Tánczos: még többe fájhat az illegális medveetetés

A jelenlegi büntetéseknél sokkal nagyobbra számíthatnak azok, akik megszegik a medvék etetését tiltó szabályt – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, a medvék etetése jelenleg is tilos, de egy készülő kormányhatározat értelmében sokkal nagyobb szankciók járnak majd az előírás megszegéséért. Továbbá a nagyvadak élőhelyükön történő etetését sem tartják szerencsésnek a szakemberek, mert ezáltal „medvefarmokká” változnak az erdők és nő a medvepopuláció.

Tánczos Barna kifejtette: a környezetvédelmi minisztérium már februárban versenytárgyalást írt ki a romániai medvepopuláció felmérésére. Az Európai Bizottság elvárása ugyanis, hogy a medvékkel kapcsolatos megelőző intézkedések konkrét adatokra támaszkodjanak. A 112-es segélyhívószámra érkező hívások és a kárbejelentések ugyanis csak közvetett adatok, hangsúlyozta.

Most már beavatkozhatnak

A környezetvédelmi miniszter elmondása alapján a medvék elleni fellépést szabályozó, szerdán elfogadott sürgősségi rendelet több pontban eltér a környezetvédelmi minisztérium által előterjesztett tervezettől. Azt nem részletezte, hogy mi módosult a jogszabályban az eredeti elképzelésekhez képest, de kiemelte, hogy „nagyon sokat” dolgoztak rajta, és az elmúlt napokban valamennyi érintett minisztérium véleményezte.

A sürgősségi rendelet csak lakott területeken megjelenő medvékre vonatkozik, és a jogszabály értelmében a nagyvadak elleni beavatkozás során a hatóságok a fokozatosság elvét követik:

A környezetvédelmi miniszter úgy látja, több településen nagyon súlyos a helyzet, és szerinte a közösségeknek is joguk van ugyanahhoz a biztonsághoz, mint azoknak a településeknek, ahol nincs medveveszély – írja az Agerpres.

kiemelt kép: Nataly Dubneac (Facebook)