Sztrájkoltak a vasutasok, késnek a vonatok

Pénteken, szeptember 15-én reggel 7 és 9 óra között nem közlekedtek a vonatok a román vasúthálózaton – nyilatkozta az Agerpresnek a Román Vasúttársaság (CFR) kereskedelmi részleg szakszervezetének főtitkára.

A szakszervezeteit tömörítő Drum de Fier – Elcatel érdekvédelmi szövetség múlt héten jelentette be, hogy szeptember 15-én figyelmeztető sztrájkot tart. 

Az Országos Szakszervezeti Tömb jelentése szerint 17.000 CFR alkalmazott támogatta a figyelmeztető sztrájkot és 266 vonat, személy-, magán- és tehervonat nem közlekedett.

A sztrájk kezdete óta több száz perces késésbe kerültek a fővárosi Északi-pályaudvarra érkező vagy induló vonatok, számolt be a News.ro. A legkevesebbet, 80 percet csúsznak azok a járatok, amelyek Pitești-ről, Brassóból és Craiová-ról érkeznek Bukarestbe. A fővárosi Északi-pályaudvarról induló vonatok esetében 40 és 110 perc közötti késéseket jegyeztek fel, a legnagyobb 130 perc volt – írja a G4Media.

A kétórás figyelmeztető sztrájk valamennyi szerelvényt érintett, „leszámítva azokat, amelyeken tanulói vagy hátrányos helyzetűek utaznak”. „Azokat a vonatokat nem állítjuk le” – fogalmazott Viorel Istrate a szakszervezet főtitkára. Elismerte, hogy sztrájk miatt káosz uralkodik az Északi pályaudvaron, de hangsúlyozta, hogy még nagyobb a káosz, amit a CFR-nél a beruházások hiánya okoz.

A főtitkár rámutatott, bíznak benne, hogy a pénteki akciót követően elkezdődhet „egy minimális párbeszéd” az illetékes hatóságok képviselőivel. „Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy a pénzügyminisztérium korrekt finanszírozást nyújtson és időben, hogy ne legyünk kénytelenek 45 kilométeres óránkénti sebességgel haladni ezekkel a konzervdobozokkal, amelyeket vasúti kocsiknak, vonatoknak hívunk” – idézi az Agerpres.  Istrate úgy fogalmazott, hogy a sztrájk célja, megszüntetni azt a helyzetet, amelyben “inkább kínozzuk, mintsem szállítjuk az utasokat” ezekben a “45 km/órával közlekedő konzervdobozokban, melyeket mindenki vagonoknak nevez”.

A CFR személyszállító részlegének képviselői csütörtökön közleményt adtak ki, amelyben leszögezték, hogy alkalmazottaik nem vesznek részt a Drum de Fier – Elcatel Szakszervezeti Szövetség péntekre bejelentett tiltakozó akciójában, de az kihathat a vonatok közlekedésére. Az érintett járatokra szóló jegyek árát részben vagy egészen megtérítik.

Vasile Istrate pénteken a Radio România-nak elmondta, hogy a CFR Infrastructură alkalmazottainak 80 százaléka nettó 2.650 lejes fizetéssel rendelkezik, a törvény rossz alkalmazása miatt nincs bérhierarchia, és még mindig nincs elfogadott költségvetése 2023-ra, ami lehetetlenné tesz bármilyen beruházást.

A vasúti alkalmazottak követelik az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló 2020/195-ös törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző feladatoknak, felelősségeknek és képesítéseknek megfelelő bérhierarchia tiszteletben tartását, a megfelelő munkafeltételek és az egyéni védőfelszerelések biztosítását az alkalmazottak számára, valamint az ágazat megfelelő finanszírozását.

A jegyek árának visszatérítéséről a CFR weboldalára kattintva, ezen a linken lehet többet megtudni.

Kiemelt kép: CFR Infrastructura Facebook-oldala.