Szimfónikus hangversenyre várnak

Április 21-én, vasárnap szimfonikus hangversenyre várnak a művelődési házba 18 órától, értesít közleményben a Székelyföldi Filharmónia.

A szólista Alexa Stier zongoraművésznő lesz, vezényel Theo Wolters. Műsoron lesz Maurice Raveltől a G-dúr zongoraverseny, M. 83 és Antonin Dvořáktól IX., Újvilág szimfóniája.

Stier Alexa-Dorottya zongoraművész olyan zenekarok szólistájaként lépett fel Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, mint a Royal Scottish National Orchestra (Egyesült Királyság), a New Britain Symphony Orchestra (USA), Kelvin Ensemble (Egyesült Királyság), a kolozsvári Transilvania Filharmónia és a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia. Kiemelt szolisztikus fellépéseinek otthont adott az Edinburgh Fringe Fesztivál, az Extensity Concert Series (New York), Dame Myra Hess Concert Series (Chicago), Morse Recital Hall (New Haven), Glasgow Royal Concert Hall (Egyesült Királyság), Vaidilos Theater (Litvánia), a Teatro del Sale (Firenze), a kolozsvári Mozart Fesztivál, és a brassói Transilvania Egyetem. Az udvarhelyi közönségnek egy, a Szent István teremben megrendezett szólóest keretében mutatkozott be 2022-ben. Alexa több előadóverseny – a Sheepdrove Piano Competition és a Virtuoso & Belcanto Concerto Competition – nyertese. A Messiaen Nemzetközi Előadóversenyen harmadik díjjal és közönségdíjjal jutalmazták. Az Orléans-i Nemzetközi Zongoraversenyen a Maurice Ohana különdíj nyertese volt.

Alexa Szatmárnémetiben született, az Aurel Popp Művészeti Líceum tanulója volt Manfredi Annamária osztályában, majd az edinburgh-i Erskine Stewart Melville Schoolban végezte középiskolai tanulmányait a Silvestri-ösztöndíj révén. Egyetemi alapképzését a Skót Királyi Konzervatóriumban szerezte meg. A Yale School of Music-ban (USA) fejezte be mesterképzését, ahol 2021-től doktori tanulmányait végzi Boris Berman és Wei-Yi Yang irányítása alatt. Alexa jelenleg a princeton-i New School for Music Study zongoratanára, és a szatmárnémeti ContemporArt Kamarazenei Fesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Theo Wolters holland karmester 1955-ben született, jeles zenészcsalád legkisebb gyermekeként. Fiatalon kezdett trombitálni a helyi fúvószenekarban, amelynek édesapja volt a karmestere. Ezt követően a Maastrichti Konzervatóriumban végezte trombitatanulmányait, ahol kitüntetéssel diplomázott. 1975 és 1979 között az Overijssel Filharmonikus Zenekar és a németországi Essen-i Filharmonikus Zenekar első trombitása volt. 1979-től 2008-ig az amszterdami Concertgebouw Zenekarban dolgozott. Zenekari pályafutásával egyidejűleg karmesteri tanulmányokat végzett, Pieter Stalmeier és Roberto Benzi irányításával. 1998 óta rendszeresen dolgozik vendégkarmesterként,  emellett rendszeresen vezényel olyan neves rézfúvós együtteseket, mint a Royal Concertgebouw Orchestra Brass. 2004-től 2012-ig Mariss Jansons segédkarmestere és helyettese volt az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarnál.