Szívás, ha nem drogozol?

Fotó: archívum

Már tavalyi megfogalmazódott egy második Dr. Zacher Gábor előadás-sorozatnak a lehetősége, mondta el megkeresésünkre Kozma Péter, a turnét szervező ötletgazda. Tettek ígéretet olyan városoknak, akik kimaradtak az előző turnéból, így Kolozsvár, Nagyvárad, Margitta is bekerülnek abba a kilenc városba, amelyet kilenc nap alatt jár körbe a sztártoxikológus az Eventikummal, amely a tavalyi turné után kizárólagos szerződést írt alá vele. Így ők szedik csokorba a toxikológus Romániából történő megkereséseit, „így jön létre például Margittán, vagy Sepsiszentgyörgyön egy-egy diákelőadás” is.

Dr. Zacher Gábor 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője. Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában. 2002 óta igazságügyi szakértőként tevékenykedik, és narkológiát oktat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Dr. Zacher Gábor az olyan városokban, ahová először látogat, Hétköznapi boldog(talan)ságaink címmel tart előadást, ez a tavaly Udvarhelyen is hallható Mindennapi függőségeink című előadás egy picit felfrissítve.

Betépett álmodozók

„Ahol már voltunk, oda egy új előadással készül a doktor úr, ez a Betépett álmodozók címet viseli. A szerhasználat kultúráját mutatja olyan emberek történetén keresztül, akiket azon túl, hogy a mélybe rántottak a kábítószerek, kimagasló eredményeket értek el a szakterületükön: Picasso, Oscar Wilde, Van Gogh, Jimmy Hendrix, Janis Joplin, a Beatles tagjai, Erdős Pál matematikus” – sorolta az előadásban feltűnő élettörténetekhez kapcsolódó neveket Kozma Péter. A főszervező azt is elárulta, hogy 90-es évek elején Dr. Zacher volt Michael Jackson kezelőorvosa, amikor az énekes Magyarországon járt, és akkor órákon át beszélgethetett vele, erről is szó lesz.

„Műveik, zenéjük, festményeik által közelebb kerülhetük a tudatmódosító szerekhez, átélhetjük hatásait anélkül, hogy kipróbáltuk volna. Az előadás megpróbál válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon a pszichoaktív szerek, az alkohol, a droghasználat valóban serkentőleg hatnak a kreativitásra? A tudatmódosítók valóban az agytekervények és gondolatok katalizátorai? Szerhasználat nélkül is el lehet érni azt a magasságot, ahová felívelt a jópár géniusz pályája?” – írják a szervezők az előadásról, amely nyilván nem akarja meghozni a kedvet a drogozáshoz, viszont az elrettentés sem célja, inkább „ismerteti szeretné, hogy mi történik, ha…”.

Hol, mikor és mennyi?

A témával a toxikológus állt elő, és a szervezők hangsúlyozták, a tizenkét éven felülieknek szóló előadás nem csak azoknak szól, akik voltak az előzőn, de az jó alapot jelenthet. Dr. Zacher székelyudvarhelyi előadását február 29-én, szombaton 19 órától lehet majd megtekinteni a Művelődési Házban. A jegyek harminc lejbe kerülnek, a Mr. Music zeneboltban, és az Udvarhelyi Fiatal Fórum Kossuth utca 20. szám alatt található irodájában lehet vásárolni.

„Bevált a tavalyi együttműködésünk az UFF-al, és egyébként is ott kezdték már keresni a jegyeket az érdeklődők” – mondta el Kozma, akit az Eventikum következő terveiről is megkérdeztünk. Tavaly volt egy felmérésük, hogy kikre lennének vevők az erdélyiek, ezen Kiss Ádám és Bagdy Emőke végeztek az élmezőnyben, és a listán többnyire a pszichológia területén dolgozók állnak, de előrébb tartó tárgyalások folynak Hernádi Judittal és Puzsér Róberttel is.