Szünetben is az osztályban kell maradni

Főszabály szerint a folyosón csak a tanárok járhatnak szünetben.
archív felvétel

Elfogadta az oktatási minisztérium az új tanév szabályait, járványügyi korlátozásait, ezekről korábban itt írtunk bővebben. Az eredeti tervezethez képest annyi különbséggel közölték a rendeletet, hogy nem kérnek egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot a szülőktől a gyermekük egészségi állapotáról.

A székelyudvarhelyi tanintézmények kinyitnak, de vezetőik nehezen betarthatónak vélik a szabályokat – többet erről itt lehet olvasni.

A vírussal szemben a fizikai távolságtartás, fertőtlenítés és a maszkviselés a legalapvetőbb óvintézkedések. Ha nincs lehetőség az egyméteres távolságra, a plexifalas elválasztást javasolják a termekben.

A minisztérium honlapján egyúttal közzétették azokat a kalauzokat, amelyek további szabályokat, ajánlásokat tartalmaznak nem csak az iskolákra, hanem

az óvodákra is.

A nyáreleji korlázotásnak megfelelően a szülők továbbra sem léphetnek be az óvodaépületbe, a gyerekeket reggel a kapuban fogadja egy alkalmazott, és délben ugyanonnan vehetik el a szülők.

A lázas gyerekeket nem fogadják az óvodákban. A kockázati csoportba sorolt (krónikus beteg, cukorbeteg, immunhiányos) gyerekek kizárólag a kezelőorvosuk engedélyével és a szülők írásos beleegyezésével látogathatják az óvodát.

A kisokos ajánlásként fogalmazza meg, hogy több be- és kijáratot használjanak, a gyerekek csak egy jól kijelölt útvonalon közlekedjenek az épületben, és a csoportok eltérő időpontban kezdjék a foglalkozást.

Ugyanakkor az intézményeknek tartalékosokról kell gondoskodniuk (nyugdíjas személyzet, diákok stb.), akik behívhatók, ha esetleg egy óvónő megfertőződik.

Minden iskolában

meg kell oldani, hogy a különböző osztályok tanulói ne találkozzanak a szünetekben, ezt az iskola személyzete felügyeli.

Az útmutató szerint az 55 perces óra magában foglal egy 10-15 perces pihenőt, amely más-más időpontban lesz a különböző osztályoknak azért, hogy a gyerekek ne keresztezzék egymást a mosdóban. A nagyobb létszámú osztályokat kétfelé oszthatják.

Azoknak a gyerekeknek, akik nem mennek a mosdóba, a tanár tart különböző szabadidős foglalkozásokat az osztályban, vagy a szabadban. Amennyiben megoldható, ajánlott, hogy az osztályoknak egymás után több órájuk legyen ugyanazzal a tanárral.

Az ötperces, közös szünetben a gyerekek a saját osztályukban maradnak, a folyosókon csak a tanárok járnak, egyik osztályból a másikba menet. Ezt az időt kell felhasználni a laborok, kabinetek fertőtlenítésére is. A laborokba a tanulók tanári kísérettel vonulnak.

A tanárok saját jegyzetfüzetükbe írják be a jegyeket és hiányzásokat, amit utólag vezetnek be a naplóba, hogy elkerüljék a naplók kézről kézre adását.

A szakiskolákban

a műhely- és laborgyakorlatokon nem vehet részt az egész osztály. A csoportok létszámát úgy kell meghatározni, hogy a gyerekek be tudják tartani az egyméteres távolságot egymástól.

Ha a biztonságos távolságot a létszámkorlátozással sem lehet betartani, akkor lehetőség szerint online is meg lehet tartani a foglalkozások egy részét.

A vokacionális (művészeti, pedagógiai, teológiai, sport és testnevelés) líceumok bentlakásaiban legfennebb két tanuló alhat egy szobában – írja még az iskolakezdési kalauzban.

A különböző próbákat, gyakorlatokat úgy kell megszervezni, hogy betartsák az óvintézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítés). A pedagógiai gyakorlatok egy részét az osztályokban, más részét a szabadban is meg lehet tartani.

Amennyiben egy gyerek koronavírusos lesz,

az osztályban 14 napra felfüggesztik a tanítást és online rendszerre térnek át.

Amennyiben egy iskolában három különböző osztályban igazolnak fertőzést, az oktatást az egész iskola szintjén felfüggesztik 14 napra, az utolsó eset megjelenésétől számítva.

Azokban az iskolákban, ahol több váltásban folyik az oktatás, a két váltás között legalább egy-két óra szünetet kell tartani, amely alatt szellőztetnek és fertőtlenítenek az osztálytermekben.

Az óvodai és iskolai kalauzok ezen a honlapon teljes terjedelmükben böngészhetőek.

Agerpres hírösszefoglaló