Tarlótűz áldozata lett egy autó a Csereháton (frissítve)

Nagy területen égett, egy autó és egy melléképület is útjába került annak a – Csereháton hétfő délután pusztító – tarlótűznek, amelyről a helyi rendőrség számolt be Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint őket telefonon értesítették, azonnal ki is szálltak a helyszínre, ahol már a tűzoltók megkezdték a lángok megfékezését.

Fotók: Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség (Facebook)

A 112-es számon riasztott két hivatásos alakulat 15 óra 5 perckor érkezett ki, akkor körülbelül 500 négyzetméteren égett a terület, a teljes felület azonban 2 hektárra nőtt 16 óra 20 percig, amikor végeztek az oltással. Egy autó kiégett és egy melléképületbe is belekaptak két négyzetméteren a lángok – közölte Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU) szóvivője. A helyi rendőrség közlése szerint csupán az azonnali reakciónak köszönhető, hogy a tűz nem terjedt át a szomszédos lakóházakra is.

A helyi rendőrségtől arról is beszámoltak, hogy egy tűzoltó meg is sérült az akció közben, de ezt cáfolta az ISU szóvivője: sem égési sérüléseket, sem füstmérgezést nem szenvedett, hanem pánikrohamot kapott, leesett a vércukorszintje, amit el is láttak. A helyszínen megállapították, hogy a tüzet szándékosan meggyújtott száraz növényi hulladék okozta, és a szél kapta fel, a helyi rendőrség megkezdte a felelős személy beazonosítását.

Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg vessenek véget a különböző eredetű hulladékok égetésének, csak törvényesen szabaduljanak meg tőlük.

Száraz növényzet égetése csak szélcsendben, a törvényes előírásoknak megfelelően történhet, vagyis előre be kell jelenteni, és a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Ellenkező esetben nem csak bírságra, hanem az APIA-támogatások megvonására is számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek területét a tűz forrásaként beazonosítják – tudtuk meg az ISU szóvivőjétől, aki azért is számít a lakosság együttműködésére, mert a veszély elhárítása sokszor meghaladja a tűzoltók kapacitását, ha egyszerre több helyszínre hívják őket. Nagyobb baj is történhet, a napokban Maroshévízen egy lakóház gyúlt meg tarlótűztől, Bihar megyében emberéletet követelt, tette hozzá Alina Ciobotariu.

Frissítés:

A környezetvédelmi törvény (195/2005-ös sürgősségi kormányrendelet) értelmében a magánszemélyek 3.000 lejtől 6.000 lejig, míg a jogi személyek 25.000 lejtől 50.000 lejig terjedő bírságra számíthatnak, ha a környezetvédelmi hatóság beleegyezése és a katasztrófavédelmi közszolgálatok előzetes értesítése nélkül gyújtják meg a növényzetet a saját tulajdonú területeiken.