Tanulók országos tanácsa: sürgősen intézkedjen a kormány

Egy intézkedéscsomag elfogadását sürgeti a romániai tanulók országos tanácsa a koronavírus-járvány ötödik hullámára való felkészülés érdekében.

Úgy gondolják, alapvető fontosságú, hogy a járvány ötödik hulláma ne érje ismét felkészületlenül a tanintézményeket, ahogyan az az utóbbi két évben rendszeresen megtörtént. Ezért a kormánynak sürgősen intézkedéseket kell hoznia a közösségi fertőzés megelőzése érdekében, de azért is, hogy az iskolák a lehető legtovább működhessenek fizikai jelenléttel.

Arra kérik a kormányt, hogy tegyék kötelezővé a tanulók és a teljes iskolai személyzet heti kétszeri tesztelését az iskola területén, az iskola működésének különböző forgatókönyveit pedig olyan többváltozós algoritmus alapján dolgozzák ki, amelyben figyelembe veszik a diákok és a tanárok oltási arányát, a településen belüli járványhelyzetet, az osztály zsúfoltságát és a tömegközlekedési eszközök használatát az iskolások körében. Kérik továbbá, hogy az iskolaudvarokon kérésre, a közegészségügyi igazgatóságok személyzetének felügyeletével, ingyen teszteljék a tanárokat és diákokat, főleg olyan iskolákban, ahol nincs orvosi rendelő.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn munkamegbeszélést tartott a járvány kezelésében illetékes hatóságok képviselőivel, többek közt arról, milyen lépések szükségesek a jelenléti oktatás fenntartásához és a gazdaság működéséhez. A tanácskozáson a tanulók tesztelésének hatékonysága is szóba jött, valamint az, hogy rászoruló gyerekek ingyen maszkokat kapjanak. A megbeszélésen ugyanakkor annak megvalósíthatóságát is elemezték, hogy a tanulók tesztelése az iskolában történjen.

Agerpres