Szijjártó: Magyarország Románia mellett áll a schengeni kérdésben

„Hamis érveknek, hadd ne mondjam, hazugságoknak tartjuk azokat a felvetéseket, amelyekre alapozva egyesek megvétózták a román schengeni csatlakozást” – jelentette ki kedden Nagyváradon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a határokon átnyúló együttműködést támogató program következő hétéves ciklusának megnyitásán vett részt.

„Mi pontosan tudjuk azt, hogy nincsen migrációs kockázat Románia irányából, mert Románia megvédi a saját határait (…) Nyilvánvalóan csak valamifajta képmutatás eredménye lehetett az, hogy Románia nem válhatott a schengeni övezet tagjává” – mondta Szijjártó, aki szerint a román schengeni csatlakozáson sokat nyerne mindkét állam és gazdaság. Ezért arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy minél előbb újra terjessze be az Európai Tanács elé Románia schengeni övezeti csatlakozását, és a tagállamokat, amelyek megakadályozták a csatlakozást arra, hogy álljanak el a vétójuktól.

Kihangsúlyozta, hogy „Magyarország áll Románia rendelkezésére ebben a kérdésben is, minden segítséget megadunk ahhoz, hogy minél előbb határellenőrzés nélkül, hosszú kamion- és személyautósorok nélkül lehessen átkelni a két ország közötti határon”.

Száz százalékban elérhetőek az európai uniós források a Magyarország és Románia közötti határ menti fejlesztéseket támogató, úgynevezett Interreg programhoz, hangzott el a nagyváradi eseményen. Szijjártó Péter kijelentette, hogy stratégiai jelentősége van a kétoldalú együttműködésnek, amelyben fontos szerepet kap az Interreg program is, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a határ menti közösségek még közelebb kerüljenek egymáshoz, és még többet tudjanak profitálni a szomszédságból.

Tájékoztatása szerint 2021 és 2027 között összesen 56 milliárd forint fordítható ilyen fejlesztésekre a kulturális örökségvédelem, a turisztika, a természetvédelem, a katasztrófavédelem, az oktatás és az egészségügyi együttműködés terén. „Még májusban megtartjuk az első ülésünket, amelyen döntés születik az első pályázati felhívások kiadásáról. 43 millió euróra, 17 milliárd forintra lehet majd pályázni” – jelentette be a tárcavezető.

Kiemelt fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala.
Agerpres