Szigorítják a koronavírussal kapcsolatos büntetéseket

Szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket, és eszerint módosítják a büntető törvénykönyvet, jelentette be csütörtökön Ludovic Orban kormányfő.

Bűncselekményt követ el, és börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki a koronavírus fertőzte térségből érkezik haza, és hamisan nyilatkozik arról, hogy honnan jött, de az is, aki például emberek közé megy annak dacára, hogy a közegészségügyi igazgatóság karantént vagy lakhelyi elszigetelődést szabott meg neki.

Tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki a fertőző betegségek leküzdése meghiúsításának bűncselekményét követi el, és ezzel egy vagy több ember halálát okozza – írja elő még az a sürgősségi kormányrendelet, amely a büntető törvénykönyvet módosítja.

Egy új büntetőjogi kategóriát is bevezetnek: „Ha például egy járványtani ankét során valaki nem közli a teljes információt azokról az emberekről, akikkel érintkezett, ez azt jelenti, hogy adatokat tart vissza a hatóságoktól. Ebben az esetben is büntetőjogi eljárás indulhat”, áll az Agerpres oldalán.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 19-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!