Tánczos menesztéséről szavaztak a parlamentben

A képviselőház hétfőn elutasította a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. Az indítvány elfogadása mellett 83, ellene 186 törvényhozó szavazott, egy képviselő tartózkodott, tájékoztat az Agerpres.

A kormánykoalíció pártjai (PNL-PSD-RMDSZ) kiálltak Tánczos mellett, George-Cătălin Stângă liberális törvényhozó úgy vélte, hogy az USR-nek a környezetvédelemmel szemben kimutatott aggodalma csak „látszat”.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az indítvány vitáján jelentette be, hogy meg fogja szavazni az USR beadványát, mivel a környezetvédelmi miniszternek távoznia kell tisztségéből „a neki felróható valós dolgok miatt”. Adrian-George Axinia AUR-os képviselő ugyanakkor megjegyezte: az egyszerű indítvány kezdeményezői (vagyis az USR) a civil szervezetekkel együtt megakadályozták a zöld energiát termelő vízerőművek építését és üzembe helyezését, ami véleménye szerint elfogadhatatlan.

Az indítvány kimondott oka az volt, hogy az USR szerint Tánczos összejátszott a Temes megyei famaffiával, és eltávolította a környezetőrségi főfelügyelőt – az ügyről korábban itt írtunk.