Ha úgy gondolod, te már mindent tudsz, akkor neked véged

Konstancáról származik, de már húsz éve Székelyföldön él. Hetente kétszer kézilabdázik, és szerinte a csapatszellem nem csak a kézilabdában, hanem az üzlet működtetésében is rendkívül fontos. Beteg Júliával, a zetelakai Perfekt üzletvezetőjével beszélgettünk.
Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Mire figyel először, miután megérkezik a munkahelyére?

Lassan nyolc éve minden reggel bejövök a zetelaki Perfektbe. Az első dolog, hogy kiszállok a kocsiból és körülnézek az üzlet előtt a parkolóban. Amennyire lehet igyekszünk tisztán tartani, mert ezzel találkozik először a vásárló.

Az üzletben gyorsan körbejárok, megnézem, hogy a tegnap délután óta hogyan alakult az üzlet, mit lehet javítani, mit lehet másképp csinálni, akciózni, promózni, termékeket kihelyezni.

Mindig reggel kezd?

Igen. És a vírus miatt újabban már hat és fél hét között be is szoktam jönni. Ilyenkor már négyen bentvagyunk.

Gondolom egy közös kávéval kezdik a napot.

Hát – mondja nevetve – az a helyzet, hogy nem szeretem a kávét, ezért ebből kimaradok, de ettől eltekintve megkérdezem a lányokat, hogy jól vannak-e, sőt már annyira ismerem őket, hogy látom az arcokon, ha valakinek esetleg valamilyen problémája van.

Üzletvezetőként fontos, hogy tisztázd magadban, hogy elsősorban emberekkel dolgozol, és az embereknek egyik nap jó napjuk van, másnap meg nem annyira.

Persze igyekszik mindenki, hogy az otthoni problémákat ne hozza be magával a munkába, és a munkahelyi problémákat se vigye haza, de ez csak elméletileg ennyire egyszerű és tisztán szétválasztható. Ezért, ha látom, hogy valakinek rossz a hangulata azt igyekszem orvosolni valahogy, hogy lehetőleg mindenkinek jól teljen a nap. Mert, ha valakinek valami problémája van, azt az egész csapat megszenvedi, sőt olykor még a vásárlók is.

Egy üzletvezető miért felel?

Vannak egyértelmű dolgok, legyen tisztaság, legyen változatos árukészlet, legyenek elégedett vásárlók.

Van egy központi raktár, ami ellát bennünket alap élelmiszerekkel, és azokkal a termékekkel, amelyek a promóciós újságunkba bekerülnek. Ezen kívül mindegyik üzlet rendelhet a beszállítóktól, amiről úgy ítéli meg, hogy a vásárlóknak igénye van rá. Ilyen szempontból van egyfajta függetlensége is az üzleteknek, amivel persze a felelősség is együtt jár.

Mire a legbüszkébb a munkájával kapcsolatban?

Elsősorban a csapatra. Ha nincs egy jó csapatod, akkor nem tudsz haladni. Akármennyire erős és ügyes vagy, és próbálsz mindenkinek megfelelni, ha nincs akivel dolgozz, akire számíts, akkor hosszú távon nem tudsz sikeres lenni.

Nem tudsz folyamatosan nyitástól zárásig bent lenni az üzletben, ha a csapat nem működik együtt veled, és nem működnek együtt egymással, akkor ha a fejed tetejére állsz sem tudsz sikeresen vezetni egy üzletet. Ezért mindenekelőtt arra kell figyelni, hogy olyan csapatod legyen, akikkel lehet tervezni és haladni, és nem kell egyfolytában egy helyben topogni, és problémákat orvosolni.

Persze időnként erre is szükség van, de azért nem ez az elsődleges feladatunk.

Említette, hogy már nyolc éve üzletvezető. A jelenlegi csapatot Ön rakta össze, vagy örökölte?

Olyan öt éve nagyjából stabil a csapat. Mivel újabban külföldön is aránylag könnyen lehet munkát találni, nagyon nehéz a jó embereket megfogni, és főleg megtartani. De ebben is segít, ha a csapat tagjai egy hullámhosszon vannak, hiszen akkor sokkal szívesebben dolgoznak együtt az emberek, a nap is jobban és vidámabban telik, és inkább maradnak, még akkor is, ha külföldön többet keresnének.

Persze mindig vannak kisebb-nagyobb súrlódások addig, amíg összeáll egy jó csapat. De ha sikerül összerakni, akkor azt csak ápolni kell.

