Színpad, gyerekkuckó, és irodalmi kávézó épül fel a parkban

Fotó: GÁL ELŐD

2021 továbbra is a könyv éve Székelyudvarhelyen, ezért könyvvásárt rendeznek augusztus utolsó hétvégéjén.

„Az olvasás magányos történet, mégis annyi embert összekovácsol”, így kovácsolódtak össze a város kulturális intézményeinek vezetői és a polgármesteri hivatal munkatársai ennek megszervezésében, hogy próbálják pótolni az elmaradt Udvarhely Napokat – mondja el Pálfi Kinga alpolgármester. Fontosnak tarja külön kiemelni, hogy minden kulturális intézmény képviselteti magát a programpontokban. Ez a mi rendezvényünk – hangsúlyozza. A könyvvásárt a Nyitott Könyvek Éjszakájának és a könyvtárosok szakmai konferenciájának időpontjára tették, és egy hosszú hétvégén keresztül tart.

A rendezvény augusztus 26-án, csütörtökön kezdődik a sétatéren. Annak, hogy szabadtéri rendezvény, egy picit a járványügyi helyzet az oka, de Szőcs Endre könyvtárigazgató szerint nem rossz a választás. Három állandó helyszínnel készülnek: egy színpaddal, egy irodalmi kávézóval, és egy gyerekkuckóval.

Több mint harminc kiadó érkezik

valamennyi elérhető kiadványával, szerzőkkel, akikkel beszélgetni is lehet majd. „Miután a színpadon bemutatkoznak a kiadók, a szerzőkkel egy órán keresztül könnyedebb körülmények között, akár egy kávé, akár egy fröccs mellett lehet beszélgetni a könyvekről. Ha felnőtteknek szóló irodalomról van szó a kávézóban, ha gyerekről a gyerekkuckóban” – magyarázza Szőcs Endre. Azt is elárulja, minden nap estimesével zárul, és olyan emberek előadásában hallhatunk meséket, akiket jól ismerünk, még ha nem is mesemondóként.

Nem csak magyarországi és ismert erdélyi, de a közvetlen környezetünkben lévő írók is jelen lesznek, Lőrincz György írót bízták meg, hogy verbuválja őket össze.

Mint minden augusztus utolsó péntekének estéjén,

19 órától a Nyitott Könyvek Éjszakájának most már „tizenvalahányadik” kiadása következik, – már nehéz számon tartani, mosolyog a könyvtárigazgató – amikor a könyvtár előtti téren és a könyvtár melletti kisudvarban programok garmadáját rendezik meg, amelyek általában éjfélig tartanak. Hogy csak néhányat említsünk: QR-kódfejtő verseny, kvíz, némafilmvetítés, bábszínház, földrengés szimulátor, koncert, az Üvegfigurák, és a Vitéz Lelkek előadásai, vagy éppen találkozó Vida Gáborral, a Látó főszerkesztőjével.

A könyvvásár végleges programjában még vannak bizonytalanságok, ezzel később jelentkeznek, de néhány hívónevet azért már hallhatunk. Csütörtökön többek között Tompa Andreával és Láng Zsolttal lehet találkozni, pénteken Nyáry Krisztiánnal, Cserna Szabó Andrással. 

A szombat a gyerekeké: Balázs Imre József, Nagyálmos Ildikó, László Noémi lesz itt, de délután Háy Jánossal is lehet beszélgetni. A vasárnapi programból Dávid Gyula irodalomtörténészt és Jász Attilát említi Zörgő Noémi sajtószóvivő, és este a kiadók, kiadványok bemutatását.