Szigorúbban büntetnék az erőszakos bűncselekményeket

Harmadával emelnék az erőszakos bűncselekményekért kiszabható büntetési tételkereteket – erről nyújtott be a szenátusba törvénytervezetet Lucian Bode belügyminiszter Nicolae Ciucă miniszterelnökkel közösen.

A büntetőtörvénykönyv tizenegy cikkelyén módosító tervezet értelmében szigorúbb büntetőjogi besorolás alá kerülnének a súlyos érzelmi és szociális következményekkel járó bűncselekmények – írta a belügyminiszter a Facebook-bejegyzésében, miszerint az ütlegelést, a testi sértést, a halált okozó ütlegelést vagy bántalmazást, a zaklatást, a garázdaságot, tömegverekedést büntetnék szigorúbban.

A zaklatás bűncselekménye esetében akkor nőne harmadával a büntetés, ha a zaklatás áldozata kiskorú – jegyezte meg a belügyminiszter.

Kivonnák a büntethetőség alól

a közterületen gyakorolt jogos önvédelmet. „Az embereknek akkor is joguk van megvédeni magukat, ha nem a saját otthonukban, hanem közterületen éri őket támadás” – írta Bode.

A javaslat továbbá eltörölné a hatósági közeg elleni erőszak és az igazságügyi hatóság ellen alkalmazott erőszak bírsággal történő szankcionálásának lehetőségét, ezeket a bűncselekményeket kizárólag szabadságvesztéssel büntetnék – számol be az Agerpres hírügynökség.

Kiemelt kép: illusztráció