyira óvatos ez az öröm –, és ha nő is az esetek száma csütörtöktől, ez a növekedés csekély lesz” – fogalmazott a miniszter a Digi24 televízió műsorában.

Kiemelt fotó: digi24