Szülés járvány idején

Dr. Kovács Tibor szülész-nőgyógyász főorvos válaszolt a felmerült kérdéseinkre.

A gyermekvárás az egyik legszebb időszak  életünkben, kilenc hónapon keresztül simogatjuk a pocakot, énekelünk-mondogatunk a “kis embernek”, aki családunk új tagja lesz. A koronavírus járvány eléggé felborította életünket, ezek a változások természetesen érintik a várandós édesanyákat is. Több kérdés is felmerült a gyermeket váró családokban, ezeket pontokba szedve elküldtük a székelyudvarhelyi kórháznak. Kérdéseinkre dr. Kovács Tibor szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos válaszolt.

Az elmúlt időszakban megnövekedtek a koronavírusos esetszámok az országban. Többen attól félnek, hogy nem szülhetnek Székelyudvarhelyen, hanem Csíkszeredába küldik őket. Ki szülhet jelenleg Udvarhelyen?

A szülészet-nőgyógyászati osztály lehetőségei egyelőre megengedik mind a koronavírusos, mind a nem koronavírusos kismamák szülését. Ezen két csoport ellátása külön helyen történik. A gyanús tüneteket mutató eseteket elkülönítjük, megfigyeljük, amíg kiderül, melyik csoportba tartozik.

Mi a procedúra a sürgősségre jelentkező kismama számára? Meddig kísérheti az édesapa/kísérő az anyukát? Mikor, milyen tünetekkel induljon el az anyuka a kórházba?

A sürgősségre jelentkező kismamát a kísérő az előszűrő sátoron keresztül  a betegfelvételi 28-as szobáig kísérheti. Kötelező mindenkinek a sebészeti maszk viselése. A terhességet követő szülészorvossal kell megbeszélni, milyen tünetekkel kell indulni a kórházba. A sürgősségen a jelentkező várandóst a szolgálatos orvos vizsgálja meg, ő dönti el, hogy beutalja, vagy várhat még a beutalás.

Babás fórumok beszámolói szerint létezik covidos és nem covidos részleg a kórházban. Mi alapján utalják be az anyukákat? Tünetei szerint, vagy tesztelik az egészségügyi intézménybe való megérkezésekor?

Az első válaszban részben feleltem a kérdésre. Az Országos Népegészségügyi Intézet dönti el a gyanús és a fertőzöttnek nyilvánított esetek meghatározását. A gyanús eseteknél számít, főként 14 napra visszamenőleg, kivel, milyen körülmények között találkozott, használt-e sebészi maszkot, védőfelszerelést, olyan területeken tartózkodott-e, ahol a fertőzés nagy számban fordult elő, mikor volt gyanús tünete (láz, nehézlégzés, ízlelési- vagy szaglás zavar, stb.).

A császármetszésre váró kismamákat, ha az idő megengedi, teszteljük és utána végezzük el a műtétet. A többi szülés előtt álló nőt, ha a szülés várhatóan nem húzódik el, egyelőre nem teszteljük koronavírusra.

Hogyan zajlik jelenleg egy „egészséges”, nem koronavírusos szülés?

A szülés követése a problémamentes, kis kockázattal jelentkező várandósnál nem változott. A testhelyzet a vajúdás során, lehetőség szerint, szabadon megválasztható. Van lehetőség szülőszéken, labdán vajúdni. A papás szülés a koronavírus-járvány ideje alatt nem lehetséges. A gátvédelemmel való szülést, a köldök késői ellátását, a bőrkontaktust támogatjuk. Ha az anya és az újszülött állapota lehetővé teszi, a szülést követően az asszisztensnők felügyelik a baba mellre helyezését, és megtörténik az első anyatejes táplálás a szülőszobában.

Mi a procedúra a Covid-19-gyanús szülésekkel kapcsolatban? Mi történik akkor, ha az édesanya, vagy mindkettejük fertőzött? Legnagyobb félelem a fórumokon az, hogy elválasztják az édesanyát a babától.

A COVID-19 gyanús eseteknél a negatív teszt megérkezéséig, külön helyiségben figyeljük meg az édesanyát és az újszülöttet. A COVID-19 pozitív eseteknél, az országos protokoll értelmében, az anya és az újszülött 2 egymás utáni negatív teszt eredményéig külön helyiségben tartózkodik, a baba tápszeres táplálásban részesül.

Téma az anyukák között az, hogy kérésre császármetszést végeznek szüléskor. Ez mennyire egyéni választás, vagy szakorvosi döntés kérdése?

Császármetszést kérésre nem végzünk, a szülészorvos, ha szükséges, más szakorvossal is konzultálva, dönti el a szülés módját.

Hogyan lehet bejuttatni élelmet/édesanya számára szükséges javakat a kórházba látogatási tilalom miatt?

Az édesanya és a baba számára a jelenlegi látogatási tilalom alatt a felcímkézett csomagokat (anya neve, osztály, ahol fekszik a kismama) a kapusszobánál kell letenni 13-15 óra között, innen majd felviszik a megfelelő kórterembe. Élelmiszert, vizet, gyári, felbontatlan csomagolásban fogadunk el, esetleg házi gyümölcsöt.

Mennyi időt szükséges a kórházban tölteni szülés után (covid/nem covid)?

A szülész- és újszülöttgyógyász orvos közös megegyezése alapján történik a hazabocsájtás, általában 3-5. napon a szülés után.

Mit tartalmazzon a „szülési csomag”?

Várandós édesanya számára:

Több darab, lehetőleg szoptatós hálóing, egyszerhasználatos alsónemű (5-10 db.), mosható papucs, pongyola, tisztálkodó szerek, törülköző, pohár, evőeszköz, WC papír, víz (szénsavmentes) kb. 4 liter (utána még lehet küldeni). Egy napra elégséges, nem romlandó, eredeti csomagolásban lévő étel. Mellbimbóvédő is szükséges lehet.

A beutaláshoz szükséges iratok:

Újszülöttnek:

Pelenka, popsitörlő, babakrém, hazamenő ruha

A táska lehetőleg ne legyen nagy, nehéz. Hozzanak egy üres zacskót, hogy a ruhájukat szükség esetén legyen, mibe beletenni.

Hogyan zajlik jelenleg a babák „beíratása”, anyakönyveztetése?

A babák beíratása jelenleg az apa által történik. Munkanapokon 9-11 óra között lehet érkezni a kórház földszinti 11-es szobájához a szükséges iratokkal, majd jelentkezni az anyakönyvi hivatalnál:

Az apa az eredeti iratokat és egy másolatot hoz magával.

Hazautazáskor bemehet-e az édesapa a kórházba kikísérni a babát és az édesanyát?

Hazautazáskor az édesapa a kórház kapusszobájába jelentezik be. Hétköznap 11 és 14 óra között a főépület bejárata előtt találkozik a családdal, miután a kapus értesíti az újszülöttosztályt, hogy az apa megérkezett és jóváhagyják a belépését.