Azzal is tisztában kell lenned, hogy nem tudod és nem is szabad megkötnöd az embereket. Van, aki egy-két hónapra kimegy külföldre dolgozni szezonmunkára, és utána visszajön. Ezeket is meg kell tanulni okosan kezelni.

Mit értékel leginkább a munkatársaiban?

Kicsit ismétlem magam, de az a legfontosabb, hogy megértse, hogy ez egy csapatjáték. Muszáj összefogniuk és együtt dolgozniuk ahhoz, hogy haladni tudjanak. Persze kitartás is kell, mert vannak nehéz napok is – az utóbbi pár hét megviselt minket is – ha idegileg és fizikailag nem bírja valaki, akkor hamar kieshet, és menet közben nehéz pótolni.

A koronavírus miatt az eladók is és a vásárlók is sokkal feszültebbek voltak, és ebben a helyzetben kellett megkérni időnként a vásárlókat, hogy használjanak kosarat, vagy vegyenek fel maszkot. Szerencsére a lányok ügyesen megoldották és kitartottak, ezért nagyon büszke vagyok rájuk.

Mikor érzi úgy, hogy ez egy jó nap volt?

Reggel, mikor megérkezem átnézem, hogy milyen teendők vannak aznapra, kivel mit kell megbeszélni, jön-e ügynök, rendelések vannak-e, kell-e problémákat orvosolni. Amikor a pipa legalább a teendők kilencven százalékához odakerül, akkor már lehet azt mondani, hogy ez egy szép nap volt.

Ha már az ügynököket említette: az őket alkalmazók szerint az a jó ügynök, aki kicsit pofátlan, és az eszkimóknak is eladja a jeget. De milyen a jó ügynök az üzletvezető szempontjából?

Nem baj, ha egy kicsit pofátlan, mert én is az vagyok. Vagyis inkább azt szoktam mondani, hogy én hitvány vagyok. Velem mindent lehet, de csak egyszer. Az ügynöknek azt kell megértenie, hogy a kereskedelem egy oda-vissza játék.

Ha én kérek húsz tejfölt, de ő hatvanat hoz, akkor a maradék negyvenet úgyis visszaküldöm. De ha őszintén elmondja, hogy szeretné, hogy az eddigi húsz tejföl helyett próbáljunk meg hatvanat eladni, és még ötlete is van arra, hogy milyen promócióval vagy kihelyezéssel lehet ezt elérni, akkor nem zárkózom el.

Én úgy látom, hogy a Keresztúriak nagyon ügyesek

Szinte minden promóciós lapban benne vannak, és időnként nem is bírjuk kiszolgálni a vevőket annyira keresik a termékeiket. Én nem vagyok a tejtermékek nagy barátja, de a puliszkatúrójukat nagyon szeretem.

Míg neked is jó, és nekem is jó, addig mindenben benne vagyok. De meg kell értened, hogy ez nem egy egyirányú játék. Ha te úgy akarsz játszani ügynökként, hogy csak te nyerjél, akkor lehet, hogy más munkát kéne keresned.

Mivel szokott kikapcsolódni? Mivel engedi le a gőzt?

Hát, egyrészt van három gyerekem, és ők megoldják, hogy otthon ne a munkahelyi problémákkal törődjek. Másrészt kézilabdázom, és az tényleg levezeti a feszültséget. Hetente kétszer edzünk, benne vagyunk a megyei bajnokságban, időnként a keresztúriakkal is szoktunk játszani. Imádom.

Ha megkérnénk, hogy foglalja össze egy mondatban az elmúlt évek tapasztalatait, akkor hogyan hangzana az az egy mondat?

Készülj fel arra, hogy minden változik, minden mozgásban van, és minden nap egy új kihívás. Ezért vigyázz arra, hogy nehogy beleragadj a saját sablonjaidba és rutinjaidba, mert átmenetileg kényelmes megoldásnak tűnhet rutinból megoldani a dolgokat, de hosszú távon sehova se vezet.

Folyamatosan figyelni kell az új megoldásokat új ötleteket, meg kell nézni, mások hogyan csinálják, meg kell hallgatni a kollégák meglátásait és ötleteit, ki kell próbálni őket. Ha úgy gondolod, hogy te már mindent tudsz, és neked senki sem tud már újat mutatni, akkor neked véged.