Ábel a rengetegben és kétszer a színházban

Forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház. Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényének színpadi adaptációját Tóth Tünde átdolgozásában, rendezésében láthatja a közönség Ábel. Rengeteg címmel, június 9-én, 19 órától – hangzott el a színház sajtótájékoztatóján június 5-én az épület előterében, írják az intézmény közleményében.

Felvezető beszédében Nagy Pál igazgató megemlítette, hogy 2022-ben Tamási Áron emlékév volt, és ezt a Tamási-darabot azért tűzte a 2022/23-as évad műsorára a színház, mert az író élete, munkássága sok szállal kötődik városunkhoz.

Tóth Tünde rendező számára fontos volt, hogy „személyesebben” tudjon szólni az udvarhelyi nézőkhöz, így talált rá az Ábelre. Meglátása szerint „elképesztően sok vetületét mutatja fel most is a társadalomnak” ez a szöveg.

A társulat vezetője szerint nagyon nehéz manapság Tamási műveket jól megszólaltatni, játszani, éppen a rárakódott „székely néplélek-romantika” miatt, de érzékelhető, hogy az író ezeket iróniával kezeli, szépen lenyesegeti, és a humor mellett a hiányosságainkat is bemutatja, ettől az önmagunkkal való szembenézéstől pedig nem kell félnünk.

Az előadás díszlettervezője, Golicza Előd kitért arra, hogy az otthontól való eltávolodást, a Hargitára való száműzetést, a magánnyal való szembenézést nem illusztratív módon igyekeztek megjeleníteni, hanem elsősorban az érzetek szintjén kellett megtalálni a próbafolyamat során, és ezeknek teret keresni az előadáson belül. Lokodi Aletta jelmeztervező arról beszélt, hogy a jelmezek megtervezésekor lényeges szempont volt a korhangulatra, a rurális közegre való utalás  a stilizálás eszközeivel.

Az előadás zenéjét Cári Tibor székelyudvarhelyi zeneszerző jegyzi, mondta Tóth Tünde, és igyekeztek bizonyos archetipológia megteremtésére mind a zenében, a dallamvezetésben, mind a koreográfia, továbbá a jelmezek megtervezése során is.

Ebben az évadban csak kétszer,

bérletes előadásként (a Tomcsa Sándor bemutató- és Nyirő-bérletek) tekinthető meg az Ábel. Rengeteg, amit rendkívüli módon ezúttal nem a szokásos, csütörtök-pénteki bérletes napokon, hanem pénteken és szombaton láthat a közönség. A jövő évadban is műsoron tartja a színház, a diákbérletben is benne lesz az előadás, tette hozzá Nagy Pál igazgató, „hiszen a cél az, hogy az ifjú generációhoz is eljusson Tamási világa, és nem a közismert, elcsépelt formában”.

Jegyek a jegypénztárban válthatóak hétköznapokon 11-14 vagy 15-17 óra között, helyeket foglalni a 0743.212.131-es telefonszámon lehet.