Szombattól üzemképes a szentpáli tejgyár

A csütörtök esti tűzeset ellenére nem szakítja meg a tej átvételét a gazdáktól a Simultan tejgyár homoródszentpáli kirendeltsége. Ha minden jól megy, szombat reggeltől már üzemképessé válik a feldolgozó.

Rengeteg embert, tűzoltót és önkéntes tűzoltót megmozgatott a tűzeset. A helyi tejfeldolgozó régi épületének a tetőzete gyúlt meg és égett le mintegy 65 százalékban Radu Monoranu tűzoltó-alezredes tájékoztatása szerint. A tüzet valószínűleg a kazánház kéményének meghibásodása okozta, mondta.

A tűzoltókat 21 óra 26 perckor értesítették a 112-es sürgősségi számon, a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók 5 tűzoltókocsival érkeztek a helyszínre. Mozgósították az önkénteseket is, akik Lövéte, Almás, Homoródszentmárton és Oklánd községekből 27-en siettek Szentpálra szintén 5 tűzoltókocsival.

Sikerült megmenteni a termelőfelületet, a felszereléseknek és az épületnek nem esett bajuk, a tető égett le, illetve oltás közben befolyt a víz a csomagolóanyag-raktárba. Mivel éjjel egy órakor fejezték be az oltást, a kár felbecsülése még folyamatban van – mondta az alezredes.

Szombattól tejel a gyár

A kár mértékére vonatkozóan Csomor Csaba, a Temes megyei vállalat (Orczyfalva) szentpáli kirendeltségvezetője sem tudott információkkal szolgálni. Annyi tennivalójuk volt, előbb az oltás, aztán a helyreállítás, hogy erre nem jutott idő – válaszolt telefonon feltett kérdéseinkre.

A csütörtökön és pénteken begyűjtött tejet más tejfeldolgozónak eladták, a szombatit pedig már maguk is fel tudják használni, mondta. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy a két részből, egy régi és egy új építésű épületből álló gyárból a régi sérült meg a tűzben, az új, „okosan megtervezett épületrészben” volt a termelőfelszerelés, így annak nem lett baja. A folyamatosan használatban levő, egyébként duplafalú és szigetelt kémény körül túlhevülhetett a gyúlékony alapanyagokat tartalmazó kanadai zsindely.

A régi épületben a kazánház és a magasnyomású levegőrendszer volt, utóbbi leégett – „enélkül megfullad a gyár” –, de sikerült kölcsönözniük egyet.

Pénteken a munkatársakkal és a helybéli segítőkkel nagytakarítást végeztek a tűzoltásban rendetlenné vált gyárudvaron, az elektromosenergia-szolgáltató segítségével megjavították a tönkrement áramhálózatot, használhatóvá tették az irodát. „Az irodába is folyt be a víz, mindent ki kellett menekítenünk az éjszaka, a számítógépektől a szervereken át az iratokig, mostanáig még egy e-mailt se tudtunk fogadni” – részletezte a körülményeket az igazgató.

A munkatársak, a helyi emberek, a tűzoltóság és a rendőrség pozitív hozzáállásának hála nagyjából üzemképes már a gyár. Van egy PET-palackgyártó részlegünk is, azt most ideiglenesen leállítjuk, hogy helyet tudjunk biztosítani a tejtermelésnek.

Az volt a szerencsénk, hogy jól meg volt tervezve az épület és a villanyhálózatot szakaszosan le lehetett zárni – tette hozzá. Na meg az, hogy személyi sérülés hálistennek nem történt.