Tanügyminiszter: örülök, hogy volt erejük mosolyogni a sérülteknek

Kedden délelőtt a Tamási Áron Gimnázium főépületében tanácskozott Ligia Deca tanügyminiszter az iskolák vezetőségével, a főtanfelügyelővel, a helyi és megyei elöljárókkal, valamint a római-katolikus érsekkel.

A megbeszélés után gyertyát gyújtott a bentlakás előtt, majd a kórházban meglátogatta a tragédia két enyhébben megsérült áldozatát.

– Azért jöttem, hogy lássam, hogy érzik magukat a könnyebben sérült lányok. Székelyudvarhelyre azért jöttem, hogy a pedagógusok, a gyerekek és a szülők mellett legyek – nyilatkozta a helyszínen az uh.ro-nak.

Elmondta, a lányok jobban vannak, épp érkeznek az osztálytársaik hozzájuk, hogy meglátogassák őket. „Örülök, hogy volt erejük mosolyogni, még ilyen körülmények közt is. Meg kell adnunk nekik minden segítséget, hogy fel tudjanak épülni” – nyilatkozta.

– A tanügyi káderekkel, az iskolai tanácsadókkal is beszélgettem, hogy segítsek nekik. És a helyi hatóságokkal is. Úgy látom, mindannyian azt szeretnénk, hogy soha többé ne fordulhasson ilyen elő, és hogy segítsünk a gyerekeknek túllépni ezen a pillanaton.

Kérdésünkre felvázolta a következő lépéseket: „A kivizsgálás zajlik, a nyomozó hatóságok, az ügyészség, a rendőrség teszik, amit kell. Mi elküldjük a minisztérium vizsgálószervét, hogy ellenőrizze, minden rendelkezés be volt-e tartva az iskola és a tanfelügyelőség szintjén, és az igényeiknek megfelelően igyekszünk segítséget nyújtani akár azzal, hogy több iskolai tanácsadót biztosítunk, akár az építkezésben tudok segíteni azzal, hogy az e célra pénzügyi alappal rendelkező kollégáimmal egyeztetek”.

Tudomása szerint a Marosvásárhelyen ápolt lány állapota továbbra is kritikus, „sajnos egy súlyos helyzetről van szó”.