Tábort vernek a huszárok az agyagfalvi emlékháznál

Kászoni Szilárd, Nechita Alexandra, Ülkei Zoltán és Dakó Tibor, fotó: GÁL ELŐD

Közeleg az 1848-as agyagfalvi székely nagy nemzetgyűlés évfordulója, ezért október 16-án, szombaton és az azt követő vasárnap kétnapos rendezvénnyel emlékezik meg Bögöz község, a református egyház és a székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred Egyesület.

Szombaton egy park- és szoboravatóval indul az ünnepség Agyagfalva központjában, a református műemléktemplom szomszédságában. „2018-ban Magyarország október 16-át, a nemzetgyűlés első napját a székely-magyar egység napjává nyilvánította, ezt szerettük volna valamilyen formába önteni, és a külgazdasági és külügyminisztérium támogatásával egy Hunort és Magort ábrázoló lovasszobrot készítettünk neves magyar képzőművészekkel: Kotormán Norberttel és Kotormán Lászlóval” – mondta el Kászoni Szilárd lelkipásztor. Az avatás után az ünneplők levonulnak az emlékházhoz, ahol ünnepi beszédek és kulturális programok zárják az első napot.

17-én, vasárnap istentisztelettel kezdődik a program, majd a magyar értéktár vándorkiállításával folytatódik. Az emlékház mellett egy lovasbemutató is lesz, amelyhez pályát alakítanak ki – sorolta a programpontokat a község polgármestere, Ülkei Zoltán. A pálya nem csak a hétvégére marad, tette hozzá a polgármester, hiszen az emlékház mellett találtak egy akkora, létesítmények építésére is alkalmas területet, ami közösségi térként szolgálhat. A terület a református egyház tulajdona, de a polgármester bízik benne, hogy tudnak majd cserébe olyan területet ajánlani, ami az egyháznak is előnyös lehet, és így nekifoghatnak fejleszteni az emlékház körüli zónát. Egyelőre lovaspálya, később lovarda, majd sportlétesítmények, például egy csarnok építése szerepel az elképzeléseik között.

„Évszázadokkal ezelőtt is itt találtak alkalmas területet” – utal a tiszteletes az 1506-os és 1848-as székely nagygyűlésekre, hozzátéve, hogy a terület legértékesebb jellemvonása a történelmi örökség, így jönnek képbe a huszárok, akikkel, ha sikerül megalapozniuk egy jó partneri viszonyt, akkor a mostani megemlékezés után, az emlékház szomszédságában hosszútávon más történelmi koroknak a megmutatása is sikerülhet. A lelkipásztor kiemelt eseményként említi

a huszárok jelenlétét, és emlékversenyét.

A hagyományőrző huszáregyesület legfontosabb rendezvénye az agyagalvi megemlékezés, minden évben próbálják színvonalasabbá tenni, és idén valami igazán nagyra készülnek – osztja meg a jelenlévőkkel Dakó Tibor huszárkapitány.

„Ez a székely nemzetgyűlés helyszíne, ahol negyvenezer ember találkozott annak idején, el tudjuk képzelni, milyen munkával járt ez akkoriban. Lehet, hogy csak pár száz embert szólítunk meg, és azt is iszonyatos munka lemenedzselni” – mondta. A rendezvény alatt huszártábort fognak felállítani katonai sátrakkal, trombitaszóval, tábortűzzel, és nótázással. Dakó Tibor reméli, a környékről is kíváncsiak lesznek erre, számos hagyományőrző csapatot hívtak Erdélybe az alkalomra, őket is be fogják vonni a rendezvénybe.

A megemlékezésig építendő ügyességi pálya olyan lesz, amelyen egy jó lovas simán, és mégis látványosan végig tud menni, viszont az is cél, hogy mások is kipróbálhassák, az ifjabbaknak is megjöjjön a kedve, „ez egy csalétek is” – fogalmazott a huszárkapitány, hozzátéve, hogy szeretnék, ha a lovas pályát a hétköznapokon is használnák az emberek. 

A múzeum

látogatottságát is érintve, újságírói kérdésre Kászoni tiszteletes megosztotta, Kápolnási Zsolt történész, az emlékházban létrehozott tárlat kurátorának elmondása alapján az agyagfalvi múzeumot többen látogatták, mint az udvarhelyit. Rengeteg magyarországi csoport, köztük Erasmus-os diákok is látogatták – mondta el a júliustól nyitva tartó múzeum munkatársa, Nechita Alexandra, aki úgy gondolja, hogy az október 16-ára rendezett megemlékezés fellendítheti a múzeum látogatottságát is. „Nem csak a ‘48-as gyülekezésről szól, hanem az 1506-os székely nemzetgyűlésről, illetve a székelyek eredete, autonómiája, és hadtörténete is elég részletesen össze van foglalva” – mondta a kiállítás anyagáról. 

A rendezvény másodlagos céljával kapcsolatban Ülkei Zoltán polgármester sem köntörfalazott: „egyértelmű”, hogy szeretnék, ha ezáltal többen megismernék az emlékházat, ami így bekerülne a turisztikai körforgásba.