Tánczos: 24 órán belül kilőhetik a veszélyes medvéket

Sürgősségi rendelettel tenné lehetővé a kormány, hogy az emberekre veszélyes medvéket az engedélykéréstől számított 24 órán belül kilőjék – jelentette be csütörtökön a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna azzal indokolta az intézkedést, hogy a medvepopuláció túlszaporodott, és az elmúlt öt évben a tízszeresére nőtt a jelentett medvetámadások száma. Ez idő alatt több ezer háziállatot pusztítottak el a nagyvadak, ám a határozott hatósági fellépést korlátozzák a jelenlegi jogszabályok, akár több hónap is eltelhet a bejelentéstől.

Éppen ezért a kormány úgy módosítaná a törvényt, hogy lehetségessé váljon az azonnali beavatkozás az emberi élet védelmében – mondta a miniszter. Az új protokoll szerint, ha egy településen gondokat okoz egy medve, a jelzéstől számított 24 órán belül a helyszínre megy egy csendőrökből és vadászokból álló csoport, akik felmérik a helyzetet, és a fokozatosság elvét követve járnak el.

Ha a gondokat okozó medve első alkalommal jár az adott településen, akkor elkergetik. Ha az állat visszatér, akkor elaltatják és más vidékre szállítják. Ha pedig emberre veszélyes, támad és agresszív, akkor kilövik – magyarázta az eljárást Tánczos Barna.

A törvény sürgősségi rendelettel való módosítása valamikor júliusban várható, a minisztérium szakemberei egy héten belül véglegesíthetik a tervezetet.

Digi24 via Maszol