Szimfonikus hangversennyel vár a Filharmónia

Szimfonikus hangversennyel vár a Székelyföldi Filharmónia május 7-én, vasárnap 18 órától a Stúdió moziban. A koncerten három szólista, Gál-Tamási Anna hegedű, Petrus Bölöni Áron cselló és Szőcs Botond zongorajátékát hallgathatják az érdeklődők, a hangversenyt Anton Shaburov vezényli majd le. 

Műsoron Ludwig van Beethoven: C-dúr hármasverseny, Op. 56 és Camille Saint-Saëns: a-moll szimfónia, Op. 55, Nr. 2. A koncert bérletes – áll a Filharmónia közleményében, és arra kérik a bérleteseket, hogy jelezzék, amennyiben nem vesznek részt a hangversenyen. 

Ezzel a májusi koncertek sora nem ér véget,

A régi hangszerektől az új hangszerekig vezető út című gordonkaest lesz a következő program. A május 10-ei hangverseny meghívottjai Constantin Macherek gordonkaművész, Arthur Bay hangszerkészítő, valamint Flavia Sasaki és Taisuke Sasaki euritmiaművészek. Műsoron olyan zeneszerzők művei szerepelnek, mint Johann Sebastian Bach, Benjamin Britten, Ligeti György és Constantin Macherel. Az eseménynek a művelődési ház koncertterme ad otthon, szerda délután 18 órától. A hangverseny nem bérletes – áll a közleményben. 

Május 16-án 18 órától várnak még egy zongoraesttel a Szent István terembe. A bérletes előadás a Fiatal Tehetségek Sorozatának része, fellép Szaniszló Attila. Műsoron Johann Sebastian Bach, Franz Schubert és Liszt Ferenc művei lesznek.

Az előadókról

Gál-Tamási Anna Budapesten született, 12 éves korától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke volt. 2018-ban és 2020-ban hegedűművész, 2021-ben pedig tanári diplomát szerzett. 2022-ben fejezte be a bécsi Zeneakadémia posztgraduális képzését, és még abban az évben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar művésze lett, a Liszt Ferenc kamarazenekarban is rendszeresen muzsikál. Számos alkalommal koncertezett magyarországi és több európai színpadon. 

Petrus Bölöni Áron Nagyváradon született, 11 éves korától a budapesti Bartók Béla Konzervatórium növendéke, 2010-től pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Gordonkaművészként szerzett diplomát, 2015-ben végezte magiszteri tanulmányait. 2019-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja, 2020-tól a Malmöi Zeneakadémián tanul. Kamaramuzsikusként és szólistaként fellépett számos európai országban.

Szőcs Botond Sepsiszentgyörgyön kezdte zenei tanulmányait, jelenleg a brassói Transilvania Egyetem Zeneművészeti Karának doktorandusz hallgatója. 17 éves korában debütált szólistaként a nagyszebeni Filharmonikus Zenekarral, amit további koncertek követtek több romániai filharmóniával, köztük a Székelyföldi Filharmónia szimfonikus zenekarával. Botond kamaramuzsikusként is tevékenykedik, számos hazai és külföldi színpadokon is sikerrel lépett fel.

Anton Shaburovot a legígéretesebb ifjú karmesterek egyikeként tartják számon az európai zenei életben.1983-ban született Oroszországban, karmesteri diplomáit 2008-ban az Uráli Muszorgszkij Állami Konzervatóriumban és 2011-ben a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban szerezte meg. Posztgraduális tanulmányait 2016-ban fejezte be, szintén a moszkvai konzervatóriumban. Diplomás karmesterként 2009-ben kezdte pályafutását. A Uráli Muszorgszkij Állami Konzervatórium szimfonikus zenekaránál vezető karmesteri és művészeti igazgatói pozíciót töltött be. 2016 és 2020 között a Távol-keleti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 2017 óta a Mariinszkij Színház állandó vendégkarmesteri, 2019-től a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vezető vendégkarmesteri, és 2021 augusztusától a Rostov-i Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri, valamint művészeti igazgatói posztját tölti be. Vendégkarmesterként együttműködött számos európai zenekarral.