Szinte szétment a kormány

Marad a PSD-ALDE kormánykoalíció – jelentette be hétfő este a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök. A PSD elnöke azt mondta: a közös kormányzás folytatásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőivel tartott megbeszélésen döntöttek – írja az Agerpres hírügynökség.

A koalíciós partnerek további együttműködése azért vált kérdésessé, mert a hétfői nap a kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel Viorica Dăncilát koalíciós partnere, az ALDE-t vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök.

Tăriceanu szerint a jelenlegi kormány alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki. Tăriceanu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának, hogy javaslatot tegyen a kormány átalakítására, kimondatlanul arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból.

„A PSD nem fogad el ultimátumokat. (…) Călin Popescu-Tăriceanu elnökkel megvitattuk a kormányprogramot, beszéltünk a kormányátszervezésről. (…) A közeljövőben nem tervezzük a kormány szerkezetének átalakítását, de gondolkodunk a gyengén teljesítő miniszterek leváltásában (…)” – reagált erre a kormányfő.

Kiemelt fotó: Inquam Photos/Alexandru Busca