Szilvás-mandulás pite

Kimondhatatlanul finom.

Talán mindannyian ettünk már életünk során valamilyen édes vagy sós pitét. És nagyon sokan valószínűleg készítettünk is már. Én ezekben a sütikben azt szeretem a legjobban, hogy a végtelenségig variálhatók. A frangipane pite abban különbözik a klasszikus pitéktől, hogy a tészta és a gyümölcsréteg között egy krémes mandulamassza rejlik. Ez nem csak egy plusz ízt ad a piténknek, de krémesebbé, selymesebbé, tartalmasabbá teszi. A mai pite szilvás lett, de készíthetjük bármilyen friss gyümölccsel.

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha kihűlt, kinyújtjuk, egy piteformába egyengetjük, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig vakon sütjük. Ez azt jelenti, hogy a pitére sütőpapírt helyezünk, erre szárazbabot, nyers rizset, lencsét teszünk. Ez lesz a nehezék, és ez fog segíteni abban, hogy a tésztánk ne nőjön fel túlságosan.

A 20 perc elteltével a pitét kivesszük a sütőből, levesszük róla a nehezéket, és hagyjuk kihűlni, miközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a sót és a fahéjat, végül pedig a mandulalisztet. A félkész pitét vékonyan megkenjük egy felvert tojással, ez fog segíteni, abban, hogy a tészta ne szívja magába a tölteléket. A mandulás keveréket elengetjük a tésztán, majd ebbe szúrjuk a szilvaszeleteket.

Visszatoljuk a 180 fokos sütőbe, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Még melegen megkenjük egy kis mézzel, ettől fog csillogni. A kis roppanósság kedvéért pedig mandulapelyhet szórunk a tetejére. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk. Önmagában is nagyon finom, de ehetjük vaníliafagyival, esetleg egy kis felvert tejszínnel is.

Tipp: