Tanasă feljelentette Kelement és Zakariást

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Maros megyei képviselője, Dan Tanasă szerdán bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Kelemen Hunort és Zakariás Zoltánt, mert szerinte az RMDSZ elnöke és Udvarhelyszék parlamenti képviselője támogatólag nyilatkozott Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi kijelentéseiről, amelyeket már vizsgál a CNCD.

Az AUR politikusa a Facebook-oldalán külön elítélte, hogy a kormány idegengyűlölet és antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különmegbízottja nem reagált az említett erdélyi magyar politikusok nyilatkozataira, amelyekkel szerinte nyíltan támogatták a Bálványosi Nyári Egyetemen és Diáktáborban terjesztett diskurzust – tájékoztat az Agerpres.

Mit is mondtak?

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megvédte a magyar miniszterelnököt, mondván, hogy kiragadták a kontextusból Orbán mondatait, rasszizmusra, fasizmusra utaló vádakat a „szokásos ellenzéki vádaskodásnak” tekinti – idézi a Maszol az RMDSZ elnökének válaszát.

„Orbán elrendezte, lerendezte ezt a kérdést, nem kell nekünk lerendezni. Bécsben elmondta, hogy félreérthető volt az a mondat, és ez igaz, félreérthető mondat volt. Ez az egyik állítás. A másik, hogy kontextusból bármit kiragadva, lehet egy-egy mondattal játszani, akár hetekig is, és ezzel a mondattal ez történt. Kontextualizálva ő nem biológiai, nem genetikai értelemben mondta, amit mondott, de ez egy félreérthető mondat volt” – tudósította a Transtelex Kelemen egy nemrég adott nyilatkozatát.

Zakariás Zoltán augusztus 21-én volt meghívottja egy román televíziós műsornak. A szereplését a következő kommentárral osztotta meg Facebook-oldalán: „Én ott voltam Orbán Viktor tusványosi beszédén, hallottam, mit mondott a nemzet miniszterelnöke, így nyugodt szívvel állíthatom: világos, tiszta beszéd volt, mentes mindenféle szélsőségtől és rasszizmustól”.