Szoknyában biciklire pattannak és körbetekerik a várost

Első alkalommal szervezik meg a városban a Skirtbike felvonulást szombaton, június 11.-én délelőtt 9 órától. A mozgalom célja, hogy biztassák a nőket a bicikli használatára a mindennapokban is, mert biciklizni lehet csinosan, stílusosan is.

Három feltétele van a részvételnek: bicikli, szoknya, és jókedv – mondta el Szécsi Veronika szervező, majd hozzátette: a regisztráció ingyenes, várnak mindenkit szeretettel a városi parkban reggel 9 órakor.

A városi parkból 10 órakor rendőri kísérettel a központon és a Bethlen utcán áthaladva eltekernek a Bethlen-negyedi parkba, ahol lesz egy pár perces pihenő, és bevárják egymást. Majd onnan a Mol benzinkút mellett elhaladva, a piac, a Sas utca, és Mező utca érintésével a célállomásra, a Szejkére érkezik a felvonuló csapat.

Az útvonal összesen 7 km, de Veronika kihangsúlyozta, hogy ez nem verseny, nincsenek időkorlátok, mindenki a saját tempójában teker majd a Szejkéig.

Te lehetsz Miss Skirtbike vagy Mister Skirtbike

Díjazni is fogják a résztvevőket, összesen tíz díjat osztanak ki a felvonulás végén: a legfiatalabb résztvevő, legidősebb résztvevő, legharmonikusabb anya- lánya/lányai csapat, legjobban összeöltözött csapat, legrövidebb szoknyás résztvevő hölgy, legmagasabb sarkú cipős résztvevő, legszebben dekorált  kerékpár, Mister Skirtbike, Miss Skirtbike kategóriákban, és egy különdíjat is fenntartanak az érdekes meglepetéseknek. A fődíj egy csodaszép városi bicikli lesz.

A fődíj egy női városi bicikli.

A Skirtbike mozgalom Koppenhágából indult, Romániában 2010-ben szervezték meg az első felvonulást, azóta minden nagyvárosban van már. A célja, hogy megmutassa, nőiesen és stílusosan is lehet biciklizni, akár munkába járni, bevásárolni, a mindennapi teendőkért nem feltétlenül kell rögtön autóba pattanni.

Itthon a bicikliutakra, a biztonságos biciklis közlekedés fontosságára is szeretnék a figyelmet felhívni. „Csíkszereda sem volt ennyire biciklibarát, de mikor az első felvonuláson megjelent 150 hölgy, a polgármesteri hivatalban is elgondolkodtak rajta, hogy valóban igény van a biztonságos bicikiutakra.“ – meséli Veronika, hozzátéve, hasonló reményeik vannak itthonra is.

Kiemelt kép: 2mnews