Színésszé válnak a diákok!

A Tomcsa Sándor Színház Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében készült Vérszirom című színházi nevelési előadása a közösség erejének kérdését vizsgálja, és a fentiek megválaszolására törekszik. Az előadás a középiskolás korosztályt szólítja meg, akik nemcsak nézői, hanem résztvevőiéve is válnak a darabnak.

Az előadásról szóló sajtótájékoztatón Meszlényi-Bodnár Zoltán rendező kifejtette, a Vérszirom nem csak egy színházi előadás: a diákok egy elképzelt gimnázium elképzelt tizedik bé osztályának tanulóivá válhatnak. Az előadás – mely Todd Strasser A hullám című művéből inspirálódott és egy Amerikában megtörtént eseményen alapszik – abból az alaphelyzetből indul ki, hogy az osztályba helyettesítő tanár érkezik, akinek nagyon fontos a tudatos életmód. Ennek hatása alá kerül az osztály, és a résztvevő diákok közül mindenki a saját személyisége szerint reagál erre a helyzetre. 

Fotók: Ambrus Bernadett

– Ez egy performansz lesz, a diákokkal közösen hozzuk létre az előadást az osztálytermekben, ennyiben tehát teljesen az improvizáción alapul, nincs kötött szöveg és nem is feltétlenül szövegeket hozunk létre, hanem valós személyiségeket, karaktereket, melyek az előadás végére kiteljesednek – mondta el a rendező, hozzátette, az osztályközösségek eltérően fognak majd reagálni az alaphelyzetre, és könnyen megeshet, hogy eltérő ösvényekre vezetik majd a történetet.

Ez azt is jelenti – magyarázza a rendező, ha az osztály egy olyan közösség, akik a konfliktushelyzetet egy jó irányba terelik, akkor lehet, hogy nem is jön létre az előadás. „Bár mi azért készülünk és szeretnénk, ha a konfliktusok szépen kidomborodnának” – részletezte Meszlényi-Bodnár Zoltán.

– Számunkra ez egy nagyon fontos projekt, látunk benne fantáziát 

– fogalmazott Nagy Pál színházigazgató, majd elmondta, céluk az volt, hogy a szinT című színházi nevelési program eseménysorozatát szakmailag kicsit „felturbózzák”. Így sikerült, hogy a budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel együttműködve létrejöjjön a Vérszirom című produkció Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében, melynek műhelymunkái már tavaly elkezdődtek, de a járványhelyzet kedvező alakulásával csak most adódik lehetőségük bemutatni azt.

– A Vérszirom című produkció nagyon beleillik a mostani projektünkbe, a kocsmaszínházakkal és osztálytermi előadásokkal színházat akarunk a városba kivinni, ki akarunk menni a színház falai közül, és megfogni a közönséget – mondta el az igazgató. Meszlényi-Bodnár Zoltán rendező hozzátette, nagyon fontos számukra az is, hogy ne csak színházat vigyenek a fiatalokhoz, hanem arra használják az előadásokat, hogy tanuljon valamit a közönség ennek kapcsán. A mostani előadás célja, hogy önreflexióra késztesse a diákokat, gondolatokat ébresszen bennük. Bár zártkörű, az osztályfőnök vagy pedagógus jelenléte kifejezetten ajánlott, hiszen „nagyon más élethelyzetben láthatja a diákjait, majd közösen reflektálhatnak a teljes történetre.”

Az alkotófolyamat is egészen különleges volt – részletezte Dálnoky Réka művészeti vezető, mivel az előadás interaktív jellegéből kifolyólag szüksége volt egy tesztközönségre is az alkotócsapatnak, melyet a színház munkatársai, a műszakosok, hangosítók, világosítók, az irodában dolgozók képeztek. „Szemmel láthatóan önfeledten játszották a szerepeket és az adott helyzetet, amit az alkotócsapat feldobott a számukra, ennyiben is bebizonyosodott, hogy a közös játékról szól ez  színházi nevelési előadás” – reflektált a művészeti vezető.

Az előadást Bekő Fóri Zenkő, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, Lukács Emőke, Pál Attila játsszák. A szöveg a résztvevők improvizációi alapján lesz, az előadás dramaturgja: Szabó Janka m.v., jelmezekért  Bíró Boglárka m.v. felelt, az előadás rendezője Meszlényi-Bodnár Zoltán m.v.

A Vérszirom című színházi nevelési előadás zártkörű, egyszerre egyetlen osztály diákjai vehetnek részt legalább egy pedagógus jelenlétében a saját osztálytermükben. Május 17-én, hétfőn három középiskolás osztályközösség számára adják elő az interaktív előadást, de a tervek szerint ősszel újra játszani fogja a társulat.

Továbbá a Vihar című előadást is bemutatják május 22-én, szombaton este hét órától.