Takarítás zölden: nem olyan piszkosul nehéz 

Első benyomások: barátkozás a Kata által otthon készített mosogatószerrel.
A fotók a szerző felvételei

Ha te is beleástad magad a mosódió-hegyekbe, és egyre jobb barátok kezdtek lenni a citromsavval, szódabikarbónával, ecettel és társaival, akkor talán itt az ideje, hogy a mosógéped után szemezgetni kezdj az egész fürdőszobáddal vagy konyháddal, sőt, még akár a házon kívülre is kacsingathatsz. De ha nem jött be a környezettudatos mosás, akkor is kipróbálhatod. 

A TUDATOS Udvarhely előadássorozat második, február 24-ei találkozóján újra Lukácsi Kata, az SZKA kuratóriumi elnöke és Márton Zsolt, az SZKA kuratóriumi tagja osztott meg néhány tippet. Tuti receptet ők sem ígértek, de több ötletet is adtak azzal kapcsolatban, hogyan tisztíthatjuk környezettudatosan otthonainkat. 

Nem olyan piszkosul nehéz, ígérem, néhány hozzávalót kell csupán összedobnod, és a receptek java gyorsabban elkészül, mint amennyi idő alatt leszaladnál a boltba egy mosogatószerért vagy padlófelmosó-folyadékért. Na jó, azt hozzá kell tennem, hogy a legtöbb recepthez nem biztos, hogy minden hozzávalót megtalálsz majd a kamrában, de webshopokból pár kattintással beszerezheted őket. 

Nem csak mosásra jó a mosódió, 

mosogatásra is alkalmas lehet. Ebből indult ki Kata, amikor receptek után keresgélt. 600 milliliter vízben főzte ki a szaponint a tíz diócskából 20 percen keresztül. Ez volt az alap, amiből kiindult, ehhez ecetet adagolt, annak érdekében, hogy ne maradjanak foltosak az üveg felületek. De a használatát „idegesítőnek és macerásnak” gondolta, mivel erősen folyós és kicsit sem habzó oldatot kapott.  

Zsolt szerint nem feltétlenül tisztít kevésbé hatékonyan az, ami kevésbé habzik, csak nem ehhez szoktunk. Azonban szerinte a szaponinnal az a helyzet, hogy bár teljesen organikus, kevésbé hatékony tisztítószer önmagában. 

De van más opció: a tenzid.

Ez tulajdonképpen egy tisztító molekulát jelent, ami hozzá tud kapcsolódni a bipoláris vízmolekulákhoz, és a különböző szerves és szervetlen koszokhoz, ajánlja. A tisztító tulajdonsága mellett pedig gélesít, sűrűsít is. Rengeteg féle van belőle, van több biztonságos változata is. Az anionos tenzidek nagyon jól tisztítanak, de be tudnak hatolni a bőr második rétegébe, az irhába, ahonnan másodpercek alatt vizet vonnak el, és kiszárítják a bőrt, ezért Zsolt azt tanácsolja, hogy ezeket csak felületi tisztításra alkalmazzuk gumikesztyűt viselve.

Egyetlen probléma a tenzidekkel, hogy nem olyan könnyű őket a kereskedelmi forgalomban beszerezni, az elemental.ro oldalon talált párat Kata, ezeknek az ára 8 és 16 lej között mozog. Viszont nem csak tisztítószerként használhatjuk fel őket, akár kozmetikumok alapanyagai is lehetnek. 

Az elemental.ro-ról rendel tenzidekkel vegyített fel Kata 600 milliliter szaponinos vizet, a weboldalon 5-35 százalékos adagolásban ajánlják a tenzid használatát, ő 60 milliliter tenzidet – azaz 10 százalékot – adott hozzá az oldathoz. Ez már habzik – ezt be is bizonyítja egy mosogatószivacs segítségével –, hasonlít arra a környezetkímélő mosogatószerre, amit eddig vásárolt a DM-ben, és az ára is hasonló. 

De nem muszáj a mosódiós változathoz ragaszkodnunk, a tenzideket használhatjuk önmagukban is vagy más készítményekkel együtt. A műhelymunkán is hasonló recept szerint készítünk el egy mosogatószert. 600 ml vízhez 10 mosódiót adunk, majd Zsolt által hozott, kereskedésben nem kapható por állagú tenziddel vegyítjük. Elsőre furcsán néz ki az egyveleg, az aljában kőkeményen áll a por, nem úgy tűnik, mintha valaha is vegyülni akarna a vízzel, néhány perc és némi rázogatás után már jobb a helyzet, a tenzid felszakadozik, de még mindig nem túl esztétikus. Zsolt azt ígéri, másnapra már jó lesz, ha pedig nem lennénk elégedettek, adjunk hozzá egy kevés sót, attól besűrűsödik. De nem ez történik, nem volt kellően kihűlve a víz, ez lehetett az oka: azt tanácsolják válasszuk ketté a túró-szerű oldatot, és vegyítsük hideg vízzel, ez majd javítani fog az állagán. A hatékonyságával, – állapottól függetlenül – , nincsen semmi baj, jól lehet vele mosogatni, és nemcsak. Én még a túrós állapotában több felületen is kipróbáltam, mivel az állaga miatt inkább surlóporként, mint mosogatószerként tudtam elképzelni: pucoltam vele fürdőkádat, kagylót, kályhát, és mindegyik felületen meglepően jól működött.

Készülnek a szélvédő jégmentesítők, az előtérben pedig taplók hevernek az asztalon, amelyeket Kata szemüvegek és telefonok tisztítására ajánl.

A mosogatószeren is túl

A mosogatógépbe önthetünk mosószódát és ecetet, tanácsolta Zsolt, ő legalábbis így mosogat két hete, egy dologra kell figyelni, az ecetet a kisebb lyukacskába kell tölteni, amit a mosogatógép utólag nyit meg, mert ha a két anyag keveredik, akkor egymás hatását semlegesítik.  

Edény, padló, bútor, sőt, igazából minden tisztítására használhatunk egy SLSA (Sodium Lauryl Sulfoacetate) nevezetű port, ebből 55 lejbe kerül egy kilogramm, és 5 százalékos koncentrációban kell használni vízzel együtt. Felmosáshoz ecetet és illóolajat is használhatunk, egészítette ki Kata.  

Ha pedig nem csak házunkról, hanem a kocsinkról is környezettudatosan gondoskodnánk, arra is akad tippjük. A kocsinkon képződött jég eltávolítását az ecet is megoldja, egy baj van vele, hosszú távon károsítja a fém anyagokat és a lakkréteget, vág bele a témába Zsolt, de ha egy evőkanál kalcium-kloridot (innen például beszerezheted – szerk. megj.) keverünk össze három deciliter vízzel, az is működni fog, és az autónkra és a környezetre nézve is ártalmatlan. A kalcium-klorid vizet von el a környezetétől és oldódása közben hő keletkezik, ezért képes felszakítani a jeget mindaddig, amíg a külső hőmérséklet el nem éri a -40 Celsius-fokot. Két-három percet kell várni, utána jöhet némi kaparás, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor ismételjük a folyamatot, tanácsolják.