Sztrájkolnak a tanárok, lyukasórát kapnak a diákok

Szerdán, január 19-én 11 órától 13 óráig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetség (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség tagjai, s eszerint a Hargita megyei iskolákban is felfüggesztik két órára az oktatást.

A szakszervezetek tiltakozását többek között az váltotta ki, hogy noha 2020 szeptemberétől jogosultak lettek volna a 2017-ben elfogadott bértörvényben rögzített fizetésemelésre, a kormány elhalasztotta ezt az intézkedést és nem hajlandó tárgyalni a képviselőikkel. Az oktatás finanszírozása ugyanakkor továbbra sem éri el a GDP 6 százalékát, és a 2022. január elsejétől ígért 4 százalékos béremelés, amely mindössze mintegy 65 lej plusz bevételt biztosít az embereknek, általános elégedetlenséget szült az oktatásban dolgozók körében.

A tanügyi dolgozók amiatt is elégedetlenek, hogy továbbra sem kapják meg a munkakörülményeiknek megfelelő bérpótlékokat, a kisegítő személyzet túlóráit pedig nem fizetik ki.

Egy héttel ezelőtt, január 13-án a két szakszervezeti szövetség mintegy száz tagja már sztrájkőrséget tartott a kormány épülete előtt.

Kiemelt kép: az FSLI Facebook-oldala
Agerpres